kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

08
Юни
2020

Св. Дух - храмов празник на църква "Св. Троица" с. Братаница

„Светият Дух възражда за вечен живот, Светият Дух вдъхновява мъчениците, увенчава праведниците, превръща хляба и виното в Божествени Кръв и Тяло. О, дълбина на Божията премъдрост и богатство! Дари ни венеца на Твоите дарове, всеопрощаващата вечна любов, скърбяща за враговете и искаща всички да се спасят, та озарени от нея, като чеда на светлината да пеем: Алилуя“ /из Акатист на Бог Дух Свети/

В първия ден след Петдесетница Светата Църква почита третото Лице на Единия Бог в Троица - Бог Дух Свети, „Господа Животворящия, Който от Отца изхожда" и "чрез Когото всяка душа се оживява“. В този ден своя храмов празник отбеляза църквата „Св. Троица“ в село Братаница.

По случай празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха двамата секретари на Околията прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, председателят на храма свещ. Димитър Пеев, свещеноиконом Фотий Паунов, служащ в храм „Св. Николай“ град Пловдив, свещ. Иван Зяпков, председател на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча, свещ. Димитър Попов, председател на храм „Успение Богородично“ с. Паталеница и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взеха прот. Атанас Кънев, председател на храм „Св. Димитър“ с. Звъничево и монахиня Домника.

Енориашите и гостите на храма от рано се събраха в Божия дом и посрещнаха своя архиерейски наместник с букети цветя.

В края на утренята епископ Яков отслужи последованието на петохлебието за благословение жителите на селото. Те с цялата си душа участваха в светата богослужба и съмолитстваха с духовниците, благодарейки на Бога за великите Му благодеяния към всички, търсещи Неговата помощ. Сред тях беше и кметът на селото г-н Георги Спасов.

По време на причастния беше прочетена проповед за третото Лице на Светата Единосъщна и Неразделна Троица – Бог Дух Свети.

След светата служба епископ Яков поздрави всички с храмовия празник на тяхната църква. Той измоли Бог да дарува на всички здраве, душевно спасение, благоденствие и благополучие. Архиереят припомни Христовите думи, че Бог иска всеки да достигне до познанието на истината и да се спаси и завърши: „Нашият Господ Иисус Христос преди да се възнесе ни обеща, че ще моли Своя Отец да ни изпрати Утешителя, Духа на истината, Който да ни закриля и помага, за да можем да достигнем до спасението си. Именно във времето на Светия Дух живеем ние. В днешния ден именно на Светия Дух Църквата въздава възхвала и благодарност за благодеянията, които сме получили от Него в тайнството на светото Кръщение. От нас зависи колко дълго ще ги съхраним и запазим в нас. Ако го направим, Той ще ни съгрява и пази от злото и ще живеем в благодатта на Бога. Но ако не съумеем и ако прогоним от себе си Светия Дух и Го отблъснем от нас поради недобрите си дела и помисли, то Бог проявява Своята милост към нас и ни дава възможност да отидем в храма и пред Лицето Му да се разкаем за стореното. Тогава небесният Отец ще помилва този, който иска отново да живее по благодатта Божия и ще го приеме да седне на Неговата трапеза.
Нека в този тържествен ден, първия след основаването на светата Православна църква, сърцата ни да са изпълнени с духовна радост, нека да опазваме устата си, защото най-много грешим с нея. И когато пуснем от нея да излезе някой бяс, то след него следват легиони. По-лесно е да спрем единия бяс, отколкото легионите след това. Да сдържаме устата си, да изпълваме сърцата си с любов, с топлина, да съхраняваме благодатта Божия не само в нас, но и в нашите семейства, в нашите домове, да се сещаме често да издигаме умовете си към небесния Отец и да просим и търсим помощ, като благодарим и за всичките Божии благодеяния към нас“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит над председателя на храма и неговото паство. Архиереят благопожела на присъстващите винаги да пребъдват в обятията на Светия Дух и изпроси и техните молитви за себе си и за архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия, та всички заедно, молейки се един за друг, да можем да достигнем до спасението. Владиката призова благословението Господне, Неговата милост и даровете на Светия Дух да се излеят над всички, над домовете и чедата им.

Празникът завърши с многолетствие.

След това владиката призова да изпълним евангелието, което ни увещава да помним своите наставници и се молим за тях. Всички се отправиха към гроба на преждеслужащия енорийски свещеник в храма прот. Васил Спасов. Тук епископ Яков отправи заупокойна молитва за отец Васил и измоли от Бога прошка за неговите прегрешения и вечно блаженство в Царството небесно.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.