kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

20
Декември
2022

Проведе се традиционното Рождественско тържество на децата от Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение

За поредна година в навечерието на светлото Христово Рождество децата на Пазарджишка духовна околия, изучаващи предмета „Религия-Православие“, зарадваха своите родители и учители, а и Самия Рожденик. Почти сто ученици взеха участие в традиционното Рождественско тържество, което се проведе на 20-и декември 2022 година в голямата зала на Младежкия дом. Тържеството се организира от Архиерейско наместничество град Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на Община Пазарджик.

Много свещеници от Околията, директори на училища, учители, родители и приятели на малките християнчета изпълниха до краен предел залата и се насладиха на изпълненията.

Тържеството беше открито от най-малките артисти, децата от Детска градина „Валентина Терешкова” в гр. Пазарджик. С танц и музика те изключително красиво пресъздадоха отколешната борба между доброто и злото в човешкото сърце.

Две деца от енорията на катедрален храм „Успение Богородично”, ученици в НУ „Никола Фурнаджиев” и НУ „Отец Паисий” в града изрецитираха стихотворението „Христос се роди” и стоплиха сърцата на присъстващите с радостната вест за раждащия се Спасител.

Веднага след рецитала на сцената се качиха учениците от ОУ „Христо Смирненски” град Пазарджик. С много талант те пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. С трепет и плам децата се превъплътиха в образите на светото Семейство, ангелите, пастирите и мъдреците, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител. В края на сценката у всички се запечата чудния ангелски поздрав: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“.

След това залата бе огласена от звънките гласчета на хористите от детския хор при същото училище, които изпълниха песента „Елхови лес” и с нежните си гласчета умилиха сърцата на публиката.

Учениците от НУ „Васил Друмев” пресъздадоха легендата за коледното дърво - неувяхващата елхичка, станала символ на победата над смъртта и за нейната украса, която носи радост на всички деца.

След тях на сцената отново се появиха прекрасните певци от ОУ „Христо Смирненски“. Те изпяха две песни, посветени на светлото Христово Рождество. Вълнението от настъпващия празник, изпълващо детските сърца, се предаде с нежното им изпълнение на всички присъстващи.

Малките танцьори от детска градина „Валентина Терешкова” зарадваха зрителите с още един танц за мързеливата мома, в който се утвърждава трудолюбието като изконна ценност, а със закачливостта си допринесоха за веселото настроение.

Децата от НУ „Васил Левски” пресъздадоха народната традиция на Бъдни вечер, събираща поколенията около постната трапеза, благословена с молитва и показваща обичта и почитта в християнския дом, която започва от най-възрастния и стига до най-невръстните членове на семейството. Коледарите също дойдоха, за да отправят своите пожелания към домакините, но и към всички нас.

Три деца от „Вокална академия” с ръководител Сийка Вълкова изпяха песента „Коледна елха”, което беше и празничният финал на тържеството.

Накрая отец Боян приветства участниците и техните ръководители. Той благодари на всички за положените старания и усърдие. Наместникът благопожела възрастните да се поучим от чистотата на детската душа, а Младенецът да се роди във всяко човешко сърце.

Свещениците на Пазарджик изненадаха приятно малките християнчета и всички гости на тържеството, като ги поздравиха с три Рождественски песнопения.

Накрая отец Боян раздаде пакетчета с лакомства на малките изпълнители и всички се снимаха за спомен от прекрасните минути на празничното тържество, събрали Небето и земята в радостта на Рождество Христово.

За видео натисни тук.

2022.12.20-video youtube

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.