kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

19.12.2023 г. - Проведе се традиционното детско тържество за Рождество Христово

Posted in Детски тържества.

Както всяка година с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на Община Пазарджик Архиерейско наместничество град Пазарджик организира традиционното Рождественско тържество за децата на Пазарджишка духовна околия, изучаващи предмета „Религия-Православие“. Повече от сто участници се включиха в празника, който се проведе на 19 декември в голямата зала на Младежкия дом в областния град.

Много свещеници от Околията, директори на училища, учители, родители и приятели на малките християнчета изпълниха до краен предел залата и се насладиха на изпълненията, които донесоха в сърцата на всички небесната радост от настъпващото Рождество.

Празникът започна с изпълнението на Мария Бояджиева от ОУ” Христо Ботев” град Велинград, която изпълни авторска коледна песен.

След нея на сцената се подредиха деца от енорията на катедралата „Успение Богородично”, които с рецитал на стихотворения и изпълнение на молитвени песни стоплиха сърцата на присъстващите.

Учениците от СУ „Христо Ботев” град Септември и НУ „Васил Левски” гр. Пазарджик изнесоха прекрасно театрално представление, с което пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. Учениците от Септември разиграха час по Вероучение, в който се преразказват чудесните събития, предшествали и съпроводили тихата и свята нощ на Богорождението, а тези от Пазарджик преплетоха разказа с прекрасно изпълнение на случилото се преди 2023 години. С въодушевение и плам децата се превъплътиха в образите на светото Семейство, ангелите и пастирите, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител.

Към тях се включиха ученици от НУ „Васил Друмев”, които изиграха прекрасно образите на тримата влъхви, видели появилата се преди 9 месеца на небосклона нова, чудна звезда, разчели в нея знака за раждането на земята на небесния Цар и последвали нейния светлик до Витлеемската пещера.

Прекрасните певци от Ученически хор „Славейче” при ОУ „Христо Смирненски” град Пазарджик изпълниха няколко коледни песни и църковни песнопения в чест на Божията Майка, родила за нас Богомладенеца, които се бяха постарали в кратко време да разучат и с които зарадваха Пресвета Богородица.

В тържеството както всяка година се включиха най-малките и прекрасни участници от ДГ „Валентина Терешкова”. С танц и музика те изключително красиво и живописно пресъздадоха празничния звън на църковните камбани, символизиращи небесния трепет на ангелските криле, донесли радостната вест за раждането на Божия Син с танца „Звънчета”, както и най-радостния за децата миг – когато под коледното дръвче те намират своите заслужени дарове с танца „Подаръци”.

Християнчетата от енорията на храм „Св. св. Кирил и Методий” развълнуваха присъстващите при своето първо участие в тържеството. Те изпълниха ангелската песен към Света Троица – „Светий Божи, Светий Крепки, Светий Безсмъртни, помилуй нас!”, детската песничка „Кой направил е цветята” и изрецитираха прекрасно стихотворение за Бъдни вечер.

След тях артистите от НУ „Васил Левски” изиграха сценката на съвременно семейство, отбелязващо традиционно Бъдни вечер. Главният герой Христо, който беше и едно от децата в часа по Вероучение от началото на тържеството, така силно искаше да подари нещо на Младенеца, но дали намери сгоден случай? За всички остана поуката, че не само за Рождество, а през всеки ден от своя живот трябва да се стремим да вършим добри дела.

Истинското духовно тържество завърши с удивителното изпълнение на 11 годишната Теодора Шомова, което е едно от децата от енорията на катедралата. Тя развълнува всички с певческия си талант, който развива за слава Божия, с песента „Коледа е тук”.         

След края на представлението отец Боян не скри своето вълнение от тържеството, донесло нееднократно сълзи в очите на публиката. Той приветства участниците и техните ръководители и благодари на всички за положените старания и усърдие. Наместникът напомни, че всички пътища на човека започват от семейството, като благодари и поощри всички родители, насърчили децата си да изучават Вероучение и с помощта на учителите по Религия да изваят в душите на децата си святия образ на кроткия и смирен по сърце Христос. Отец Боян благопожела възрастните да се поучим от чистотата на детската душа, а Младенецът да се роди във всяко човешко сърце.

И тази година свещениците на Пазарджик поздравиха децата и всички гости на тържеството с празнично песнопение от църковната химнография.

Накрая отец Боян раздаде пакетчета с лакомства на малките изпълнители, които и тази година бяха дарени от благочестиви християни, верни съработници на Божия виноград. С грейнали от радост лица всички се снимаха за спомен от прекрасните минути на празничното тържество, събрали Небето и земята в радостта на Рождество Христово.

За видео натисни тук.

Turjestvo tumbnail youtube

Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето - 01.06.2023 г. (Подробен репортаж)

Posted in Детски тържества.

Интелектуална игра

Една от състезателните дисциплини на Детския спортен празник в Баткунския манастир беше Интелектуална игра с въпроси. Всеки отбор излъчи по трима участници, които имаха на разположение 15 минути да отговорят писмено на 3 задачи, които да им осигурят максимум от 27 точки. Митрополит Яков лично раздаде състезателните листа, а децата трябваше да покажат знания за вярата, съобразителност, бързина на четене и разбиране. И тази година въпросите бяха върху учебния материал по Религия-Православие от 1 до 4 клас. Най-добре се представи отборът на червените от ОУ „Христо Смирненски“ с резултат от 17 точки. Зелените от  ОУ „Любен Каравелов“ бяха само на точка след тях и заслужиха второто място. Трети остана отборът на белите от НУ „Васил Левски“ с 10 точки.

Интелектуалната игра бе първата надпревара, за която имаше класиране и излъчен победител. Това донесе много емоции за всички участници.

Проверете знанията на Вашите деца. Изтеглете бланката за Интелектуалната игра - 1 стр., 2 стр.

И тази година участниците в тази дисциплина бяха избрани да отправят от името на своето училище послание към всички деца по света по случай 1 юни - Международния ден на детето. В края на спортния празник посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.

Рисунка на асфалт

Децата създадоха чудесна празнична атмосфера с рисунките си на асфалт. Отборите избраха по 2 деца, които да представят своето училище. Зададената тема и тази година беше 1-ви юни - Ден на детето. Беше определен 1 час време за работа.

Накрая всеки отбор представи своята рисунка и обясни какво е избрал да изобрази и посланието, което се съдържа в него. Малките творци майсторски успяха да предадат своята детска радост и щастие с пъстри багри. Те нарисуваха много цветя, дървета, поляни, усмихнати слънца, деца, балони. Светът през техните очи е наистина прекрасен!

В тази дисциплина няма предвидено класиране на участниците, но митрополит Яков награди всички за проявените талант и старание. Той подари на всеки отбор комплект за бадминтон.

Тебешири за рисуване имаше и за всеки, който желае да нарисува нещо за празника. С весели рисунки се включиха много малчугани.

Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите участваха с по трима състезатели. Тази година децата имаха задача да наредят пъзел със снимка на манастирския храм, посветен на светите апостоли Петър и Павел. Те имаха на разположение 30 минути, за да се справят. Всеки отбор прояви усърдие и неуморност, показа екипна работа и много ентусиазъм. Първи се справиха зелените, които водеха през цялото време. Тъй като задачата не беше никак лека, към редовното време бяха прибавени още 15 минути, в които да се реши второто място. То беше присъдено на белите. Последни наредиха пъзела червените.

Футбол

С много емоция, както винаги, беше съпътстван турнирът по мини-футбол, който е една от дисциплините на спортния празник. Главен съдия беше икон. Боян Кочев, който ръководеше мачовете и съблюдаваше спазването на правилата. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и четирима полеви играчи. Срещите преминаха в дух на спортментство и честна игра.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, като състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици и учители.

Два отбора свършиха с по една победа и един равен, но по-добрата голова разлика реши първото място за тима на червените от ОУ „Христо Смирненски“. Втори се наредиха белите от НУ „Васил Левски". Трети с две загуби останаха зелените от ОУ „Любен Каравелов“.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

НУ „Васил Левски" : ОУ „Любен Каравелов“ - 5:1

НУ „Васил Левски" : ОУ „Христо Смирненски“ - 2:2

ОУ „Любен Каравелов“ : ОУ „Христо Смирненски“ - 0:5

1 място - ОУ „Христо Смирненски" с 4 точки и голова разлика 7:2

2 място - „Васил Левски" с 4 точки и голова разлика 7:3

3 място - ОУ „Любен Каравелов“ с 0 точки

Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момчета и за момичета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 3 момчета и 2 момичета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно жълтото флагче, като пробягат определената дистанция. Три хронометъра засичаха точното време.

След сумиране на резултатите беше определено: на първо място се класира отборът на НУ „Васил Левски" с общо време 53,98 секунди, на второ - ОУ „Любен Каравелов“ с 54,55 секунди, а на трето - ОУ „Христо Смирненски" с 56,12 секунди. Всички състезатели бяха горещо аплодирани и окуражавани от учители и съотборници.

И участниците в дисциплината щафетно бягане бяха наградени лично от митрополит Яков с футболна, волейболна и баскетболна топка.

Теглене на въже

Много емоции на спортния празник предизвика дисциплината "Теглене на въже", която беше и последна. Тя се проведе отново в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха вече установения ред. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Публиката окуражаваше и аплодираше участниците.

В първото теглене белите момчета победиха зелените. При момичетата резултатът беше наобратно - зелените отбелязаха точка. След това белите победиха червените и при момчетата, и при момичетата. Зелените също надвиха над червените при двете тегления. Така с равен брой победи белите и зелените трябваше да решат кой ще заслужи първото място. За едно последно съреднование двата отбора трябваше да излъчат по 3 момчета и 2 момичета. Финалното теглене завърши в полза на белите.

В края на спортния празник децата бяха изпълнени с радост от това, че са имали възможност да покажат своите умения и дарования, да приложат плодовете на усърдието и трудолюбието си. И най-вече - всички бяха усетили Божията благодат в прегръдката на прекрасния Баткунски манастир.

01.06.2023 г. - Проведе се ежегодният детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Posted in Детски тържества.

За осма година 1 юни беше особено щастлив ден за децата от три училища в Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на игумена на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Паталеница – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, светата обител отново беше домакин на ежегодния спортен празник по повод Деня на детето.

Тази година участие в празника взеха три пазарджишки училища: ОУ „Христо Смирненски“, ОУ „Любен Каравелов“ и НУ „Васил Левски“ с ученици от възрастова група 1-4 клас. Украсените специално за празника поляни събраха повече от сто деца - участници и гости на манастира.

По традиция празникът започна с молебен за здравето на децата, отслужен с благословението на Пловдивския митрополит Николай от игумена на обителта - митрополит Яков. В съслужение с владиката бяха архимандрит Назарий от Доростолска епархия, архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, манастирските братя йеромонах Йоаким и йеромонах Дамян, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември иконом Йордан Василев, председателят на храм „Св. пр. Илия” с. Величково свещ. Иван Зяпков, свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Спас Дичев, служащи в катедрален храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик. Митрополит Яков се помоли на милостивия Бог да благослови децата на България и ги укрепи в доброто. Владиката честити празника на малчуганите и призова както всяка година независимо от класирането у всички да остане радостта от празника.

След това отборите се построиха пред официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. И тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме. Жребият отреди екипите на отборите да бъдат: бели – НУ „Васил Левски“, зелени - ОУ „Любен Каравелов“ и червени - ОУ „Христо Смирненски“. Строени в редици, състезателите изслушаха националния химн, след което митрополит Яков даде начало на надпреварата. Владиката лично водеше състезанията, подкрепян от духовниците, които бяха включени в журито и оценяваха постигнатите резултати.

Децата се състезаваха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже. След приключване на всяка от игрите, състезателите бяха награждавани от митрополита, като награда получаваше всеки от отборите.

В генералното класиране първенец стана отборът на НУ "Васил Левски". Непосредствено след това се подредиха отборите на ОУ „Любен Каравелов“ и ОУ „Христо Смирненски“. Победителят получи купата на състезанието, медал за първо място и флагче. Останалите отбори получиха медал и флагче за второ и трето място.

Отборите изготвиха и пуснаха с балони в небето свои послания към всички деца по света. Малките християни останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши по традиция с българско хоро, изпълнено от участниците, техните учители и родители.

На всеки състезател бяха подарени състезателен екип, сандвичи и лакомства. И тази година беше разрязана празнична торта и всички присъстващи получиха по парче от нея, както и по един сладолед. Най-големият подарък за всички, обаче, бяха незабравимите мигове, прекарани в светата обител и новите приятелства.

Конкретните резултати във всяка една от дисциплините ще бъдат публикувани в подробен репортаж от спортния празник.

Наградите на отборите, екипите, храната и сладките изненади бяха дарени и тази година от благочестиви християни.

20.12.2022 г. - Проведе се традиционното Рождественско тържество на децата от Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение

Posted in Детски тържества.

За поредна година в навечерието на светлото Христово Рождество децата на Пазарджишка духовна околия, изучаващи предмета „Религия-Православие“, зарадваха своите родители и учители, а и Самия Рожденик. Почти сто ученици взеха участие в традиционното Рождественско тържество, което се проведе на 20-и декември 2022 година в голямата зала на Младежкия дом. Тържеството се организира от Архиерейско наместничество град Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на Община Пазарджик.

Много свещеници от Околията, директори на училища, учители, родители и приятели на малките християнчета изпълниха до краен предел залата и се насладиха на изпълненията.

Тържеството беше открито от най-малките артисти, децата от Детска градина „Валентина Терешкова” в гр. Пазарджик. С танц и музика те изключително красиво пресъздадоха отколешната борба между доброто и злото в човешкото сърце.

Две деца от енорията на катедрален храм „Успение Богородично”, ученици в НУ „Никола Фурнаджиев” и НУ „Отец Паисий” в града изрецитираха стихотворението „Христос се роди” и стоплиха сърцата на присъстващите с радостната вест за раждащия се Спасител.

Веднага след рецитала на сцената се качиха учениците от ОУ „Христо Смирненски” град Пазарджик. С много талант те пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. С трепет и плам децата се превъплътиха в образите на светото Семейство, ангелите, пастирите и мъдреците, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител. В края на сценката у всички се запечата чудния ангелски поздрав: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“.

След това залата бе огласена от звънките гласчета на хористите от детския хор при същото училище, които изпълниха песента „Елхови лес” и с нежните си гласчета умилиха сърцата на публиката.

Учениците от НУ „Васил Друмев” пресъздадоха легендата за коледното дърво - неувяхващата елхичка, станала символ на победата над смъртта и за нейната украса, която носи радост на всички деца.

След тях на сцената отново се появиха прекрасните певци от ОУ „Христо Смирненски“. Те изпяха две песни, посветени на светлото Христово Рождество. Вълнението от настъпващия празник, изпълващо детските сърца, се предаде с нежното им изпълнение на всички присъстващи.

Малките танцьори от детска градина „Валентина Терешкова” зарадваха зрителите с още един танц за мързеливата мома, в който се утвърждава трудолюбието като изконна ценност, а със закачливостта си допринесоха за веселото настроение.

Децата от НУ „Васил Левски” пресъздадоха народната традиция на Бъдни вечер, събираща поколенията около постната трапеза, благословена с молитва и показваща обичта и почитта в християнския дом, която започва от най-възрастния и стига до най-невръстните членове на семейството. Коледарите също дойдоха, за да отправят своите пожелания към домакините, но и към всички нас.

Три деца от „Вокална академия” с ръководител Сийка Вълкова изпяха песента „Коледна елха”, което беше и празничният финал на тържеството.

Накрая отец Боян приветства участниците и техните ръководители. Той благодари на всички за положените старания и усърдие. Наместникът благопожела възрастните да се поучим от чистотата на детската душа, а Младенецът да се роди във всяко човешко сърце.

Свещениците на Пазарджик изненадаха приятно малките християнчета и всички гости на тържеството, като ги поздравиха с три Рождественски песнопения.

Накрая отец Боян раздаде пакетчета с лакомства на малките изпълнители и всички се снимаха за спомен от прекрасните минути на празничното тържество, събрали Небето и земята в радостта на Рождество Христово.

За видео натисни тук.

2022.12.20-video youtube

01.06.2022 г. - Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Posted in Детски тържества.

1 юни и тази година се превърна в двоен празник за ученици от три училища в Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на игумена на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Паталеница – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, светата обител отново беше домакин на ежегодния спортен празник по повод Деня на детето.

Тази година това бяха СУ „Христо Ботев” гр. Септември, ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара и НУ "Васил Друмев" от гр. Пазарджик с ученици от възрастова група 1-4 клас. Празнично украсените манастирски поляни събраха повече от сто участници, обединени във вярата си в Бога. И този път децата на свещениците и църковнослужителите от Пазарджик съставиха манастирския отбор. Облечени в сини тениски те дойдоха да изобразят своята радост от празника в множество рисунки на асфалт.

Както всяка година празникът започна с молебен за здравето на децата, отслужен с благословението на Пловдивския митрополит Николай от игумена на обителта - митрополит Яков. В съслужение с владиката бяха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, манастирският брат йеромонах Йоаким, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември иконом Йордан Василев, председателят на храм „Св. пр. Илия” с. Величково свещ. Иван Зяпков, свещ. Любомир Чавдаров, служащ в храм „Св. Богородица” гр. Пазарджик и свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Пазарджик. Митрополит Яков се помоли на милостивия Бог да изпрати Своя небесен благослов над децата на България и ги укрепи в доброто. Владиката честити празника на малчуганите и призова както всяка година независимо от класирането у всички да остане радостта от празника.

От църквата участниците се отправиха към официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. И тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме. С бели екипи се състезаваха децата на село Варвара, със зелени – тези от Пазарджик, а в червено бяха децата на град Септември. Строени в редици, образуващи трибагреник, състезателите изслушаха националния химн, след което митрополит Яков даде начало на надпреварата. Владиката лично водеше състезанията, подкрепян от духовниците, които бяха включени в журито и оценяваха постигнатите резултати.

Децата се състезаваха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже. След приключване на всяка от игрите, състезателите бяха награждавани от митрополита, като награда получаваше всеки от отборите.

В генералното класиране първенец стана отборът на НУ "Васил Друмев". Непосредствено след това се подредиха отборите на СУ "Христо Ботев" и ОУ "Н.Й. Вапцаров".

Победителят получи купата на състезанието, медал за първо място и флагче. Останалите отбори получиха медал и флагче за второ и трето място.

Отборите изготвиха и пуснаха с балони в небето свои послания към всички деца по света.

Малките християни останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши по традиция с българско хоро, изпълнено от участниците, техните учители и родители.

На всеки състезател бяха подарени състезателен екип, сандвичи и лакомства. Най-големият подарък за тях бяха незабравимите мигове, прекарани в светата обител и новите приятелства.

Конкретните резултати във всяка една от дисциплините можете да откриете в подробния репортаж от спортния празник.