kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

8 септември - Рождество Богородично

Posted in Жития.

sep.08-Rojdestvo Bogorodichno

Бог по голямата Си милост към хората пожелал да слезе на земята в човешки образ, за да ги научи да бъдат добри и да изкупи греховете им. Палатът, в който се родил, била най-чистата девица Мария. По баща тя била от царски род, а по майка - от свещенически.

Родителите й, Йоаким и Анна, били много благородни. Те нямали деца и това им причинявало голяма скръб, защото при евреите бездетството се смятало за наказание от Бога.

На един празник Йоаким отишъл със свои сродници в Йерусалимския храм. Не му разрешили да пренесе дара си на Бога, защото бил бездетен. По тази причина го смятали за недостоен.

Това много го наскърбило. В мъката си той не пожелал да се върне вкъщи, а отишъл в пустинята, където пасяло стадото му. Там прекарал в строг пост и молитва четиридесет дни.

Като научила това, Анна още повече скърбяла. Веднъж, като работела в градината, видяла на клоните на дървото гнездо с малки птиченца. Помислила, че и птичките си имат рожби, а тя няма, и заплакала. Молила се на Бога и обещала, ако й даде рожба, да я посвети на Него.

Бог чул молитвата й и Ангел Господен се явил. Възвестил й, че ще роди дъщеря, която ще бъде благословена, и ще се нарича Мария.

По това време Ангелът се явил и на Йоаким в пустинята и му казал, че Бог чул молитвата му и ще му дари дъщеря.

17 септември - Вяра, Надежда и Любов и майка им София

Posted in Жития.

sep.17-sv.SofiaVjaraNadejdaLubov

В края на I век след Христа при царуването на император Адриан гонението на християните се усилило. Тогава в Рим живеела една добра християнка София. Тя оправдала името, което носела, защото София значи "премъдрост". Живеела в чистота и кротост и вършела много милосърдни дела.

Имала три дъщери, които носели имената на трите големи християнски добродетели. Най-голямата била на дванадесет години и се наричала Вяра, средната - на десет години - Надежда, и най-малката - на девет години - Любов. След раждането на третата дъщеря съпругът на София починал.

Тя посветила целия си живот на дъщерите си. Възпитавала ги в християнската вяра и добродетели. Под нейното ръководство те се запознали с духовните книги. Молели се и помагали в добрите дела на майка си.

Това семейство привлякло вниманието на много хора в Рим. Слухът за красотата и добродетелите на трите сестри стигнал до управителя на града. Той ги извикал и щом ги видял, веднага познал, че те са християнки. Не криели вярата си и се гнусели от езическите идоли.

Известил за тях на император Адриан. И той пожелал да ги види. Приел ги любезно и запитал за имената им. Те отговорили, че са християнки. Като видял мъдростта на майката и добрите качества в характера на дъщерите, той не бързал да ги съди за вярата им.

1 октомври - Покров Богородичен

Posted in Жития.

okt.01-Pokrov-BogorodichenСвета Богородица е небесна Майка и закрилница на всички хора по земята. Тя е много милостива и откликва на молбите към Нея, отправени с вяра и надежда от тези, които се намират в трудни изпитания. Известно е чудесното Й покровителство над гръцкия народ, когато страната им била заплашена от нашествието на арабите. Това станало през 910 г. по времето на гръцкия император Лъв Мъдри.

В Цариград, в църквата на Майката Божия в квартал Влахерна се събрали много богомолци. Те просели небесна закрила по време на вечерното богослужение.

Там бил свети Андрей със своя ученик Епифаний. Двамата видели във въздуха света Богородица, която се молела и покривала със своя покров - покривало за глава, народа. С това показала, че ще защити града от нашествениците.

По застъпничеството й арабите били прогонени от страната. А Църквата оттогава установила празника Покров Богородичен на 1 октомври, когато Тя се явила във Влахернския храм.

В православните страни има много църкви и манастири, посветени на Покрова на Божията Майка. Щастливи сме, че имаме Нейната небесна закрила в трудни моменти. Тя закриля и стари, и дечица, когато Й се помолят с топла вяра и чисти сърца.

Игумения Валентина Друмева

9 октомври - Апостол Яков Алфеев

Posted in Жития.

9-okt-sv.Iakov AlfeevСвети Яков бил син на Алфей и брат на апостол и евангелист Матей, който преди това бил митар. Христос го избрал в числото на най-приближените си дванадесет ученици.

След Петдесетница, когато Дух Свети укрепил апостолите, те тръгнали да проповядват Христовото учение по целия свят. Заедно с тях проповядвал и апостол Яков. Отначало бил в Палестина, а после с апостол Андрей Първозвани отишъл в Едеса.

Разрушил идолите, лекувал болни и привел към вярата Христова много езичници. По-продължително време проповядвал в Египет. Там загинал мъченически, като бил разпънат на кръст.

Той пострадал като Спасителя с най-тежката смърт, разпъване на кръст. С това спечелил венеца на велико мъченичество. Като мислим за неговия изключителен подвиг, нека се стараем да пазим в думи и постъпки името на Христа от нападки и оскърбления. Християнчетата не допускат в тяхно присъствие да се оскърбява името Христово.

Игумения Валентина Друмева