kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

28
Юни
2020

Празнична вечерня в светата Баткунска обител

На 28 юни 2020 г. в Баткунската света обител "Св. ап. Петър и Павел" край с. Паталеница беше отслужена празнична вечерня по повод храмовия празник на манастира.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай  богослужението беше възглавено от Негово Преосвещенство Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и игумен на манастира. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Пазарджишка духовна околия и манастирският брат йеромонах Йоаким. Молитвено участие в службата взеха свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница, свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ с. Голямо Белово, монах Дамян и монахиня Домника.

В отреденото време на богослужението епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, измолвайки Всеподателя Бога да преумножи Своята всепобедна благодат над обителта и нейните честни поклонници.

В края на вечернята епископ Яков благослови верния Божи народ и благодари за молитвената подкрепа. Той припомни как апостол Павел изпита Бога и изгуби своето телесно зрение, за да се сподоби с духовно и така да стане просветител на цялата вселена; как свети апостол Петър се отрече от своя Спасител, но с покаянието си заслужи място сред най-великите Божии угодници и стана краеъгълен камък на Христовата вяра. „Нима и ние не сме същите? – завърши владиката. – Нима и ние не изпитваме Бога, нима и ние не се съмняваме, нима и ние не се отричаме от Него, тръгвайки по житейските пътища и забравяйки за Него? Живеем в дори по-тежки времена – улисани в грижи, завладяни от поднебесни сили, особено младежите чрез интернет, така се възгордяваме, че мислим, че всичко държим в ръцете си, всичко управляваме и всичко зависи от нас. Но Бог е милостив и не забравя чедата Си. Той ни напомня, както на апостол Павел, да поспрем и се замислим, та да осъзнаем, че без Бога нищо не можем. И чак когато дойде едно такова вразумление от Бога, се сещаме да се обърнем, да призовем на помощ славното и страшно Божие име, щото Христос да ни помогне“.

Накрая архиереят призова да следваме примера на светите апостоли, да вървим по пътя на вярата и покаянието, да се вглеждаме в себе си и видим греховете си, да принесем малка жертва на пост, да заставаме пред иконата на Спасителя и да искаме прошка с думите: „Господи, като човек съгреших, Ти, като Бог ми помогни!“. „За тази малка жертва - увери владиката, - за това малко усилие, ние получаваме толкова много и тук, и в Царството Божие, стига само да се стремим да изкореним от сърцата си злобата, омразата, алчността, гневливостта и всяко зло, а да ги изпълваме с любов към Бога и ближния“.

Накрая епископ Яков благопожела да възрастваме по пътя, начертан от светите първовърховни апостоли Петър и Павел, по който минаха много светии и стигнаха до Царството Божие.

Владиката преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.