kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

28 март – Свети Боян, княз Български

Posted in Жития.

Sv.Bojan knjaz BulgarskiХристиянството по нашите земи се разпространило още в апостолско време. Основали се първите църкви. Много новопокръстени християни дори приели мъченичество за Христа, защото тогава имало гонение. Те били предимно от римски и тракийски произход. През Дунава минали много славянски племена. Те веднага приемали Христа, защото имали меки и добри сърца.

Но когато дошли прабългарите и основали Българската държава в 681 г., нещата се променили. Те почитали езическия бог Тангра и искали да наложат вярата си на местното население. Трудно успявали и започнало гонение.

А християнството, както светлината в мрака, бързо се разпространявало. Дори проникнало и в царските дворци. Цар Крум водел непрекъснато войни с гърците. След победите той довеждал много пленници, а те изповядвали християнската вяра.

Сред тези пленници бил и византийският учен Кинамон. Цар Крум го приел в двореца. Той бил християнин и оказал силно влияние върху синовете на царя. Синът на Крум, Омуртаг, се опитал веднъж да го принуди да принесе жертва на Тангра. Той твърдо отказал, за което бил затворен в тъмница за много години.

Когато се възцарил наследникът на Омуртаг, Маламир, през 831 г., извел Кинамон от затвора и го подарил на брат си Енравота като роб.

Вход Господен в Йерусалим - Цветница

Posted in Жития.

 Vhod Gospoden v Ierusalim  Тържественото влизане на Господ Иисус Христос в Йерусалим се чества от      Православната Църква в последната неделя преди светлия празник  Възкресение. Това е  един от големите Господски празници и се нарича още  Цветница - Връбница - Неделя  Вайя, защото на този ден след след утринното  богослужение в храма ссе раздават  осветени клончета върба и цветя. В  древност имало обичай със зелени клончета да се  посрещат царете, които се  завръщат като победители над враговете. Царете влизали   Йерусалим през златните порти, възседнали осле /магаренце/. За да даде знак на хората, че е истински цар на земята и небето и очакваният Спасител,  Христос  също влязъл в Йерусалим според древния обичай.

 На празника Цветница християните, държейки раззеленени клончета, прославят подвига  на Иисус Христос като победител над смъртта.

 За любознателните! Медицината е доказала, че върбата има целебна сила. От нея  се прави едно от най-използваните лекарства - аспиринът / ацетизал, силицилът/.  Латинската дума "салицис" означава върба.

Мъченичеството на Иисус Христос

Posted in Жития.

Hristos-detail

 

Razpiatie m  Много често в беседите си Иисус Христос говорил достойнството да се    жертваш за някого,  когото обичаш. Така Той подготвял Своите ученици за  величието на Своя подвиг. Учението и  делата на Господ Иисус Христос  са спасителни за всички човеци. Но юдийските първосвещеници  и книжници не разбирали това. Те били заслепени от завист, лицемерие и  омраза. Тяхната  неприязън се засилвала, когато виждали как хората  жадно слушали учението на Христос. За това  решили с измама да Го  уловят и убият. Един от учениците на Иисус се поддал на изкушението да   получи 30 сребърни монети и предал своя учител в Гетсиманската  градина. С тази постъпка    Иуда Искариот завинаги записал името си в  историята на човечеството като предател.

 Христос бил хванат, измъчван  и осъден на смърт. Поставили на главата Му трънен венец, за  да Го унижат, а върху раменете Му тежък кръст и Го повели към Голгота. Там  Господ Иисус  Христос бил прикован на кръста, а над главата Му поставили дъсчица с надпис: "Иисус  Назарянина, Цар Иудейски".

 Враговете на Христос тържествували. Те не знаели, че Синът Божий  дойде в света, за да поеме  болките и немощите на човешкия род и да  примири Бога с хората. Предстояло да стане най-  голямото чудо в  човешката история - ХРИСТОВОТО ВЪЗКРЕСЕНИЕ. Чрез Възкресението Иисус Христос показал, че има власт не само над живота, но и над смъртта.