kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

20.12.2022 г. - Проведе се традиционното Рождественско тържество на децата от Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение

Posted in Детски тържества.

За поредна година в навечерието на светлото Христово Рождество децата на Пазарджишка духовна околия, изучаващи предмета „Религия-Православие“, зарадваха своите родители и учители, а и Самия Рожденик. Почти сто ученици взеха участие в традиционното Рождественско тържество, което се проведе на 20-и декември 2022 година в голямата зала на Младежкия дом. Тържеството се организира от Архиерейско наместничество град Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на Община Пазарджик.

Много свещеници от Околията, директори на училища, учители, родители и приятели на малките християнчета изпълниха до краен предел залата и се насладиха на изпълненията.

Тържеството беше открито от най-малките артисти, децата от Детска градина „Валентина Терешкова” в гр. Пазарджик. С танц и музика те изключително красиво пресъздадоха отколешната борба между доброто и злото в човешкото сърце.

Две деца от енорията на катедрален храм „Успение Богородично”, ученици в НУ „Никола Фурнаджиев” и НУ „Отец Паисий” в града изрецитираха стихотворението „Христос се роди” и стоплиха сърцата на присъстващите с радостната вест за раждащия се Спасител.

Веднага след рецитала на сцената се качиха учениците от ОУ „Христо Смирненски” град Пазарджик. С много талант те пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. С трепет и плам децата се превъплътиха в образите на светото Семейство, ангелите, пастирите и мъдреците, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител. В края на сценката у всички се запечата чудния ангелски поздрав: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“.

След това залата бе огласена от звънките гласчета на хористите от детския хор при същото училище, които изпълниха песента „Елхови лес” и с нежните си гласчета умилиха сърцата на публиката.

Учениците от НУ „Васил Друмев” пресъздадоха легендата за коледното дърво - неувяхващата елхичка, станала символ на победата над смъртта и за нейната украса, която носи радост на всички деца.

След тях на сцената отново се появиха прекрасните певци от ОУ „Христо Смирненски“. Те изпяха две песни, посветени на светлото Христово Рождество. Вълнението от настъпващия празник, изпълващо детските сърца, се предаде с нежното им изпълнение на всички присъстващи.

Малките танцьори от детска градина „Валентина Терешкова” зарадваха зрителите с още един танц за мързеливата мома, в който се утвърждава трудолюбието като изконна ценност, а със закачливостта си допринесоха за веселото настроение.

Децата от НУ „Васил Левски” пресъздадоха народната традиция на Бъдни вечер, събираща поколенията около постната трапеза, благословена с молитва и показваща обичта и почитта в християнския дом, която започва от най-възрастния и стига до най-невръстните членове на семейството. Коледарите също дойдоха, за да отправят своите пожелания към домакините, но и към всички нас.

Три деца от „Вокална академия” с ръководител Сийка Вълкова изпяха песента „Коледна елха”, което беше и празничният финал на тържеството.

Накрая отец Боян приветства участниците и техните ръководители. Той благодари на всички за положените старания и усърдие. Наместникът благопожела възрастните да се поучим от чистотата на детската душа, а Младенецът да се роди във всяко човешко сърце.

Свещениците на Пазарджик изненадаха приятно малките християнчета и всички гости на тържеството, като ги поздравиха с три Рождественски песнопения.

Накрая отец Боян раздаде пакетчета с лакомства на малките изпълнители и всички се снимаха за спомен от прекрасните минути на празничното тържество, събрали Небето и земята в радостта на Рождество Христово.

За видео натисни тук.

2022.12.20-video youtube

01.06.2022 г. - Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето

Posted in Детски тържества.

1 юни и тази година се превърна в двоен празник за ученици от три училища в Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и по покана на игумена на Баткунския манастир „Св. ап. Петър и Павел“ край с. Паталеница – Високопреосвещения Доростолски митрополит Яков, светата обител отново беше домакин на ежегодния спортен празник по повод Деня на детето.

Тази година това бяха СУ „Христо Ботев” гр. Септември, ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара и НУ "Васил Друмев" от гр. Пазарджик с ученици от възрастова група 1-4 клас. Празнично украсените манастирски поляни събраха повече от сто участници, обединени във вярата си в Бога. И този път децата на свещениците и църковнослужителите от Пазарджик съставиха манастирския отбор. Облечени в сини тениски те дойдоха да изобразят своята радост от празника в множество рисунки на асфалт.

Както всяка година празникът започна с молебен за здравето на децата, отслужен с благословението на Пловдивския митрополит Николай от игумена на обителта - митрополит Яков. В съслужение с владиката бяха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, манастирският брат йеромонах Йоаким, председателят на храм „Св. Харалампий” гр. Септември иконом Йордан Василев, председателят на храм „Св. пр. Илия” с. Величково свещ. Иван Зяпков, свещ. Любомир Чавдаров, служащ в храм „Св. Богородица” гр. Пазарджик и свещ. Хрисант Хитов, служащ в храм „Св. св. Константин и Елена” гр. Пазарджик. Митрополит Яков се помоли на милостивия Бог да изпрати Своя небесен благослов над децата на България и ги укрепи в доброто. Владиката честити празника на малчуганите и призова както всяка година независимо от класирането у всички да остане радостта от празника.

От църквата участниците се отправиха към официалната площадка, на която излъчените от тях капитани изтеглиха жребий за екипите и реда на явяване на отборите. И тази година състезателите бяха облечени в цветовете на българското знаме. С бели екипи се състезаваха децата на село Варвара, със зелени – тези от Пазарджик, а в червено бяха децата на град Септември. Строени в редици, образуващи трибагреник, състезателите изслушаха националния химн, след което митрополит Яков даде начало на надпреварата. Владиката лично водеше състезанията, подкрепян от духовниците, които бяха включени в журито и оценяваха постигнатите резултати.

Децата се състезаваха в следните дисциплини: рисунка на асфалт, футбол, интелектуална игра с въпроси, щафета, творческа задача и теглене на въже. След приключване на всяка от игрите, състезателите бяха награждавани от митрополита, като награда получаваше всеки от отборите.

В генералното класиране първенец стана отборът на НУ "Васил Друмев". Непосредствено след това се подредиха отборите на СУ "Христо Ботев" и ОУ "Н.Й. Вапцаров".

Победителят получи купата на състезанието, медал за първо място и флагче. Останалите отбори получиха медал и флагче за второ и трето място.

Отборите изготвиха и пуснаха с балони в небето свои послания към всички деца по света.

Малките християни останаха изключително доволни от празника, получените награди и новите приятелства. Тържеството завърши по традиция с българско хоро, изпълнено от участниците, техните учители и родители.

На всеки състезател бяха подарени състезателен екип, сандвичи и лакомства. Най-големият подарък за тях бяха незабравимите мигове, прекарани в светата обител и новите приятелства.

Конкретните резултати във всяка една от дисциплините можете да откриете в подробния репортаж от спортния празник.

Детски спортен празник в Баткунския манастир за Деня на детето - 01.06.2022 г. (Подробен репортаж)

Posted in Детски тържества.

Интелектуална игра

Една от състезателните дисциплини в Детския спортен празник в Баткунския манастир беше Интелектуална игра с въпроси. Всеки отбор излъчи по трима участника, които имаха на разположение 15 минути да отговорят писмено на 3 задачи, които да им осигурят максимум от 32 точки. Митрополит Яков лично раздаде състезателните листа, а децата трябваше да покажат знания за вярата, съобразителност, бързина на четене и разбиране. Тази година въпросите бяха по-трудни и никой не успя да се справи без грешка.  Най-добре се представи отборът на белите ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара с резултат от 24 точки. Изненадващо червените от Септември и зелените от Пазарджик се оказаха с равен брой точки - по 21. Така се наложи журито да им постави допълнителни задачи, в които да премерят знанията си. С резултат 9 на 8 и минимална преднина от една точка за второто място се пребориха червените, а зелените останаха трети.

Интелектуалната игра бе първата надпревара, за която имаше класиране и излъчен победител. Това донесе много емоции за всички участници.

Проверете знанията на Вашите деца. Изтеглете бланката за Интелектуалната игра -1 стр., 2 стр.

И тази година участниците в тази дисциплина бяха избрани да отправят от името на своето училище послание към всички деца по света по случай 1 юни - Международния ден на детето. В края на спортния празник посланията полетяха с балони в небето. С тях децата ни показаха, че колкото и малко да е детското сърце, в него се побира любовта към целия свят.

Рисунка на асфалт

Децата създадоха чудесна празнична атмосфера с рисунките си на асфалт. Отборите на ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара, НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик и СУ "Христо Ботев" гр. Септември избраха по 2 деца, които да представят своето училище. Зададената тема и тази година беше 1-ви юни - Ден на детето. Беше определен 1 час време за рисуване.

Накрая всеки отбор показа своята рисунка и обясни какво е избрал да изобрази и посланието, което се съдържа в него. Иконографът свещеник Димитър Пеев коментира творбите, най-доброто в тях по отношение на композиция, комбинация на цветовете, замисъл. Той похвали децата, затова че картините бяха изпълнени с много радост, доброта и щастие.

И тази година по традиция манастирът беше представен от свой отбор художници, които рисуваха на асфалт. Те бяха облечени в небесно сини екипи и проявиха старание и усърдие да изразят всеобщото радостно настроение от празника в красивите си рисунки.

Митрополит Яков награди всички участници за проявените талант, старание и творческо изразяване на желаната идея.

Творческа задача

В дисциплината за творчество и сръчност отборите участваха с по трима състезатели. Тази година децата имаха задача да проявят таланта си, като сътворят подходяща украса за храмовата икона на Баткунския манастир - на светите апостоли Петър и Павел. Те имаха на разположение богата гама от цветове различни видове хартия и картон, а също и сребърно и златно фолио. Времето за работа беше кратко, което също беше важен фактор, с който да се съобразят. Участниците подходиха много старателно към задачата, като всеки отбор прояви нужното усърдие, показа екипна работа и внимание към детайлите.

След предаване на работите, в присъствието на представители на училищата, комисия се зае да определи класирането. Отец Димитър отново имаше нелеката задача да коментира художественото изпълнение – цветове, комбинации, изработка. С обсъждане и гласуване журито отличи на първо място творбата на червения отбор, на второ място бе класиран отборът на зелените, а на трето - на белите.

Футбол

С много емоция бе съпътстван турнирът по мини-футбол - една от дисциплините в спортния празник за 1 юни. Главен съдия беше икон. Боян Кочев, който ръководеше мачовете и съблюдаваше спазването на правилата. Трите отбора излъчиха свои състезатели - по един вратар и четирима полеви играчи. Срещите преминаха в дух на спортментство и честна игра. Тази година момичетата не бяха само публика, а се включиха активно и показаха похвални футболни умения.

Турнирът се радваше на голям зрителски интерес, като състезателите бяха подкрепяни през цялото време от своите съученици и учители.

На първо място, с две категорични победи, се класира отборът на зелените от НУ "Васил Друмев". Втори, с една победа и една загуба, бяха червените от Септември, а трети - белите от Варвара.

Ето и резултатите в отделните срещи и крайното класиране:

ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара : НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик - 0:6

ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Варвара : СУ "Христо Ботев" гр. Септември - 0:6

НУ "Васил Друмев" гр. Пазарджик : СУ "Христо Ботев" гр. Септември - 5:0

1 място - НУ "Васил Друмев" с 6 точки

2 място - СУ "Христо Ботев" с 3 точки

3 място - ОУ „Н. Й. Вапцаров” с 0 точки

Щафета

Състезанието по щафетно бягане се проведе в две части - за момичета и за момчета. Всеки отбор излъчи общо по петима бегачи - 3 момчета и 2 момичета. Участниците трябваше да приемат и предадат успешно червеното флагче, като пробягат определената дистанция. Два хронометъра засичаха точното време.

След сумиране на резултатите беше определено: на първо място се класира отборът на НУ "Васил Друмев" с общо време 56,88 секунди, на второ - СУ "Христо Ботев" с 58,75 секунди, а на трето - ОУ „Н. Й. Вапцаров” с 64,15 секунди. Всички състезатели бяха горещо аплодирани и окуражавани от учители и съотборници.

И участниците в дисциплината щафетно бягане бяха наградени лично от митрополит Яков с футболна, волейболна и баскетболна топка.

Теглене на въже

Най-много емоции на спортния празник предизвика дисциплината "Теглене на въже", която беше и последна. Тя се проведе в две части - за момичета и момчета, като двубоите следваха вече установения ред. Участваха по 5 момчета и 5 момичета от отбор. Публиката окуражаваше с викове и аплодисменти участниците.

В първото теглене зелените момчета победиха белите. Същото се повтори и при момичетата. След това белите момчета победиха с много труд в един оспорван двубой червените, но при момичетата нещата бяха наобратно - спечелиха червените. В последните дърпания зелените момчета и зелените момчета бяха по-силни от червените. Така, с четири категорични победи, зелените се класираха за първото място. Белите и червените обаче се оказаха с равен брой точки. За да се преборят за второто място, двата отбора излъчиха по 3 момичета и 3 момчета за финално теглене. В него силите отново бяха съвсем равнопоставени и след доста продължителни и напрегнати секунди, най-накрая белите успяха да издърпат флагчето в своята половина и така заслужено да спечелят второто място.

В края на спортния празник децата бяха изпълнени с радост от това, че са имали възможност да покажат своите умения и дарования, да приложат плодовете на усърдието и трудолюбието си. И най-вече - всички бяха усетили Божията благодат в прегръдката на прекрасния Баткунски манастир.

29.05.2022 г. - Детски празник в село Дъбравите

Posted in Детски тържества.

В неделята на 29 май, в навечерието на Празника на детето – 1 юни, кметството на беловското село Дъбравите организира тържество за своите деца. По покана на кмета г-жа Наташа Соколова официален гост на тържеството беше архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него бяха и секретарят на пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и председателят на храм „Св. Николай” в селото прот. Йоан Иванов.

Преди началото на празника отец Боян поздрави децата и техните родители. Той покани при себе си 10 годишния Венцислав и му поднесе скромен подарък – детска Библия и икона на свети Николай, покровител на селото. Повод за това беше постъпката на малкия християнин, който в началото на месеца научил, че хората събират средства за отбелязване на храмовия празник на църквата на 9 май, при което занесъл своята лична касичка на родителите си с желанието тя да бъде отворена и събраните пари да бъдат дарени на храма. Отец Боян благодари на момчето, което само засвидетелства, че с голям интерес посещава часовете по Вероучение в училището в Белово, а също и на неговите родители за възпитанието във вяра и благочестие и благопожела всички да последват неговия благороден пример на жертвеност и любов.

От името на кметството г-жа Соколова поднесе на Венци благодарствена грамота.

Гостите бяха почерпени с прекрасна пита, лично омесена от кмета на селото.

Празникът продължи с интересна програма с много игри и забавления за децата.

25.03.2022 г. - Благовещение в ОУ "Никола Й. Вапцаров" с. Варвара

Posted in Детски тържества.

В деня на Светото Благовещение отбелязваме едно от най-дивните събития в историята на човечеството – свети архангел Гавриил донесъл вестта за непорочното зачатие и раждане на Спасителя на човешкия род. В чест на този светъл християнски празник учениците от ОУ "Никола Й. Вапцаров" с. Варвара, които изучават Религия-Православие, участваха в интересна надпревара. Децата бяха разделени в три отбора - Вяра, Надежда и Любов. Тяхната ръководителка г-жа Вили Динева беше подготвила занимателни игри и задачи, в които участниците показаха много знания, толерантност и екипна работа. Победител стана отбор Надежда, но учениците знаят, че света Богородичка се радва на всички деца с добри сърца. Освен духовната награда, те хапнаха и вкусна постна питка, осветена от отец Кирил, енорийския свещеник на село Варвара.

Изказваме благодарност на директора на учебното заведение г-жа Надежда Грозданова, с чиито усилия дългогодишната традиция за преподаване на Вероучение в училището продължава и децата с радост се учат на вяра и добродетели.