kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Спортен празник в Баткунския манастир по случай Деня на детето

Posted in Детски тържества.

На 01 юни 2017 г., по случай Деня на детето, Баткунският манастир "Св. ап. Петър и Павел" прие в топлата си прегръдка децата от три училища на богоспасаемата Пазарджишка духовна околия - СУ "Христо Ботев" гр. Септември, ОУ "Св.св. Кирил и Методий" гр. Ветрен и ОУ "Никола Вапцаров" с. Варвара. Китните зелени поляни на Светата обител, празнично украсени за случая, събраха шестдесет деца, обединени във вярата си в Бога и желанието за добротворство.

Празникът започна с молебен за здравето на децата от Околията, отслужен в храма на манастира от Негово Преосвещенство Константийски епископ Яков - втори викарий на Пловдивския митрополит Николай и игумен на обителта в съслужение със свещеници от Околията.

След това участниците се отправиха към официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. Тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме - бяло, зелено и червено. Строени в редици, образуващи трибагреник, те изслушаха националния химн, след което епископ Яков даде начало на надпреварата.

Състезанията протекоха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже.

Празникът беше уважен от кметът на Община Септември г-н Марин Рачев, който лично връчи част от наградите на печелившите.

В генералното класиране победител стана отборът на СУ "Христо Ботев" гр. Септември с бял екип, на второ място се класира този на ОУ "Св.св. Кирил и Методий" гр. Ветрен - със зелен екип и на трето - отборът на ОУ "Никола Вапцаров" с. Варвара с червените фанелки.

Въпреки оспорваните игри Христовата любов съпровождаше всяка надпревара. След приключване на всяка от игрите, победителите бяха награждавани от епископ Яков. Победителят в генералното класиране получи флагче за първо място в състезанието, купа и златен медал. Останалите отбори получиха флагче за второ и трето място, което да им напомня за приятните мигове, прекарани в манастира. На всеки състезател беше раздадена грамота за участие и спортен екип.

Отборите изготвиха и пуснаха в небето свои послания към всички деца по света.

Малчуганите останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши с българско хоро, изпълнено от участниците и техните учители, след което всички се подкрепиха със специално доставената за случая сертифицирана храна.

Не липсваха и добри хора като Петър от град Пазарджик, който закупи спортните екипи, част от подаръците и храната за децата.

Подробните резултати и снимков материал от празника ще бъдат публикувани през следващите дни.

Празникът на светите братя Кирил и Методий в село Мокрище

Posted in Детски тържества.

На 11 май св. Църква почита паметта на светите равноапостолни славянобългарски просветители Кирил и Методий. В този ден своя храмов празник отбеляза едноименият храм в пазарджишкото село Мокрище.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше възглавена от Константийския епископ Яков, втори викарий на Пловдивския митрополит. Много от жителите на селото начело със своя кмет г-жа Лиляна Хаджиева се стекоха от рано в храма, за да изпросят небесното застъпничество на светите братя Кирил и Методий. На литургията присъстваха директорът на местното училище "Св. Климент Охридски" г-жа Стамболийска заедно с целия преподавателски колектив и всички ученици.

След службата в двора на храма учениците, изучаващи вероучение в училището на селото, изнесоха рецитал от стихове и песни в прослава на Бога и Неговите велики угодници св. св. Кирил и Методий. Те изпяха още тропара на Пасха "Христос воскресе из мертвих...", казаха молитвата "Отче наш..." и показаха как с буквите от нашата азбука могат да се пишат думи за вечен живот: А - Ангел, Б - Бог, В - Вяра, Г - Господ, Д - Добро, Е - Евангелие, Ж - Живот. Накрая всички се снимаха за спомен с духовниците.

Празникът беше уважен и от кмета на Община Пазарджик г-н Тодор Попов, омбудсмана на града г-н Георги Шопов, служители от администрацията на Кметството в селото и др.

Тържество за Великден на децата от ОДЗ "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик

Posted in Детски тържества.

На 16-и април 2017 година, в деня на Светлото Христово Възкресение, в храм „Св. Вмчк Георги“ гр. Пазарджик, с благословението на Константийски епископ Яков деца от ОДЗ "Валентина Терешкова" гр. Пазарджик с директор г-жа Живка Спасова, пресъздадоха евангелските събития, описващи Възкресението Христово. Малките актьори изиграха и сценка за поднасянето на първото червено яйце от Св. Мария Магдалена на император Тиберий и изпяха песента, славеща Бога:

Всичко Ти направи Боже
Всичко Ти си наредил, 
Птичката да хвърка може
Че крилца си й дарил.

Ти направи небесата
Деня ясен и нощта, 
Тебе славят на земята
И най-малките неща.

Великденско тържество в с. Калугерово

Posted in Детски тържества.

 
Kalugerovo    На 7 април 2017 година, в последния учебен ден преди ваканцията, се проведе Велкденско тържество в ОУ "Христо Ботев" с. Калугерово, общ. Лесичово. Учениците от 4-ти клас, с класен ръководител Ваня Костова, и деца от 2-ри клас бяха подготвили чудесна програма със стихове, песни и танц да поздравят своите учители, родители и съученици за настъпващите празници. Те разказаха още за това какво празнуваме и какви са символите, с които свързваме Възкресение Христово. Последваха игри за най-бързо и красиво оцветяване на картичка и украса на яйце.
 
Г-жа Наташа Петрова, директор на училището, поздрави участниците в тържеството за доброто представяне и пожела на всички светло посрещане на Великденските празници.
 

Проведе се традиционното Рождественско тържество на Пазарджишка духовна околия

Posted in Детски тържества.

На 22.12.2016 г. се проведе традиционното Рождественско тържество на Пазарджишка духовна околия, организирано от Архиерейско наместничество гр. Пазарджик със съдействието на община Пазарджик.

Празничното събитие препълни голямата зала на Младежкия дом в областния град. Всяка година интересът към него нараства, а броят на участниците се увеличава. В тазгодишното тържество участваха 64 деца от 5 училища, 1 детска градина и неделно училище в Пазарджишка духовна околия.

Ставайки на крака, присъстващите посрещнаха Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков, който два дни преди тържеството бе въведен в епископски сан.

Множеството родители и гости се умилиха от чистата любов към раждащия се Богомладенец на децата, изучаващи предмета Религия.  

Тържеството започна с прочитането на евангелските повествования за раждането на Богомладенеца. Учениците от СУ„ Д-р Петър Берон“ гр. Пазарджик, като истински малки артисти пресъздадоха Библейската история на Рождество Христово, традицията на Бъдни вечер и обичая Коледуване. Бъдни вечер в съвременен вариант артистично представиха учениците от НУ“Васил Друмев“ гр. Пазарджик. Драматизация за Коледното дърво изпълниха децата, изучаващи предмета Религия от ОУ “Христо Смирненски“ гр. Пазарджик. Малките участници от ОУ "Св. Климент Охридски" и ОУ "Кочо Честименски" с. Пищигово вдъхновено редяха рождественски песнички и стихчета.

Голяма радост и умиление предизвикаха танците на най-малките участници - възпитаниците на ОДЗ „Валентина Терешкова“ гр. Пазарджик.

В края на тържеството залата бе огласена от Рождественски църковни песнопения, изпълнени от хористите и децата към Неделно училище при храм „Св. Георги“ гр. Пазарджик.

Негово Преосвещенство Константийският епископ Яков приветства участниците и техните ръководители. В приветствието си той акцентира върху Раждането на Богомладенеца Христос - Спасителя на света. Като поздрави многобройните присъстващи с предстоящия празник, епископ Яков раздаде икони на присъстващите.

На празника присъстваха и свещеници от Пазарджишка духовна околия.

Да бъдат благословени всички, вложили частица от себе си в този празник!