kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

21
Ноември
2019

Въведение Богородично в град Пазарджик

Пречистият храм на Спасителя, многоценният чертог и Дева, свещеното съкровище на славата Божия, днес се въвежда в дома Господен, съпровождана от благодатта на Божествения Дух; нея възпяват ангели Божии: тази е небесното селение!“ (Кондак на Въведение Богородично)

В 21-вия ден от месец ноември светата Православна църква възпява преславното Въведение в старозаветния храм на Богоизбраната Отроковица - Пресветата наша Владичица Богородица, станала одушевен Божий Кивот, земно Небе и причист храм на Спасителя. С решение на Св. Синод на Българската православна църква от 1929 г. празникът "Въведение Богородично" в България се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод празника и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена архиерейска света Литургия от Константийския епископ Яков, викарий на митрополита и архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Околията прот. Боян Кочев, енорийските свещеници в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов.

Чувствайки непрестанно майчината закрила на света Богородица, жителите на град Пазарджик бързаха от ранно утро към храма, където да принесат на Божията Майка своите благодарствени и хвалебни молитви за всегдашното й застъпничество пред нейния Син.Преди началото на светата Литургия епископ Яков отслужи последованието на петохлебието, измолвайки от Бога милост и благословение по молитвите на Неговата свята Майка за всички верни християни. Всички изпяха хвалебната песен в чест на света Богородица и издигнаха умовете и сърцата си към небесния Йерусалим. Много от енориашите пристъпиха и към светите Тайни, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови, след като се бяха потрудили да спазят пост според силите си и да принесат плод на покаяние в тайнството на изповедта.

В края на светата Литургия епископ Яков поздрави присъстващите с празника. Той разказа събитията, чествани в този ден, когато светите праведни богоотци Йоаким и Анна довели в Йерусалимския храм своето дългоочаквано чедо, за да иде то при Онзи, Който бил в сърцето й, та да Му служи от цялата си душа. Владиката благослови всички истински християнски семейства, между които е слязъл Бог в тайнството на светото Венчание и Сам ги е съчетал. Той призова винаги да имат пред себе си примера на светите Йоаким и Анна, които не се отчаяли от неплодието си и от присмеха на хората, а с твърдо упование и доверие на Бога и с искрена любов помежду си претърпели всичко, за да се удостоят накрая да станат родители на Владичицата на света. Архиереят благослови и всички присъстващи деца и младежи, благопожелавайки им в сърцата си да се уподобят на Отроковицата света Дева Мария, пазейки чистотата на своите души.

Накрая архиереят преподаде поздраваи архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи и от негово име поздрави отново всички с този светъл християнски празник.

Тържеството завърши с многолетствие.

По традиция много родители и учители дойдоха на службата, за да изпълнят своя духовен дълг към децата и православната младеж, като ги въведат в храма, подкрепяйки ранните им стъпки по пътеката на вярата и добродетелта. Както в предишните години в този ден в катедралата беше открита изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в детския конкурс "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.