kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

02
Декември
2019

Въдворяване на нов свещеник и Архиерейска света Литургия в село Хаджиево

В ✝14 Неделя след Неделя подир Въздвижение с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Константийският епископ Яков – викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджик отслужи архиерейска света Литургия в храм „Св. Троица“ с. Хаджиево.

Много от жителите на селото, заедно с техния кмет г-н Андон Андонов, дойдоха рано в храма, очаквайки с нетърпение своя архиерейски наместник и своя нов свещеник след скорошната кончина на отец Георги Читалов.

Преди светата богослужба епископ Яков въдвори в храма новия пастир свещ. Петър Шопов. След чинопоследованието владиката прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаването му за председател на църковното настоятелство. Той благодари на Бога, че съвсем скоро, след като се изпълниха 40 дни от преставянето на отец Георги, милостивият Бог изпроводи нов пастир на осиротялото стадо, който да отправя молитвите си за домовете и чедата им, за благоденствието и мира на селото, та всички с радост да посрещнат и предстоящите велики дни на Рождество Христово. Владиката благодари и на отец Петър, че се съгласи и с радост пое това стадо и го увери, че щом Бог е възложил на плещите му този кръст, то Той ще му прати и Своята помощ и подкрепа за неговото спасително носене.

След чина на въдворяване архиереят отслужи светата Литургия. С него съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, новият председател на храма свещ. Петър Шопов и дякон Николай Ангелчов. Молитвено участие в службата взе и монах Дамян, брат на Баткунската света обител „Св. ап. Петър и Павел“.

По време на причастния беше прочетена проповед върху неделното евангелско четиво.

В края на светата Литургия епископ Яков честити на жителите на селото новия енорийски свещеник. Архиереят прикани всички да му помагат в делото на спасение на човешките души, оказвайки му своята любов и послушание. Епископ Яков припомни днешните думи на Христа: „Твоята вяра те спаси!“ и благопожела вярата на отец Петър да бъде толкова силна, че да спаси не само него, но и повереното му стадо, което той да води нагоре към Бога. Владиката изказа своята благодарност и към кмета на селото за участието в светата служба. Той припомни как предците ни се уповаваха на „попа, кмета и даскала“ и изказа своето уверение, че когато тези три институции вървят ръка за ръка и полагат своето старание в грижата за народа, то тогава, с Божията помощ, обществото ни живее в мир и благоденствие.

Накрая архиереят преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

Тържеството завърши с многолетствие.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.