kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
×

Грешка

ReCaptcha добавката има нужда от публичен ключ. Моля обърнете се към администратора.

27
Юли
2023

Златоустова света Литургия за храмовия празник на параклис "Св. вмчк Пантелеймон" при МБАЛ гр. Пазарджик

На 27 юли деня на своя небесен покровител – свети великомъченик и целител Пантелеймон, отбеляза едноименният параклис, намиращ се в МБАЛ – Пазарджик.

По повод храмовия празник и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, отслужи празнична Златоустова света Литургия.

Много благочестиви християни дойдоха в този празничен ден да изпросят небесното застъпничество на великия Божи угодник, търсейки за себе си и своите ближни телесно и духовно здраве. По време на Причастния беше прочетена молитва към свети Пантелеймон за всегдашното ходатайство на светия великомъченик за изцерение на всички телесни и душевни немощи.

След светата служба отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите. Той припомни житието на младия лекар, посветил се в служба на болящите, който призоваваше небесния Лекар на душите и телата – нашия Господ Иисус Христос и с Неговата сила изцеряваше всички болести, които търсещите помощта на бездушните бесове лекари смятаха за нелечими. Наместникът увери, че свети Пантелеймон няма да върне никого от пристъпващите към него, за което свидетелства и името му, означаващо „всемилостив“.

Отец Боян отбеляза, че днес честваме и паметта на светите Седмочисленици, просветили българския и славянските народи със светлината на Богопознанието. Той ги призова на помощ в днешните времена, когато безверието се опитва да засенчи техния велик подвиг, да просвещават народа ни да търси първом небесното царство, след което ще получи и всичко друго. Накрая отец Боян припомни думите на един от тях – светия наш отец Климент, архиепископ Охридски Чудотворец, че добродетелния живот без правилните догмати е мъртъв и вонящ, а правилните догмати без добродетелен живот не могат да изкачат душата в Божието царство и призова да познаваме вярата си и да се стараем всячески да изпълняваме Божиите заповеди, които с помощта на Бога и Неговите светии не са трудни, за да се окажем не слушатели, а изпълнители на Евангелието.

Празникът завърши с многолетствие.

През целия ден служители на МБАЛ-Пазарджик и пациенти на болничното заведение идваха да запалят свещ в параклиса и да се помолят на светия великомъченик и целител Пантелеймон.

Коментирай

Вие коментирате като гост. Допълнителен вход по-долу.