kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

17 февруари - Свети Теодор Тирон (чества се и на Тодорова събота)

Posted in Жития.

02.17-Св.Теодор ТиронТирон значи млад войник - новобранец. Свети Теодор Тирон служел в полка, разположен в понтийския град Амасия. Той бил християнин.

Римският император Максимиан изпратил заповед, според която тези, които не вкусват от идолските жертви, се наказват със смърт. Принуждавали свети Теодор да принесе жертва на боговете-демони. Той смело заявил на всеослушание:

- Аз съм християнин. Почитам Единия Истински Бог. Не се покланям на мъртвия камък, от който са направени вашите идоли.

- Ти си войник и си длъжен да се подчиняваш на царското нареждане - казал му началникът на полка.

- Аз съм християнин! - продължавал да твърди Теодор без колебание.

Дълго продължил спорът, но той останал непреклонен. Затворили го в тъмницата. Заключили вратите и го оставили без храна и вода. Бог го утешавал. Когато го заплашили със смърт, той се прекръстил и с готовност очаквал да пострада за Христа. Бил изгорен жив през 306 г.

Сам преживял мъченичество, той помагал от небесата на гонените християни. Християнската вяра била узаконена през 313 г. от цар Константин, но не веднага се прекратили гоненията навсякъде. Трудно било на хората да започнат чист живот, защото били свикнали с греха. Най-трудно било на римските императори, които живеели в разкош и дори искали да ги почитат като богове.

Такъв бил император Юлиан Отстъпник. Наречен е така, защото отстъпил от християнството и отново налагал езическата вяра. Но правел това прикрито, защото, като измъчвали християните, тяхната твърдост обръщала много хора във вярата.

Измислил една хитрост. Знаел, че през първата седмица на Великия пост християните постят строго, изповядват се и се причестяват. Той повикал градоначалника и му заповядал всеки ден през тази седмица да поръсва храните на пазара с кръв от идолски жертви.

Мислел с това да оскверни християните, защото не всеки може да издържи на глад цяла седмица. Заповедта била изпълнена. Някои християни се смутили. Но Бог не оставил своите верни.

Свети Теодор се явил на сън на епископа на града и му казал никой да не вкусва от храните, които се предлагат на пазарите. Препоръчал те да си варят коливо. Това е варено жито с мед. С него могат да прекарат цяла седмица.

Така направили. Никой не се докоснал до идоложертвените храни. Царят разбрал истината. Принудил се и разрешил чисти храни на пазара. Християните благодарили на Бога и прославили свети Теодор Тирон.

За възпоменание на това чудо в събота на първата седмица от Великия пост в църквите свещениците прочитат молитва над коливо за благословение.

Всички светии с твърдото си изповядване на вярата ни оставят добри уроци. От житието на свети Теодор Тирон се вижда колко красива е нашата православна християнска вяра. Тя не познава насилието. Нейната сила е в истината.
Във вярата, в която няма истина, има жестокост. Римските императори налагали езичеството със силата на оръжието, но то се оказало слабо. То убива тялото, но до душата не може да се докосне.

Вярата, в която е истината за Бога, е непобедима! Това доказа подвигът на Христовите мъченици.

Вярващите християни от град Амасия цяла седмица яли само варена пшеница, но не посегнали към осквернената идоложертвена храна. Това изисква не само силна вяра, но и силна воля.

Игумения Валентина Друмева