kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

25
Март
2019

Свето Благовещение - храмов празник в с. Црънча

„Днес е радостта на Благовещението, девственото тържество и великото тайнство, начало на нашето спсасение. Днес се весели Небето и се радва земята! Великият Гавриил, познал духом великото тайнство на Боговъплъщението, пръв от цялото творение се поклони с велик страх на въплътилия Се в Девическата утроба Спасител на света и на родилата Го Пречиста Дева с подобаващо поклонение като на Царица на Небето и земята, и с голямо благоговение Й пееше: Радвай се, Благодатна, Господ е с Тебе!“ (Акатист на свето Благовещение)

На 25-и март Светата Православна Църква отбелязва началото на човешкото спасение – Въплътяването в утробата на пречистата Дева на второто Лице на Светата Троица – Бог Син. В този ден своя храмов празник отбеляза едноименният храм в пазарджишкото село Црънча, разположено в полите на Родопа планина. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия бе отслужена от неговия викарий Константийския епископ Яков. В съслужение с него бяха двамата секретари на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Иван Зяпков. Молитвено участие в службата взе прот. Димитър Христев, служащ в храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик.

Боголюбивите жители на селото от ранно утро идваха в храма да се помолят за себе си и своите близки. Те участваха в радостта на празника, съмолитствайки с духовниците и славословейки Бога и Неговата Майка с устата и сърцата си.

В края на службата епископ Яков честити празника на всички и имения ден на кръстените на това дивно събитие от човешката история. Владиката разказа евангелските събития за вестта, която свети архангел Гавриил донесе на девицата Мария, а чрез нея и на целия свят и завърши: „Днес чухме благата вест, че на земята дойде Спасител, Който ще отвори и за нас затворения Рай и ще се изпълнят Господните думи, че Бог не иска смъртта на грешните хора, а иска всеки от нас да се спаси. Господ намери благоприятна смирената Девическа утроба, която да вмести в себе си Невместимия Бог, Който трябвало да дойде на земята заради нас, грешните човеци, за да може чрез пролятата Си невинна Кръв да отвори Райските врати. Вратите, които бяха затворени още от времето на нашите прародители Адам и Ева и които се отварят само и единствено от покаянието. И ето сега благоприятно време за това – дните на поста. Дни, когато и ние можем да поправим загнездилите се в нас Адам и Ева, които започнаха да се оправдават с другия и да търсят вината в другия. Често и ние нямаме смелост да поемем отговорността, виждаме вина у всеки друг, но не и в себе си. Нека да изкореним от сърцата си Адам и Ева, да не се оправдаваме като тях, за да не затворим за нас вратите на Рая. Да бързаме да влезем в скришната си стая, да открием всяка наша греховност и вина и тях да изповядваме, а не да търсим и гледаме вината на ближния. Изпълнявам синовен дълг и към Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай да преподам неговия бащински архипастирски благослов над тебе, отец предстоятелю, и над повереното ти паство и от негово име да ви честитя празника и пожелая да укрепвате по благодатните и спасителни пътища, които водят към нашия Спасител Господ Иисус Христос. И от мое име моля Всеподателя Бога и Пресвета Богородица да излеят Своята благодат над домовете и чедата Ви. Нека Господ винаги милостивно да гледа на нас, да чува нашите молитви, да вижда нашето разкаяние и в Оня ден да ни благовести, че и ние ще бъдем опростени, че и за нас Раят ще бъде отворен“.

Празникът завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.