kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

10 февруари - Свети Харалампий Магнезийски

Posted in Жития.

02.10-sv.Haralampii

Свети Харалампий бил епископ в град Магнезия. Той учел хората да вярват в Христа, а не в идолите. Проповедите му били много силни, сравнявал христовата вяра с езическата и обърнал много езичници. Той им казвал, че Христовите апостоли проповядвали вярата в Единия истински Бог, Който обещава вечен живот. Хората разбирали това и приемали християнството. А езичниците ги принуждавали чрез страшни мъки да принасят жертви на бездушните богове. Това показва, че те са слаби и налагат с насилие лъжливата си вяра.

Поради смелите проповеди на свети Харалампий езичеството започнало да замира. Римският император Септимий Север, който царувал от 193 до 211 г., се озлобил и наредил да заловят светеца, когото смятал виновен за отпадането на хората от идолопоклонството.

Свети Харалампий бил тогава старец на 113 години. Грубите езичници не се посвенили от старческата му възраст и го затворили в тъмницата. Изтезавали го, но той устоявал. Това удивило двамата войници, които били пратени да го измъчват, и те повярвали в Христа. Били посечени с меч.

Управителят на града също повярвал и се кръстил. Прекратил гонението. Но това било временно. Като излязъл от тъмницата, свети Харалампий отново започнал да проповядва. Правел много чудеса. Той излекувал един човек, който страдал от тежка болест.

17 февруари - Свети Теодор Тирон (чества се и на Тодорова събота)

Posted in Жития.

02.17-Св.Теодор ТиронТирон значи млад войник - новобранец. Свети Теодор Тирон служел в полка, разположен в понтийския град Амасия. Той бил християнин.

Римският император Максимиан изпратил заповед, според която тези, които не вкусват от идолските жертви, се наказват със смърт. Принуждавали свети Теодор да принесе жертва на боговете-демони. Той смело заявил на всеослушание:

- Аз съм християнин. Почитам Единия Истински Бог. Не се покланям на мъртвия камък, от който са направени вашите идоли.

- Ти си войник и си длъжен да се подчиняваш на царското нареждане - казал му началникът на полка.

- Аз съм християнин! - продължавал да твърди Теодор без колебание.

Дълго продължил спорът, но той останал непреклонен. Затворили го в тъмницата. Заключили вратите и го оставили без храна и вода. Бог го утешавал. Когато го заплашили със смърт, той се прекръстил и с готовност очаквал да пострада за Христа. Бил изгорен жив през 306 г.

Сам преживял мъченичество, той помагал от небесата на гонените християни. Християнската вяра била узаконена през 313 г. от цар Константин, но не веднага се прекратили гоненията навсякъде. Трудно било на хората да започнат чист живот, защото били свикнали с греха. Най-трудно било на римските императори, които живеели в разкош и дори искали да ги почитат като богове.

Неделя на митаря и фарисея

Posted in Жития.

mytar-farisej

"Също и на ония, които бяха убедени в себе си, че са праведни, и презираха другите, каза следната притча:
Двама човека влязоха в храма да се помолят: единият фарисеин, а другият митар. Фарисеинът, като застана, молеше се в себе си тъй: Боже, благодаря Ти, че не съм като другите човеци, грабители, неправедници, прелюбодейци, или като тоя митар: постя два пъти в седмица, давам десятък от всичко, що придобивам. А митарят, като стоеше надалеч, не смееше дори да подигне очи към небето; но удряше се в гърди и казваше: Боже, бъди милостив към мене грешника!
Казвам ви, че тоя отиде у дома си оправдан повече, отколкото оня; понеже всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат."

(Лука 18:9-14)

Скъпи деца,

Господ много ни обича и знае, че имаме нужда да пристъпим към Великия пост полека-лека, защото това е най-продължителният и най-строгият пост в годината. С него се подготвяме за най-големия и най-радостния празник за православния християнин:

Възкресение Христово!

Първата малка крачка към поста е Неделята на митаря и фарисея. Фарисеят е човек, който е добре запознат с Божия закон и се старае да го спазва най-стриктно. Той внимава да не върши грехове, да пости, да дава пари за храма, да върши добро. Митарят пък е човек, мразен от всички, защото работата му е да събира пари за държавата. Много пъти хората, които работят с пари се изкушават да прибягват до различни измами, за да печелят по нечестен начин. Затова и митарите не били уважавани от другите.

25 март - Свето Благовещение

Posted in Жития.

От любов към падналото в грехове човечество Бог слязъл на земята в човешки образ, за да го изкупи и да му посочи пътя към небесното отечество, откъдето отпаднало, когато Адам и Ева съгрешили.

Това станало чрез най-чистата и свята Девица Мария, която от тригодишна възраст живяла при храма в Йерусалим. Там изучавала Свещеното Писание. Като прочела пророчеството на Исаия, че Девица ще роди Божия Син, тя дълго размишлявала. Толкова я ублажавала, че пожелала да стане слугиня на тази Девица.

Като навършила 14 години, трябвало да напусне храма. А тя си дала обет да опази девството си. Тогава останала под покровителството на нейния сродник, стареца Йосиф, защото престарелите й родители умрели. Той я отвел в дома си в град Назарет.

Тогава Бог наредил на Архангел Гавриил да възвести на Мария тайната на Неговото идване на земята. Тя била толкова чиста и свята, че я наричат роза сред земните тръни.

Един ден, когато четяла Свещеното Писание, светлина огряла стаята. Явил се Архангелът и й казал: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе". Светата Дева не се изненадала от явяването на Архангела. Тя била свикнала да беседва с ангели още когато живеела в храма.

Архангелът й казал, че тя е предсказаната от Исаия Девица, която ще роди Божия Син. Това я смутило. Попитала го как ще стане това. Той й обяснил, че тя ще зачене не както става при всички естествено, а свръхестествено. Дух Свети ще я осени. Девството й ще остане непокътнато.