kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

21 ноември - Въвеждане в храма на Пресвета Богородица

Posted in Жития.

noem.21-Vuvedenie Bogorodichno

Когато света Дева Мария навършила три години, нейните родители Иоаким и Анна решили да изпълнят обещанието си да я дадат в служба на Бога. Събрали в дома си в Назарет своите роднини. Те били все видни хора, понеже Иоаким бил от царски род, а Анна - от свещенически.

Между тях имало много малки момичета, които дошли да я изпратят. Съпровождали я тържествено премени, а светата Дева била облечена в царска дреха. Всички пътували от Назарет до Иерусалим три дни.

Влезли в храма. Родителите й я водели за ръка, а девойките със запалени свещи в ръце вървели след тях. Оставили я на първото стъпало пред църковния вход. Свещениците, които служели в храма, излезли да я посрещнат с песнопения.

Стъпалата били петнадесет на брой. Тя веднага бързо се изкачила до последното стъпало. Всички се удивили. Първосвещеник Захарий я въвел в най-святата част на храма. Там не бивало да влизат не само жени, но и свещеници. Само веднъж в годината влизал първосвещеникът.

Светата Дева останала в храма, а родителите й и сродниците се върнали в Назарет, като се веселели и благодарели на Бога.

Иерусалимският храм имал много жилищни сгради. Те били до него на три етажа по тридесет стаи. В тях имало удобства за живеение. Там живеели вдовици, девици и странници.

Светата Дева била настанена при девиците. Те я учели на четене, писане и на ръкоделие. Тя изучила в съвършенство Свещеното Писание. Предяла вълна и лен. Шиела на коприна, обикновено неща, необходими на свещениците при богослужението.

Девиците приемали храна от храма. Тя я раздавала на просяци и странници, защото Ангел небесен й носел небесна храна. Сутрин стояла на молитва. После се занимавала с ръкоделие и четяла книги. Привечер пак се молела, докато Ангелът донасял небесен хляб. Тя беседвала с него.

Като растяла така, пожелала да живее с ангелска чистота и девство. Тогава не било обичайно за девойките да не встъпват в брак. Тя първа в света предпочела девството пред съпружеството. Затова се смята за първата монахиня. Сгодили я за престарелия Йосиф, който бил сродник на родителите й. Той станал неин покровител и пазел девството й.

Празникът в чест на въвеждането на света Богородица в храма се чества много тържествено от светата Църква. Определен е за Празник на християнското семейство.

Родителите трябва да отиват в храма на празника с децата си. Така те ще се благославят и ще растат в доброто. Ще се научат да се изкачват по стъпалата на християнските добродетели.

Игумения Валентина Друмева