kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Януари
2021

Празнична света Литургия и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

„Дойдете днес, Ангелски сили, гледащи Владиката Христа да идва към Иорданските струи, за да очисти греха на Адам и съзерцавайки такова Божие тайнство, със страх прославете Неговото велико снизхождение, защото Бог се уподоби на човеците и непознал грях, идва като Агнец Божий да вземе греховете на света” /Акатист на свето Богоявление, икос 1/

В шестия ден на месец януари светата Православна църква преживява отново и отново едно от най-великите събития в историята на човечеството – светото Богоявление, когато в тридесетата година от Христовото Рождество край водите на река Йордан хората познаха Триипостасния Бог - Отец, Син и Дух Свети, Единосъщна и Неразделна Троица. Тогава всички се изумиха, виждайки Сина да се кръщава, Светият Дух да слиза върху Него като гълъб, а от небесата да се чува гласът на Отца, свидетелстващ, че именно Този е Неговият Син възлюбен.

По повод празника и с благословението на Високопреосвещения Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия от свещеноик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с енорийския свещеник в катедралата свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Николай Ангелчов.

Духовната радост, която изпълва душите на вярващите в този светъл ден, ги доведе на светата служба, където да благодарят на Кръщаващия се Спасител за вечните блага, с които Той дарява онези, които следват Неговите стъпки. На службата присъстваха областният управител г-н Стефан Мирев с двамата му заместници г-н Йордан Кожухаров и г-н Петър Белчев, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите и имениците с настъпилите празнични дни и припомни събитията, станали около река Йордан, когато дошлите да се кръстят от свети Йоан Кръстител станаха свидетели на Богоявлението и когато Сам Христос освети цялото водно естество и прие кръщение, за да придобие светото Тайнство на Кръщението Неговата Божествена сила, с която да умива човешките грехове. Накрая той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички.

Празникът завърши с многолетствие.

След това при тържествено биене на камбаните църковното изпълнение се отправи с литийно шествие до река Марица. Към празника се включи и кметът на града г-н Тодор Попов.

От целия град хората се стичаха към водите на реката, както преди почти две хиляди години вестта за чудните събития привличаше боголюбивите сърца към Божия Син, направил да изгрее над Иорданските води велика светлина за просвещение на целия свят. На реката духовниците отслужиха Велик Богоявленски водосвет. Отец Боян извърши ритуала по хвърлянето на кръста във водата. Тази година той бе изваден от 25-годишния Ангел Стойчев от град Пазарджик.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.