kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Август
2018

Преображение Господне в град Пазарджик

На планината си се преобразил, доколкото можеха Твоите ученици да видят Твоята слава, Христе Боже, та когато Те съзрат разпнат, да разумеят, прочее, волното Ти страдание и да проповядват на света, че Ти си сияние на Отца!“

С тези боговдъхновени слова Светата Православна Църква възпява всяка година в шестия ден от месец август едно от най-великите събития от земния живот на нашия Спасител Господ Иисус Христос - Неговото славно Преображение, когато на планина Тавор Той се преобрази пред трима от Своите апостоли и така показа на света Своята Божествена слава.

В този празничен ден своя храмов празник отбеляза едноименната църква „Свето Преображение Господне“ в гр. Пазарджик. По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена архиерейска света Литургия, възглавена от Константийския епископ Яков - викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Атанас Кузев, свещ. Станой Карамитров, енорийският свещеник в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Преди началото на светата богослужба с благословението на митрополит Николай епископ Яков пострига за четци на Православната църква 9-годишния Антоний и 7-годишния Илия. Владиката благопожела на новите църковнослужители с делата си винаги да бъдат пример за подражание.

Храмът се изпълни с боголюбиви християни, които съпреживяха духовната радост от празника. Всички съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба ис едно сърце и едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“. По време на причастния беше прочетена проповед за светлия празник на Господнето Преображение. Много от енорияшите и гостите на храма пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си.

В края на светата Литургия по традиция епископ Яков благослови новия лозов плод, измолвайки от Бога всякога да дава благоразтворение на въздуха и благоприятни дъждове, та принасяйки плода на лозата в тайнството на светата Евхаристия всички да намират благодат у Бога и спасение на душите и телата си.

В своята проповед след службата владиката поздрави всички присъстващи с празника и завърши: „На днешния ден видяхме истинско свидетелство за Христос, че е Син Божи – светите пророци Моисей и Илия дойдоха в потвърждение на това и дори Бог Отец го потвърди, когато учениците чуха Неговия глас от небесата, който каза: „Този е Моят възлюбен Син, в Когото е Моето благоволение“. Нека и ние според силите си се трудим да преобразяваме сърцата си, като ги приучаваме да вършат доброто и да избягват злото. Нека се приучаваме сърцата ни да се изпълват с любов, а не с омраза. Нека се приучаваме устата ни да славят Христа Бога, а не да празнословят. Нека се приучаваме очите ни да виждат не чуждите грехове, а своите. Нека със сетивата си търсим не да осъждаме ближния, а да познаем Христа, за да достигнем истината и намерим спасение. Нашата греховност, обаче, както и времената, в които живеем - когато доброто ни се представя за зло, а злото за добро, ни пречат да различаваме заблудите. Въпреки това всички ние, които се стичаме в храмовете и полагаме старание да живеем с евангелските заповеди и с живота на Църквата, пазим в себе си съвестта будна, пазим Божия глас, който е в нас и ни изобличава за сторените грехове. Нека това винаги бъде така и винаги ще живеем с Христа. Нека молитвата ни никога да не спира, нека винаги за всичко да благодарим на Бога и сърцата ни наистина ще се преобразят към светостта на Христовата любов“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енорияши и гости.

Празникът завърши с многолетствие, което беше изпято от всички присъстващи.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.