kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

12
Март
2019

Велико повечерие с втора част от канона на св. Андрей Критски

На 12-и март с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик Константийският епископ Яков възглави последованието на Великото повечерие с втора част от покайния канон на св. Андрей Критски. С архиерея съслужиха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Боян Кочев, председателят на храма прот. Димитър Баташки и енорийските свещеници в него прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов, служащите в катедралата „Успение Богородично“ свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Максим Ничев и дякон Николай Ангелчов.

Храмът отново се изпълни с боголюбиви християни, дошли заедно с духовниците да просят от Бога прошка за греховете си. Те заедно изпълниха песнопенията на повечерието, изповядаха Символа на вярата, казаха Господнята молитва „Отче наш…” и зовяха към Бога „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

В края на службата епископ Яков преподаде на председателя и енориашите на храма архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай, изпросвайки от негово и от свое име прошка от присъстващите и благопожелавайки им леки и спасителни пости.

Архиереят завърши: „В днешното евангелско четиво Господ сам ни увери, че няма нужда да изговаряме много думи, за да бъдем чути в молитвата си. Бог знае нашите нужди още преди да потърсим помощ от Него. Това, което трябва да правим, за да бъде прошението ни чуто, е да бъдем изпълнени с покаяние. Той ни даде и образец за молитва - Господнята молитва, която, излизайки от дълбочината на сърцето ни, е достатъчна, за да придобием онова, от което имаме нужда. Нека винаги в своите молитви призоваваме да бъде Божията воля, а не нашата. В неразумието си често не осъзнаваме какво е добро за нас. Докато уповавайки се на Бога, ние никога няма да останем разочаровани и всичко в нашия живот ще ни съдейства за добро. Господ полага такива грижи за нас, че и косъм от главите ни да не падне. Да имаме доверие на Бога, да Му поверим себе си, живота си. И тази вечер ние възложихме грижите си на Бога, та Той да се погрижи за нашите сърца, та наистина да осъзнаем греховете си, да се изпълним с покаяние и ги умием със сълзи, за да можем така очистени да посрещнем светлото Възкресение Христово”.

Владиката благодари на дошлите в късния час за участието в светата служба и призова и в следващите дни да се събираме заедно да просим прошка от Бога, защото където са двама или трима, събрани в името Господне, там е и Сам Господ.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.