kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Февруари
2020

Сретение Господне в град Пазарджик

"Радвай се, благодатна Богородице Дево, защото от тебе изгря Слънцето на правдата, Христос - нашият Бог, просвещаващ намиращите се в тъмнина. Весели се и ти, старче праведни, приел в обятията си Освободителя на нашите души, даряващ нам възкресение" (тропар на празника)

Тези боговдъхновени слова описват радостта от срещата на праведния старец Симеон, наречен Богоприимец, дошъл по вдъхновение Божие в старозаветния храм, с Богомладенеца Иисус Христос, донесен от своята свята Майка и свети Йосиф Обручник в четиридесетия ден от Неговото Рождество – събитие, записано в Евангелието от свети апостол и евангелист Лука.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи архиерейска света Литургия в катедралния храм "Успение Богородично" в града. С него съслужиха прот. Боян Кочев, служащият в катедралата свещ. Любомир Чавдаров и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и монахиня Домника.

Вдъхновени като Симеон от същия Свети Дух, верните християни дойдоха от рано в храма и молитстваха с духовниците в тайнството на светата Литургия, благодарейки и възхвалявайки Бога за срещата си с Него, докоснал сърцето на всекиго от нас и наставил стъпките ни към новия Ноев ковчег – светата Православна църква, превеждаща вярващите през бурното житейско море до тихите пристанища на Христовия мир. На службата присъства кметът на Община Септември г-н Марин Рачев.

По време на причастния беше прочетена проповед за празника.

В своето слово в края на службата епископ Яков честити великия празник на присъстващите. Той разказа живота на праведния старец Симеон, който превеждал старозаветните писания и се усъмнил, че Девица може да зачене и да роди и, мислейки, че текстът е сгрешен, решил да поправи думата, но явилият му се ангел не само потвърдил истинността на тези думи, но свидетелствал, че старецът ще дочака изпълнението на това пророчество. И наистина свети Симеон доживял дълбока старост, достигайки повече от триста години живот и се удостоил да прегърне Младенеца, роден от Девица и да засвидетелства, че това е именно Синът Божи, че това е Онзи Месия, за Когото се говори в Стария Завет и когото евреите очаквали. Архиереят призова и ние с радост широко да отворим сърцата си и срещнем там Христа, да Го поканим вътре да вечеря с нас, да изповядаме вярата не с устата и думите, а със сърцата и делата си, та като видят човеците делата ни, да познаят, че сме Христови и да повярват в нашия Господ, достигайки своето спасение. Такава чиста, неподправена, нелицемерна вяра благопожела владиката Бог да дарува на всички нас по молитвите на света Богородица.

Епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.