kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

05
Януари
2021

Съборна света Литургия и Велик водосвет в навечерието на Богоявление в катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

На 5 януари, в навечерието на празника свето Богоявление, Църквата е отредила отслужването на богослужебно последование, включващо утреня, Царски часове и вечерня със света Василиева литургия, след което се отслужва и Велик Богоявленски водосвет.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай чинопоследованието в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха служащият в храма свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица” с. Братаница и свещ. Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха свещ. Спас Дичев и дякон Христан Хитов.

След като прочетоха евангелските четива, спомнящи явяването на Светата, Единосъщна и Неразделна Троица: Кръщението на Второто Лице – Бог Син, нашия Господ Иисус Христос във водите на река Йордан от свети Йоан Кръстител, чуването гласа от небесата на Бог Отец и слизането на Бог Дух Свети във вид на гълъб, положени да се четат по време на Царските часове, свещенослужителите се подредиха около светия Престол и с едно сърце и една уста молитстваха с боговдъхновените слова на светата Василиева литургия., измолвайки Животворящия Бог по Своите неизследими пътища да помилва всички с неизказаната Си милост.

След службата всички се събраха около поставените в центъра на храма съдове с вода, където духовниците отслужиха последованието на Великия водосвет - едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната църква, възпоменаващо Кръщението на Господ Иисус Христос и освещаващо самото естество на водата, както това станало при потапянето в нея на Дошлия в плът Бог.

Накрая, при пеене на празничния тропар "Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, се откри поклонението на Троицата. Защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече „Възлюбен Син” и Духът във вид на гълъб потвърди истинността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе!", отец Боян поръси присъстващите с осветената вода. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и пожела от негово и свое име телесно и духовно здраве и освещение на всички.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.