kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

30
Ноември
2018

Празникът на свети апостол Андрей Първозвани в гр. Пазарджик

На 30 ноември Светата Православна Църква отбелязва паметта на първия от апостолите, призван от Христос да тръгне след Него и да стане „ловец на човеци“ - свети апостол Андрей Първозвани, брат на свети апостол Петър.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик, отслужи празнична архиерейска света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, енорийският свещеник в храма свещ. Димитър Попов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и свещ. Спас Дичев, който изпълни литургичните песнопения съвместно с певците.

Верният Божи народ отново се събра под купола на храма, съмолитствайки с духовниците в светата богослужба и търсейки небесното покровителство на светия апостол пред Бога за опрощаване греховете, телесно и духовно здраве и спасение.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В края на литургията владиката произнесе благо слово за живота и служението на боговдъхновения просветител на езичниците и верен Христов приятел – свети Андрей. Владиката поздрави присъстващите и пожела здраве, благоденствие, мир и любов на всички. От името на Пловдивския митрополит епископ Яков раздаде осветени икони с образа на свети Андрей, докоснати до частицата от мощите му.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.