kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

28
Април
2019

Възкресение Христово - Пасха в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

“На божествена стража да застане с нас богогласният Авакум и да покаже светоносен Ангел, който ясно да каже: днес стана спасение на света, защото възкръсна Христос, като всесилен!" (из Канона на Пасха)

На 28-и април Светата Православна Църква и цялото творение посрещнаха най-светлия ден в историята на човечеството – светлото Възкресение Христово. Този Празник на празниците и Тържество на тържествата обхваща целият Всемир - както земята, така и Небесата, както времето, така и вечността. Радостта на Пасха е несравнима с нищо друго – тя е тържество на безграничната Божия любов и благост, изливаща се върху всички.

В този Велик ден на вечна радост с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от Константийския епископ Яков – викарий на Пловдивския митрополит. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, енорийският свещеник при храма свещ. Спас Дичев и дякон Николай Ангелчов

Малко преди полунощ, при пеене на стиха Дойдете, приемете светлина от незалязващата Светлина, и прославете Христа, Който възкръсна от мъртвите", епископ Яков и духовниците излязоха от светия олтар и раздадоха на присъстващите Благодатния Огън, донесен по-рано вечерта в храма. След това всички излязоха с лития в църковния двор, подобно на жените мироносици и апостолите, които отишли на Христовия гроб. На приготвен аналой беше поставена икона на светлото Христово Възкресение. Архиереят прочете утринното евангелско четиво, след което точно в полунощ при празничен камбанен звън възгласи Пасхалния поздрав „Христос воскресе!“, на което всички отговориха с „Наистина възкресе!“. Изпълнените със свещен трепет сърца запяха тропара на Празника - "Христос възкръсна от мъртвите, със смъртта си смъртта победи и на тия, които са в гробовете, дарува живот!", след което архиереят прочете Патриаршеското и синодално Пасхално послание и литийното шествие се отправи обратно към храма.

Изправен пред затворените порти на храма, епископ Яков възгласи: "Издигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата" (Пс. 23:7) и при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" (Пс. 23:10) блъсна и отвори портите, при което всички влязоха от „външната тъмнина във вътрешната светлина“ на храма.

При пеенето на стихирата "Ден на възкресението е, да просияем от тържеството и един другиго да прегърнем. На тези, които ни ненавиждат, да кажем: братя! и всичко да им простим заради Възкресението и така да възкликнем: Христос възкръсна от мъртвите, като със смърт смъртта потъпка, и на тези, които са в гробовете, живот дарува" владиката застана на архиерейския трон и християните, преизпълнени с духовна радост, минаха да се поклонят на светия Кръст, светото Евангелие и образа на Христовото Възкресение, при което се поздравяваха един другиго с всепобеждаващия Пасхален поздрав „Христос воскресе!“.

Светата Литургия беше изпълнена с особена Пасхална радост и празничност, които неизменно съпътстват този най-велик ден в годината. Подобно на жените мироносци, много миряни останаха до ранно утро вместо миро от дълбините на благодарните си сърца да поднесат песен на Господа. По време на причастния беше прочетена проповед за Възкресение, а след призива Със страх Божий, вяра илюбов пристъпете!“ голямо множество пристъпиха да вкусят „колко благ е Господ“ и да видят Христа, Слънцето на правдата, Който дава живот на всички и се приобщиха със светите Тяло и Кръв Христови, увенчавайки с това своя многодневен пост и покаяние.

В края на службата владиката отново поздрави народа с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“. Той благодари на Бога, че по Неговата велика милост и тази година се поздравихме с Възкресението на нашия Спасител Господ Иисус Христос и завърши: „Дойде дългоочакваната от нас Победа - Христос, Който възкръсна от мъртвите, и Който чрез Своята смърт победи смъртта, Който отвори Небесния рай, приготвен за всички нас. Нека Той, чрез Своето Възкресение, да ни даде да възкръснем в добро и чрез това да можем да предвкусим райското блаженство с чисти сърца, изпълнени с тази Пасхална радост, която сега чувстваме и така в мир, любов и тишина да прекарваме всички дни от своя живот. Нека възкръсналият Христос преизобилно да излее Своята благодат над всички вас“.

Накрая епископ Яков преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички боголюбиви християни.

Той раздаде на всички по едно червено яйце, символ на Възкресението и благопожела светлината на Христовото Възкресение да засвети в сърцата на всички ни.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.