kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

15
Август
2018

Успение Богородично - храмов празник на катедралата на град Пазарджик

„Люде, с любов се съберете днес! Радвайте се, възклицавайте и ликувайте с веселие! Защото Божията Майка преминава славно от земните жители към небесните!”

Така Светата Православна Църква приканва своите верни чеда да се съберат и възпеят Пресветата наша Владичица Богородица всяка година в деня на нейното Успение – 15 август.

Стотици вярващи още от най-ранните утринни часове дойдоха да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка в катедралата „Успение Богородично” гр. Пазарджик, която на този ден отбелязва своя храмов празник.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена архиерейска света Литургия от Преосвещения Константийски епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата и дякон Николай Ангелчов.

Както всяка година и този път хиляди жители и гости на град Пазарджик дойдоха в храма, поднасяйки на Света Богородица своята благодарност за всегдашното й покровителство и бърза помощ. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни.

По време на причастния беше прочетена проповед върху днес честваните събития от живота на Пресветата Владичица и Приснодева Богородица.

В края на литургията епископ Яков поздрави присъстващите с празника на нашата Закрилница и поздрави всички именици. Той благопожела да се уподобим с делата си на Небесната Царица и завърши: "Света Богородица събра светите апостоли, за да им предаде, а чрез тях и на нас, своята майчина благословия. В последните минути тя се бе отдала на молитва и така посрещна заобиколения от ангели свой Син, Който взе в ръцете Си нежната й душа и я отнесe на Небесата. Нека и занапред, както днес, прибягваме към нейния покров и тя ще продължи да ни пази от всяко зло. Нека я призоваваме и възхваляваме не само в дни на изпитания и трудности. Нека всекидневно й благодарим за закрилата, а нашата благодарност да се проявява не само в запалването на свещичка, а това да бъде съпровождано и от нашата любов към Бога, към нея и ближните и от нашите добри дела, с които беше изпълнено нейното сърце и нейния живот. Защото вярата, любовта и добрите дела правят от нас християни. По това ще ни познаят, че сме истински Христови ученици. Нека тази дълготърпелива, пълна с благост и всеопрощаваща любов изпълва сърцата ни сега и винаги, и во веки веков. Амин!".

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

Тържеството завърши с многолетствие, след което беше раздаден и приготвеният постен курбан.

Празникът беше уважен от областния управител на Пазарджик г-н Стефан Мирев, кмета на община Септември г-н Марин Рачев, директора на МБАЛ Пазарджик д-р Васил Вълчев, директорът на ОДМВР Пазарджик старши комисар Йордан Рогачев, директора на ЦСПП-Пазарджик при Академията на МВР комисар Стоян Зайков, общественици и гости на града.

Опашката от поклонници пред чудотворната икона не секна през целия ден. Всички пристъпваха към Божията Майка с благоговение и несъмнена вяра в нейното застъпничество пред Бога за православните християни.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.