kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

10 февруари - Свети Харалампий Магнезийски

Posted in Жития.

02.10-sv.Haralampii

Свети Харалампий бил епископ в град Магнезия. Той учел хората да вярват в Христа, а не в идолите. Проповедите му били много силни, сравнявал христовата вяра с езическата и обърнал много езичници. Той им казвал, че Христовите апостоли проповядвали вярата в Единия истински Бог, Който обещава вечен живот. Хората разбирали това и приемали християнството. А езичниците ги принуждавали чрез страшни мъки да принасят жертви на бездушните богове. Това показва, че те са слаби и налагат с насилие лъжливата си вяра.

Поради смелите проповеди на свети Харалампий езичеството започнало да замира. Римският император Септимий Север, който царувал от 193 до 211 г., се озлобил и наредил да заловят светеца, когото смятал виновен за отпадането на хората от идолопоклонството.

Свети Харалампий бил тогава старец на 113 години. Грубите езичници не се посвенили от старческата му възраст и го затворили в тъмницата. Изтезавали го, но той устоявал. Това удивило двамата войници, които били пратени да го измъчват, и те повярвали в Христа. Били посечени с меч.

Управителят на града също повярвал и се кръстил. Прекратил гонението. Но това било временно. Като излязъл от тъмницата, свети Харалампий отново започнал да проповядва. Правел много чудеса. Той излекувал един човек, който страдал от тежка болест.

Този човек бил наказан от Бога заради греховете му. Решил да ограби съседа си, но първо убил наследника, после него, за да може по-лесно да ограби богатството му. Свети Харалампий излекувал и душата му, като го вразумил повече да не греши.

Цар Север се удивлявал от чудесата на светеца и бил склонен да повярва. Скоро забравил това и пак започнал да гони християните. Това направил, защото неговата дъщеря Галина станала християнска.

Повикал я и я заплашил:

- Принеси жертва на идолите - казал й той заповедно.

- Каквото искаш, ще направя, татко. Ще се поклоня на идолите - казала тя.

Отишла в идолския храм. Не принесла жертва, а съборила един идол, като го ударила силно в земята. Той се раздробил на парчета. И с другите идоли постъпила така.

Царят не наказал дъщеря си, защото много я обичал, а наредил да доведат петдесет ковачи и за една нощ да възстановят идолите, като кажат, че те възкръснали. Но Галина знаела, че камък и метал не възкръсват, както възкръснал Христос.

Царят осъдил светеца на смърт чрез посичане с меч. Той обаче, преди да го посекат, издъхнал мирно. Това станало през 202 г. Галина го положила в златен ковчег и го погребала.

Свети Харалампий бил велик страдалец и чудотворец. Благодарение на неговата проповед и чудеса гонението в Магнезия отслабнало. Той отдал и сетните си старчески сили за възтържествуване на християнската вяра. Затова Църквата чества неговата светла памет много тържествено.

На неговия празник по стар обичай свещеникът освещава мед, който се употребява за здраве. Децата много обичат, когато вместо лекарства им се даде от този осветен мед.

Игумения Валентина Друмева