kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

18
Август
2017

Празник на параклиса "Св. св. Флор и Лавър" в местността Добра вода

На 18-и август своя храмов празник посрещна параклисът "Св. мъченици Флор и Лавър", намиращ се до хижа "Добра вода" в полите на Родопа планина, на около 10 километра над пазарджишкото село Дебръщица.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празничната архиерейска света Литургия. В съслужение с него бяха прот. Стефан Йорданов, председател на храм "Св. Неделя" в с. Дебръщица, в чиято енория се намира параклисът и прот. Боян Кочев, секретар на Околията.

По време на причастния отец Стефан разказа за живота и подвига на светите братя Флор и Лавър, пострадали мъченически за Христа.

В своята проповед в края на литургията епископ Яков поздрави всички присъстващи с двойния празник – на светите мъченици и на небесния покровител на българския народ св. Иван Рилски. Архиереят завърши: „Който Мене прослави и Аз ще го прославя, казва нашият Господ Иисус Христос. По различни начини днес честваните светии прославиха Бога – светите братя с мъченическата си смърт, а свети Иван със своя отшелнически подвиг. Така и ние имаме възможност всеки в собсвения си живот да проповядва Евангелието. Дяволът ще поставя своите пречки пред нас, но нека неотклонно следваме евангелските заповеди – да обичаме Бога и да не правим на другите онова, което не искаме на нас да правят. Така, виждайки нашето усърдие, с топлата Си бащина десница Бог ще помилва и нас“.

Празникът завърши с многолетствие, след което беше осветен и празничния рибен курбан.

Параклисът „Св. св. Флор и Лавър“ е изграден на мястото, където някога се е намирал Дебръщенския манастир, основан през 12 век. През турското робство той е разрушен. Възобновен е през 1908 година, но само като малък параклис. По-късно е изоставен и се порутва. Днешният, значително по-голям параклис, е построен през 1994 година върху част от основите и стените на стария параклис. Запазена е еднокорабната и едноабсидна архитектура с квадратна камбанария над притвора.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.