kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

17 септември - Вяра, Надежда и Любов и майка им София

Posted in Жития.

sep.17-sv.SofiaVjaraNadejdaLubov

В края на I век след Христа при царуването на император Адриан гонението на християните се усилило. Тогава в Рим живеела една добра християнка София. Тя оправдала името, което носела, защото София значи "премъдрост". Живеела в чистота и кротост и вършела много милосърдни дела.

Имала три дъщери, които носели имената на трите големи християнски добродетели. Най-голямата била на дванадесет години и се наричала Вяра, средната - на десет години - Надежда, и най-малката - на девет години - Любов. След раждането на третата дъщеря съпругът на София починал.

Тя посветила целия си живот на дъщерите си. Възпитавала ги в християнската вяра и добродетели. Под нейното ръководство те се запознали с духовните книги. Молели се и помагали в добрите дела на майка си.

Това семейство привлякло вниманието на много хора в Рим. Слухът за красотата и добродетелите на трите сестри стигнал до управителя на града. Той ги извикал и щом ги видял, веднага познал, че те са християнки. Не криели вярата си и се гнусели от езическите идоли.

Известил за тях на император Адриан. И той пожелал да ги види. Приел ги любезно и запитал за имената им. Те отговорили, че са християнки. Като видял мъдростта на майката и добрите качества в характера на дъщерите, той не бързал да ги съди за вярата им.

1 октомври - Покров Богородичен

Posted in Жития.

okt.01-Pokrov-BogorodichenСвета Богородица е небесна Майка и закрилница на всички хора по земята. Тя е много милостива и откликва на молбите към Нея, отправени с вяра и надежда от тези, които се намират в трудни изпитания. Известно е чудесното Й покровителство над гръцкия народ, когато страната им била заплашена от нашествието на арабите. Това станало през 910 г. по времето на гръцкия император Лъв Мъдри.

В Цариград, в църквата на Майката Божия в квартал Влахерна се събрали много богомолци. Те просели небесна закрила по време на вечерното богослужение.

Там бил свети Андрей със своя ученик Епифаний. Двамата видели във въздуха света Богородица, която се молела и покривала със своя покров - покривало за глава, народа. С това показала, че ще защити града от нашествениците.

По застъпничеството й арабите били прогонени от страната. А Църквата оттогава установила празника Покров Богородичен на 1 октомври, когато Тя се явила във Влахернския храм.

В православните страни има много църкви и манастири, посветени на Покрова на Божията Майка. Щастливи сме, че имаме Нейната небесна закрила в трудни моменти. Тя закриля и стари, и дечица, когато Й се помолят с топла вяра и чисти сърца.

Игумения Валентина Друмева

9 октомври - Апостол Яков Алфеев

Posted in Жития.

9-okt-sv.Iakov AlfeevСвети Яков бил син на Алфей и брат на апостол и евангелист Матей, който преди това бил митар. Христос го избрал в числото на най-приближените си дванадесет ученици.

След Петдесетница, когато Дух Свети укрепил апостолите, те тръгнали да проповядват Христовото учение по целия свят. Заедно с тях проповядвал и апостол Яков. Отначало бил в Палестина, а после с апостол Андрей Първозвани отишъл в Едеса.

Разрушил идолите, лекувал болни и привел към вярата Христова много езичници. По-продължително време проповядвал в Египет. Там загинал мъченически, като бил разпънат на кръст.

Той пострадал като Спасителя с най-тежката смърт, разпъване на кръст. С това спечелил венеца на велико мъченичество. Като мислим за неговия изключителен подвиг, нека се стараем да пазим в думи и постъпки името на Христа от нападки и оскърбления. Християнчетата не допускат в тяхно присъствие да се оскърбява името Христово.

Игумения Валентина Друмева

14 октомври - Света Петка Епиватска

Posted in Жития.

14-okt-sv.Petka EpivatskaСвета Петка е родена в град Епиват, който се намирал на брега на Мраморно море. Родителите й я възпитали в християнската вяра и благочестие. Починали рано. Брат й Евтимий станал епископ на град Медит и сигнал до святост.

Като останала сама, започнала да води още по-строг духовен живот. Прекарвала в пост, молитва и богомислие. Пожелала да се подвизава в пустинен живот. Раздала имуществото си на бедните и напуснала родния дом. Отишла в Йорданската пустиня. Животът й станал суров. Хранела се с пустинни треви, търпяла студ и пек.

След като прекарала много години пустинен живот и стигнала до старост, тя се завърнала в родния град. Не заварила свои роднини и познати. Никой не я познал. Заживяла около храма в молитва.

Там преживяла две години и починала мирно. Погребали я близо до града. Мощите й били открити и поставени в храма “Свети Апостоли“. От тях ставали много чудеса и изцерения.

Цар Иван Асен разширил България до три морета и стигнал чак до Цариград като победител. Не искал да му плащат данък, а пожелал да вземе мощите на света Петка като най-голяма скъпоценност.

Изпратил в Египет епископ Марко Преславски с духовници. В тържествено духовно шествие мощите тръгнали на път за българската столица Търново. Откъдето минавали, се стичал народ да се поклони.

8 ноември - Свети Архангел Михаил

Posted in Жития.

sv.arh.MihailАрхангеловден е много светъл и почитан празник в светата ни православна Църква. Този ден всъщност е празник на всички ангели. Но празникът се нарича така, защото свети архангел Михаил е първенствуващ в ангелското небесно войнство.

Бог създал ангелите още преди да сътвори видимия свят. Те са Негови служебни духове. Те всички били прекрасни. Бог не е сътворил нищо лошо. Но един ангел, Деница, което значи утринна зора, много красив като изгряващата зора, се възгордял. Искал да стане равен на Бога. Гордостта замъглила ума му. Не е възможно той, който е творение, да бъде равен на своя Творец - Бога!

Грехът на гордостта повредил неговата красота. Той станал мрачен. Превърнал се в демон и паднал в мрачната бездна. Увлякъл след себе си и други ангели. Те всички съставят мрачните зли сили, наричани дяволи. Тогава архангел Михаил събрал всички ангелски чинове и заявил: “Да внимаваме, добре да стоим пред нашия Творец!” Посочил им какво последвало след падението на Деница от небето, за да ги предпази да не последват примера му.

Ангелите са небесно войноство, което служи на Бога. То има различни чинове. Има седем първенствуващи ангели. Всеки от тях има свое служение.

Архангел Михаил е вожд на небесните сили. Той е борец против духовете на мрака - демоните. Изобразява се с копие в ръка, а с краката си тъпче дявола.