kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

15
Август
2017

† Успение на Пресвета Богородица. Храмов празник на катедралата "Успение Богородично" гр.Пазарджик

„При раждането си съхранила девството, при успението не си оставила света, Богородице. Преминала си към Живота, Майко на истинския Живот, и с твоите молитви избавяш от смърт нашите души”.

С тези боговдъхновени слова Светата Православна Църква възпява пресветата наша Владичица Богородица всяка година в деня на нейното Успение – 15-и август.

Стотици вярващи още от най-ранните утринни часове дойдоха да се поклонят пред чудотворния образ на Божията Майка в катедралата „Успение Богородично” гр. Пазарджик. За 180-и път престолния за Пазарджишка духовна околия храм посрещна своя храмов празник.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – втори викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи празничната архиерейска света Литургия. В Съслужение с него бяха прот. Боян Кочев, секретар на Околията, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, служащи в катедралата.

Както всяка година и този път хиляди жители и гости на град Пазарджик дойдоха в храма, поднасяйки на Света Богородица своята благодарност за всегдашното й покровителство и бърза помощ. Мнозина се бяха подготвили с пост и покаяние и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни.

В края на службата епископ Яков разказа на присъстващите последните събития от земния живот на Божията Майка. Той припомни, че нейният престол на небесата често стои празен, защото тя е неуморна застъпница за човешкия род и до днес не спира да откликва на молитвите на вярващите. „Имайки нейния пример на живот, отдаден на Бога, нека следваме добродетелите й и се уподобяваме на нея”, завърши владиката.

Тържеството завърши с многолетствие, след което беше осветен и раздаден приготвеният курбан.

Опашката от поклонници пред чудотворната икона не секна през целия ден.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.