kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

28
Юни
2023

Вечерня с петохлебие за празника на Баткунския манастир

В деня, посветен на светите славни, всехвални и първовърховни апостоли Петър и Павел – 29 юни, Баткунската света обител, носеща името на двамата апостоли, посреща своя храмов празник. Още от следобедните часове на предходния ден манастирът започва да се изпълва с богомолци, идващи да отдадат своята почит и преклонение пред двамата най-велики от Христовите ученици.

В навечерието на празника, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, в манастирската черква беше отслужена празнична вечерня с Петохлебие. Богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха манастирският брат йеромонах Йоаким, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица” с. Братаница и свещ. Хрисант Хитов от пазарджишката църква „Св. св. Константин и Елена”.

Както всяка година дошлите богомолци взеха дейно участие в службата, отпявайки с едно сърце и едни уста полагащите се песнопения.

По време на вечерната служба духовниците отслужиха и последованието на Петохлебието, изпросвайки от Всеподателя Бога мир, здраве, благоденствие и душевно спасение за обитателите, работниците и поклонниците на прекрасната света обител.

Непосредствено след вечернята беше отслужен и празничен водосвет. Отец Боян поръси храма и присъстващите с осветената вода за тяхно телесно и духовно здраве и спасение.

В края на богослужението наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той изказа чувството на благодарност към Бога, към митрополит Николай и към митрополит Яков, игумен на обителта, за възможността духовните чеда и гостите на манастира отново да се съберат в топлата прегръдка на светите апостоли, за да се помолят за присъстващите и отсъстващите, та един ден Бог всички ни да събере с небесното Си царство.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.