kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

07
Януари
2021

Съборна света Литургия в храм "Св. Харалампий" гр. Септември за Ивановден

"Споменът за праведника е с похвали, а на тебе, Предтечо, е достатъчно свидетелството на Господа, защото наистина ти се показа най-честит от пророците, понеже се удостои да кръстиш в струите Проповядвания, затова, като пострада с радост за истината, благовести на тези, които бяха в ада, явилия се в плът Бог, Който взема върху си греховете на света и ни дава велика милост" /тропар на свети Йоан Кръстител/.

В деня след светото Богоявление Църквата е определила да се отбележи Събор на честния и славен Пророк, Предтеча и Кръстител Христов – свети Йоан. В този ден отправяме своя мислен взор към проповедника на покаянието, молейки от него и нашите души да издигне към отварящото вратите на Небесното царство покаяние.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в храм „Св. Харалампий" град Септември беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещеноиконом Йордан Василев и свещ. Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник отец Николай Генов и дякон Христан Хитов.

Енориашите и гостите на храма отправяха своите горещи молитви към най-великия от пророците и най-голям сред родените от жени, слязъл дори до ада да благовести идването на Изкупителя, та и за нас да изпроси спасителните добродетели на смирението и послушанието към Бога, които бликаха от неговото сърце.

Преди светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, издигайки очи към Бога с просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на града от всяко зло и дарува прошка на прегрешенията им. По време на литургията всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“

В края на службата отец Боян поздрави присъстващите с празника и честити имения ден на всички, носещи името на свети Йоан. Той разказа дивното житие на избрания от древни времена да служи на Божиите тайни Предтеча и благопожела да се украсяваме с неговите добродетели. Архиерейският наместник поднесе на отец Йордан живо цвете по случай неговия рожден ден, като му пожела все така ревностно и усърдно да служи на Божията нива, водейки поверените му човешки души към Царството Божие.

Той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над всички. Празникът завърши с многолетствие, след което отец Йордан лично раздаде нафората и прие поздравленията на паството си.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.