kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

06
Август
2023

Съборна света Литургия за Преображение Господне в град Пазарджик

„Преобразил си се на планината, Христе Боже, показвайки на учениците си Твоята слава според силите им; нека възсияе и над нас Твоята вечна светлина по молитвите на Богородица: Светодавче, слава на Тебе” (тропар на празника)

С тези боговдъхновени слова светата Православна църква възпява и съпреживява всяка година в шестия ден от месец август едно от най-великите събития от земния живот на нашия Спасител Господ Иисус Христос - Неговото славно Преображение, когато на планина Тавор Той се преобрази пред трима от Своите апостоли и така показа на света Своята Божествена слава.

В този ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква „Свето Преображение“ в гр. Пазарджик. По този повод с благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев в съслужение с председателя на храма прот. Атанас Кузев.

Енориашите и гостите на храма съучастваха в молитвите и песнопенията на светата богослужба и с едно сърце и едни уста изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...“.

По време на причастния беше прочетена проповед за светлия празник на Господнето Преображение. Заедно с Христовите ученици вярващия народ мислено се изкачи на Таворската планина, където техният Учител дойде за молитва, и пред духовния им взор „видът на лицето Му се измени, и дрехата Му стана бяла, бляскава… и яви се облак и ги засени; и се уплашиха, когато влязоха в облака... И явиха се Мойсес и Илия, които се разговаряха с Него… И чу се из облака глас, който казваше: Този е Моят възлюбен Син: Него слушайте” (Мат. гл. 11).

Много от енорияшите и гостите на храма пристъпиха към Светите тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха подготвили с усърден пост и молитва и бяха изповядали греховете си.

Както повелява църковния типик, в края на светата Литургия духовниците благословиха новия лозов плод, измолвайки от Бога всякога да дава благоразтворение на въздуха и благоприятни дъждове, та принасяйки плода на лозата в тайнството на светото Причастие, всички да намират общение с Бога и спасение на душите и телата си.

След службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши и гости, честитейки им храмовия празник. Той се обърна към присъстващите със слово за славното Преображение. Наместникът изтъкна, че в този тържествен ден от годишния богослужебен кръг всеки следва да си даде оценка дали е постигнал своето лично преображение, своята лична обнова, дали е съблякъл ветхия и се е облякъл в новия човек – в нашия Спасител, припомняйки че такова именно обещание сме дали в светото Кръщение, защото „всички, които в Христа се кръстихме, в Христа се облякохме”, по думите на св. ап. Павел. Отец Боян изтъкна още, че не друго, а смирението е Христовото одеяние, и благопожела да вървим по стъпките на нашия кротък и смирен по сърце Спасител, да стоим неотклонно в светата Негова Църква, защото само тук в светите Тайнства можем да постигнем своето преображение и да достигнем до нашия Господ.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.