kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

29
Януари
2023

Съборна света Литургия в ✝Неделя 15 след Неделя подир Въздвижение - на Закхея в храм "Успение Богородично" с. Ветрен дол

На 29 януари, ✝ Неделя 15 след Неделя подир Въздвижение - на Закхея, в храм „Успение Богородично” с. Ветрен дол беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Георги Пашев.

Преди началото на светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, възнасяйки към Бога просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на селото от всяко зло.

Енориашите и гостите на храма взеха участие с молитва и песнословия. Те изслушаха с внимание неделното литургийно евангелие, спомнящо срещата на Христос с митаря Закхей, довела до пълно обръщане в живота на грешния човек и направила от него Христов последовател. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху това евангелско четиво.

В края на богослужението отец Боян поздрави верния Христов народ с празника. Той обърна внимание на това, че Закхей беше богат, но парите и славата му не го направиха щастлив и той чувстваше празнота, защото човешкото сърце не може да бъде запълнено нито с пари, нито с нещо земно. И когато потърси Бога, митарят не се интересуваше от хорското мнение, а се покатери на смоковница, само и само да види Спасителя. Наместникът призова и ние да следваме Христа с делата си, без да гледаме как това се приема от днешните хора - дали ще ни се присмеят, че постим, че сме кротки и отстъпчиви, че не лъжем, не крадем, не злословим. Тогава и ние ще срещнем Спасителя в душите си и ще намерим така желаните мир и щастие.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите и им благодари за всегдашното топло посрещане и старателно участие в светата богослужба.

От името на енориашите отец Георги поднесе на архиерейския наместник прекрасен букет с цвета, като му благодари за молитвата и братската подкрепа.

Накрая отец Боян раздаде нафората и поздрави вярващите.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.