kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

21
Януари
2024

Съборна света Литургия в ✝ Неделя на Закхея в храм "Св. вмчца Неделя" гр. Ракитово

На 21 януари, ✝15 Неделя след Неделя подир Въздвижение - на Закхея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит в храм „Св. вмчца Неделя“ град Ракитово беше отслужена съборна света Литургия. В братско съслужение в нея участваха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев, председателят на храма прот. Стоил Лазаров и свещениците от град Велинград ст.икон. Антон Добрев, председател на храм „Св. Троица“ и икон. Иван Чалъмов, председател на храм „Св. Богородица“.

Енориашите и гостите на храма взеха молитвено участие в светата служба. Те с благоговение изслушаха неделното литургийно евангелско четиво, спомнящо усърдието на митаря Закхей, който не се спря пред нищо в желанието си да види с очите си нашия Спасител, след като Го беше видял и възлюбил с духовния си взор.

Накрая на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и повереното му словесно Христово стадо. Той произнесе слово за любовта, която кара човек да преодолее всички препятствия, за да бъде с любимия. Наместникът припомни, че с днешната библейска история Църквата привлича вниманието ни към приближаващия пост и призова и ние да се издигнем над всичко земно, та да видим и възлюбим Бога и в тайнството на покаянието да намерим подобно на Закхей нашето спасение.

Отец Боян изказа своята благодарност за всегдашното топло посрещане както от страна на председателя на храма, така и на неговите енориаши и ги увери, че винаги с радост идва да служи тук, привлечен от тяхната любов.

От своя страна отец Стоил благодари на архиерейския наместник за молитвената подкрепа и му поднесе живо цвете, засвидетелствайки своята и на повереното му паство синовна любов и почит към Високопреосвещения ни митрополит. Той благодари и на своите събратя от Велинград, дошли да вземат участие в светата богослужба.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.