kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

08
Април
2018

ВЪЗКРЕСЕНИЕ ХРИСТОВО - ПАСХА

“Небесата да се веселят! Земята да се радва! Да празнува целият свят: и видимият, и невидимият! Защото Христос възкръсна! Вечно веселие!“

С тези боговдъхновени думи от Пасхалния канон, създаден от богоглаголивия св. Йоан Дамаскин Светата Плавославна Църква призовава своите чеда и цялата Вселена към всеобщо ликуване, към възторжена радост в най-светлия ден на годината - деня на Христовото Възкресение от мъртвите. Този Празник на празниците, това тържество на безсмъртната Божия Любов, чиито благодатни последици обхващат и земята, и небето, и времето, и вечността, открай време е представлявал всеобща и несравнима с нищо радост за всички християни.

В този Велик ден на безкрайната Божия сила, ден на незалязващата Божия радост в света с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит и председател на Църковното настоятелство при храма. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев и енорийският свещеник при храма свещ. Спас Дичев.

Преди началото й, при пеене на стиха „Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина, и прославете Христа, Който възкръсна от мъртвите“, епископ Яков раздаде на присъстващите благодатния огън, донесен по-рано вечерта в храма. След това всички излязоха с лития в църковния двор, където на приготвен аналой беше поставена икона на светлото Христово Възкресение. Архиереят прочете утринното евангелско четиво, след което точно в полунощ при празничен камбанен звън възгласи пасхалния поздрав „Христос воскресе!“, на което всички отговориха „Наистина възкресе!“.

След завръщането си в храма епископ Яков блъсна затворените двери на Божия дом при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" и всички заедно влязоха вътре. Владиката застана на архиерейския трон и християните, преизпълнени с духовна радост, минаха да се поклонят на светия Кръст, светото Евангелие и образа на Христовото Възкресение, при което се поздравяваха един другиго с всепобеждаващия Пасхален поздрав „Христос воскресе!“.

Преди началото на утринното богослужение епископ Яков прочете Патриаршеското и Синодално Пасхално послание и благопожела светлината на Христовото Възкресение да засвети в сърцата на всички ни.

През цялото време на службата се усещаше особената празничност, която неизменно съпътства този най-велик ден в историята на човечеството. В своя пасхален трепет всяко човешко сърце улавяше невидимото присъствие и ликуване на безплътните ангелски сили, които също се удивляват пред най-великото чудо в историята на творението - чудото на Христовото Възкресение. Въпреки късния час, много миряни останаха до края на богослужението. Всички с голяма радост в сърцата си произнесоха Символа на вярата и Господнята молитва и пееха тропара на празника. Голяма част от присъстващите пристъпиха със страх Божий, вяра и любов към Светите Тайни и се приобщиха със светите Тяло и Кръв Христови, след като бяха постили и се изповядали.

В края на службата владиката отново поздрави народа с пасхалния поздрав „Христос воскресе“ и завърши: „Братя и сестри! Дълги дни заедно се подготвяхме за този Велик ден, когато нашият Господ Бог ще бъде разпнат и ще умре, за да може чрез смъртта Си да победи смъртта. Ето, че по безграничната Божия милост достигнахме до този ден, когато да се поздравим с Христовото възкресение. Още повече Бог се смили над всички нас, които се сподобихме да седнем на Неговата трапеза и да вечеряме заедно с Него. И всички вие, които имахте достатъчно елей в кандилата си да дочакате Жениха, да останете до края на светата Литургия, сте верният Божи народ, на чиито молитви се крепи целият свят и богоспасаемият ни град Пазарджик. Затова дерзайте, не се отчайвайте! И Господните ученици бяха изпаднали в отчаяние при смъртта Му, но тогава Той влезе при тях и каза: „Мир вам!“. Когато сме в неволи и призоваваме Божието име и търсим Неговата помощ, то тогава Той ще дойде и при нас и ще влезе и в нашия дом, и в нашето сърце.
Нека в този радостен за нас ден, когато Христос побеждава смъртта, имаме пред очите си Възкресението, което нашият Господ дарува на всеки един от нас. Нека Неговият мир винаги цари в нас и около нас! Нека никога не забравяме Коя е живата Лоза, от Която можем да черпим живителен сок! Нека никога не забравяме нашия Господ и за всичко да Му благодарим! Защото всяко нещо, което ни се изпраща, е за наше спасение!
Божието благословение да бъде винаги над вас и над всички хора и преизобилно да ви даде онова, от което имате нужда“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички боголюбиви християни.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.