kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

14
Септември
2023

Съборна литургия за празника Въздвижение на Светия Кръст Господен в катедралата на Пазарджик

"НА ТВОЯ КРЪСТ СЕ ПОКЛАНЯМЕ, ВЛАДИКО, И ТВОЕТО СВЕТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ СЛАВИМ!"

На 14 септември Православната църква отбелязва един от своите големи 12 Господски празника - Въздвижение на Светия Кръст Господен. В този ден пред взора на верни Божи чеда се издига знамето на победата на живота над смъртта Честният Кръст Господен, който за невярващите е безумство, а за спасяващите се – сила Божия.

По този повод с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай празничната служба в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше възглавена от ик. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

Преди започване на светата Литургия от светия Олтар тържествено беше изнесен честният Кръст. При трикратно обикаляне около аналоя в центъра на храма беше изпят тропара на празника „Спаси, Господи, Твоите люде и благослови Твоето наследие, като даруваш на православния български народ победи над враговете и запазваш с Кръста Си Твоя народ!“, след което отец Боян осени хората с Кръстното знамение. Той отправи полагащите се възгласи към Бога, а певците и народа издигнаха умовете и сърцата си към нашия Изкупител Господ Иисус Христос с изпяването на пет стотици с молитвата „Господи, помилуй!“. След това Кръстът беше поставен върху аналоя, а вярващите с благодарност минаха и преклониха главите и сърцата си пред него.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име им честити празника. Той се обърна към присъстващите със слово за величието на Христовия Кръст, най-силното оръжие на християните в борбата за духовно усъвършенстване, която те водят с поднебесните духове на злобата. Наместникът призова често да осеняваме себе си, децата си, жилището си, храната си с кръстното знамение, та подкрепяни от неговата всепобедна сила, да вървим по пътя на спасението.

Тържеството завърши с многолетствие.

След края на светата Литургия и тази година беше отслужен молебен за началото на новата учебна година. Свещениците и миряните единомислено се помолиха Бог да благослови децата на България и техните учители, да наспори трудовете им и даде напредък в доброто знание за тяхно спасение, за радост на родителите и полза на Отечеството ни.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.