kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

25
Октомври
2020

Приветствие на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит към новоизбрания Доростолски митрополит Яков

приветствиеВАШЕ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО,

ОБИЧНИ В ГОСПОДА ВЛАДИКО ЯКОВ,

Следвайки определенията от Устава на нашата света Българска православна църква – Българска Патриаршия, по Божията и народна воля и с мнозинството от гласовете на митрополитите от Светия Синод, от днес Вие сте канонично избран архиерей на светата и богохранима Доростолска епархия и член на Светия Синод. Приветстваме Ви с добре дошъл сред нас и всесърдечно Ви желаем крепко здраве и благодатни сили, дълголетно, мирно и многоплодно служение на това високоотговорно поприще, като единомислено молим Всеподателя да Ви укрепва и упътва във всички Ваши бъдещи трудове в полза на светата Църква, с които ще имате възможността да доукрасите изминатия досега от Вас християнски и монашески път.

На древния и високо прославен в църковната ни история Доростолски архиерейски престол Вие наследявате славни предшественици, оставили трайна диря в историята на Православната ни църква, които ще бъдат Ваши неизменни образци в предстоящото Ви митрополитско служение, но вярваме, че преди всичко ще се ръководите от онзи вечен и неизменен образец на пастирството в Църквата, оставен ни от Самия наш Господ Иисус Христос и от който са се ръководили както Неговите свети Апостоли, така и всички изрядни отци, учители и пастири в двухилядолетната мъченическа история на Църквата, „която Той си придоби със Своята кръв“ (Деян. 20:28).

Свещеноначалието, клирът и Божият народ на светата ни Църква Ви познават като добър духовник и църковностроител, който с много усърдие и ревност по Божието дело е изпълнявал възложените му послушания и служения и е отдавал своите сили и таланти за доброто и благопреуспяването на светата ни Църква. Вярваме, че и като митрополит на Доростолската епархия Вие няма да жалите сили и способности, но с Божията помощ и по молитвите на Божията Майка и на всички наши небесни застъпници ще продължите да работите с радост и христоподражателна ревност на Божията нива – в изпълнение на нашата обща апостолска, духовно-просветителска мисия сред богодарувания ни народ, в изграждането на Църквата, която е „стълб и крепило на истината“ (1 Тим. 3:15).

Нека в предстоящата Ви архипастирска дейност всякога да се радвате на любовта и всеотдайната помощ на клира, монашеството и миряните в богохранимата Доростолска епархия, която по Вашите молитви и под Вашето духовно-просветно и църковно-административно ръководство да възрасне още повече в Господа, принасяйки много и богат плод. Нека под Вашите отечески грижи тази древна и славна епархия, украсена от подвига на безброй знайни и незнайни мъченици и изповедници на спасителната православна вяра, която в миналото е била удостоена с честта да бъде и български патриаршески престол, да възраства „от слава в слава“ (2 Кор. 3:18), като пример и образец в следването на Христа.

С тези благопожелания и с уверението, че в митрополитското Ви служение Вие ще се радвате винаги и на любовта и подкрепата на всички Ваши събратя – митрополити от Светия Синод, днес всички ние от сърце Ви казваме: „На добър час, Високопреосвещени владико“!

По молитвите на Пресветата Богородица, на славните Доростолски мъченици и на всички отвека просияли в светостта Свои угодници, Бог да Ви укрепва в архипастирското служение!

За много и благословени години!

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.