kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

24
Ноември
2019

Въдворяване на нов свещеник и Архиерейска света Литургия в село Братаница

В ✝13 Неделя след Неделя подир Въздвижение, която тази година съвпадна с празника на света великомъченица Екатерина, се превърна в истинско тържество за жителите на пазарджишкото село Братаница. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма на селото „Св. Троица“ беше въдворен новият енорийски свещеник - отец Димитър Пеев от град Пазарджик, който успешно завърши своя обучителен стаж в митрополитския храм "Св. Марина" в гр. Пловдив.

Жителите на селото, изпълнени с трепет и радост, започнаха от рано да се събират в храма, за да посрещнат своя свещеник. Сред тях беше и кметът на селото г-н Георги Спасов. Чинът на въдворяване беше отслужен от викария на Пловдивския митрополит – Константийския епископ Яков, който е и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Епископ Яков връчи на новия председател на църковното настоятелство ключовете на храма и прочете полагащите се молитви, с които възложи на плещите на свещенослужителя нелеката, но благодатна грижа за Христовото стадо в селото. Той прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаване на председателя и представи на енориашите техния нов пастир.

Владиката се обърна към хората с думите: „Ето, че имахте търпението след загубата на своя пастир – нашия обичан събрат покойния отец Васил, да изчакате нов свещеник да бъде ръкоположен и изпратен да полага душата си за вас. От днес нататък Господ поверява вас върху плещите на отец Димитър. Вие ставате негово стадо, за което той трябва да отговаря пред Бога дали му е дал всичко от себе си, дали го е опазил, дали го е довел в рая. А вие, като негово стадо, сте длъжни винаги да го подкрепяте, да му помагате, да му давате сили и всичко нужно, за да може той достойно да отправя своите молитви пред Бога, достойно да служи и достойно да възраства по светата лествица, която всички заедно ще ви доведе до Бога. Сигурен съм, че както и досега винаги във всичко помагахте на отец Васил, идвахте и посещавахте дома Божий и се грижехте за неговото благолепие, така и занапред ще продължите да подавате ръка на вашия нов енорийски свещеник, когото Бог призова от мой иподякон да стане свещеник на обичаната от мен енория на село Братаница. Уверявам ви, че с голяма радост ви го давам и съм сигурен, че както досега служеше с голяма радост и усърдие, така и занапред ще полага душата си за вас“. Епископ Яков благопожела на отец Димитър Господ да му дава силна и крепка вяра, надежда и любов, с които да се изпълва винаги сърцето му, та достойно да служи пред Божия Престол и да възнася молитвите си за повереното му стадо.

След това архиереят отслужи празничната света Литургия, по време на която заедно с богомолния народ изпроси за жителите на село Братаница Божията милост и благословение. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, новият председател на храма свещ. Димитър Пеев, свещеноиконом Фотий Паунов и дякон Николай Ангелчов.Много от енориашите и гостите на храма пристъпиха към свето Причастие, след като бяха изпълнили дните си с подвига на пост и покаяние.

По време на причастния беше прочетена проповед върху евангелското четиво на Неделята.

В края на светата Литургия епископ Яков поздрави присъстващите с празника. Той призова да имаме в сърцето си с любов, която „всичко оправдава, всичко извинява“ и в братолюбие да преминаваме остатъка от своите дни и завърши: „Братя и сестри! Още се намираме в радостта на празника на светото Въведение, който честваме и като ден на християнското семейство. Ето, че Бог благоволи точно в тези дни да имате своя нов пастир, да не бъдете вече сираци, да имате молитвен застъпник и ходатай пред Бога, който да ви укрепява, утешава и дава любов, та да се изпълвате с вяра, добродетел и покаяние. Следвайте своя пастир, проявявайте му послушание и го слушайте. Обичайте него и един другиго, усилвайте молитвата си, пристъпете към Бога в светите тайнства и ще предвкусите рая още тук, на земята, и сърцата ви все натам ще се стремят“.

Накрая архиереят преподаде поздрава и архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име поздрави отново всички.

След това презвитера Цветанка Спасова, съпруга на преждепочившия председател на храма отец Васил, благодари на епископ Яков, че в трудните за енорията моменти винаги е бил с хората и те са чувствали неговата подкрепа. Тя поднесе на отец Димитър домашно приготвена постна пита и от името на всички го приветства с „Добре дошъл“, засвидетелствайки любовта и радостта на жителите на селото за новия пастир. Епископ Яков призова презвитерата да продължава да полага грижи за храма, да бъде връзката на приемственост между стария и новия енорийски свещеници, да бъде пръв помощник и подкрепа на новия свещеник със същата любов, с която беше опора и на своя съпруг и да бъде все така достоен работник на Божията нива.

Тържеството завърши с многолетствие.

След службата епископ Яков с духовниците и боголюбивите християни се събраха около гроба на отец Васил, където отправиха своята искрена молитва за упокоение на неговата душа.

Накрая отец Димитър раздаде нафората и прие поздравите на своите енориаши.

Бог да го дари с дълголетно и достойно служение!

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.