kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

30
Януари
2023

Празникът на светите Трисветители в град Пазарджик

На 30 януари светата Църква възпява трима от най-ярките „защитници на Живоначалната Троица, озарени от Нея с трислънчева светлина и непрестанно молещи се пред Престола на Триипостасното Божество за нашите души” - светите Три светители, великите светци и учители на вселената Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Като богогласни и сладкозвучни тръби тримата велики Отци на Христовата Църква просветиха света със своите учения, угасиха всички смущения на хулните ереси, изясниха догматите на православното учение и съхраниха чиста и непорочна светата вяра, с която верните чеда да стигат до небесното царство.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в параклис "Св. Николай", намиращ се в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със свещ. Максим Ничев, енорийски свещеник в храма.

Дошлите на светата богослужба енориаши отправяха своите благодарности и молитви към тримата непобедими изповедници на Православието, водещи ни по пътя на спасението.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той разказа как тримата светци се явили наяве на евхаитския светител Йоан със заръката да каже в Цариградската патриаршия, тя да обяви един календарен ден за общото им честване, не защото имали нужда от допълнителна прослава, а най-вече да се прекратят споровете между християните. С това тези святи мъже, станали украшение на Църквата, още веднъж доказали колко важно е единомислието сред вярващите.

Архиерейският наместник припомни, че днес честваме и един велик светец, просиял от българския род – свети цар Петър, внук на свети цар Борис Покръстител и син на цар Симеон, който донесъл на страната ни тъй дългоочаквания мир. Отец Боян призова светеца да измоли и за нас, неговите чеда, Христовият мир да зацари в сърцата ни, за да се отобрази след това и в отношенията ни с ближните.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.