kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

25 март - Свето Благовещение

Posted in Жития.

От любов към падналото в грехове човечество Бог слязъл на земята в човешки образ, за да го изкупи и да му посочи пътя към небесното отечество, откъдето отпаднало, когато Адам и Ева съгрешили.

Това станало чрез най-чистата и свята Девица Мария, която от тригодишна възраст живяла при храма в Йерусалим. Там изучавала Свещеното Писание. Като прочела пророчеството на Исаия, че Девица ще роди Божия Син, тя дълго размишлявала. Толкова я ублажавала, че пожелала да стане слугиня на тази Девица.

Като навършила 14 години, трябвало да напусне храма. А тя си дала обет да опази девството си. Тогава останала под покровителството на нейния сродник, стареца Йосиф, защото престарелите й родители умрели. Той я отвел в дома си в град Назарет.

Тогава Бог наредил на Архангел Гавриил да възвести на Мария тайната на Неговото идване на земята. Тя била толкова чиста и свята, че я наричат роза сред земните тръни.

Един ден, когато четяла Свещеното Писание, светлина огряла стаята. Явил се Архангелът и й казал: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе". Светата Дева не се изненадала от явяването на Архангела. Тя била свикнала да беседва с ангели още когато живеела в храма.

Архангелът й казал, че тя е предсказаната от Исаия Девица, която ще роди Божия Син. Това я смутило. Попитала го как ще стане това. Той й обяснил, че тя ще зачене не както става при всички естествено, а свръхестествено. Дух Свети ще я осени. Девството й ще остане непокътнато.

Вход Господен в Йерусалим - Цветница

Posted in Жития.

 Vhod Gospoden v Ierusalim  Тържественото влизане на Господ Иисус Христос в Йерусалим се чества от      Православната Църква в последната неделя преди светлия празник  Възкресение. Това е  един от големите Господски празници и се нарича още  Цветница - Връбница - Неделя  Вайя, защото на този ден след след утринното  богослужение в храма ссе раздават  осветени клончета върба и цветя. В  древност имало обичай със зелени клончета да се  посрещат царете, които се  завръщат като победители над враговете. Царете влизали   Йерусалим през златните порти, възседнали осле /магаренце/. За да даде знак на хората, че е истински цар на земята и небето и очакваният Спасител,  Христос  също влязъл в Йерусалим според древния обичай.

 На празника Цветница християните, държейки раззеленени клончета, прославят подвига  на Иисус Христос като победител над смъртта.

 За любознателните! Медицината е доказала, че върбата има целебна сила. От нея  се прави едно от най-използваните лекарства - аспиринът / ацетизал, силицилът/.  Латинската дума "салицис" означава върба.

6 май - Свети великомъченик Георги Победоносец

Posted in Жития.

05.06-Sv.GeorgiСвети Георги живял близо 300 години след Христос, по времето на жестокия император Диоклетиан, който управлявал цялата Римска империя. Като растял свети Георги бил много красив, силен и мъжествен, затова го взели на военна служба. За кратко време той показал големи способности и го определили за хилядоначалник – командвал войска от 1000 войника. А когато се отличил в много битки със своето безстрашно юначество, императорът, без да знае, че е християнин, го почел с управителска титла още на двадесетгодишна възраст. Станал любимец на царя и се ползвал с голямо уважение между царедворците.

Императорът обаче бил ревностен езичник и решил да започне голямо гонение срещу християните – да се отрекат от своята вяра и да принесат жертви на идолите. Който дръзнел да не се подчини, го очаквали затвор, мъчения и дори смърт. Свети Георги узнал за намерението на царя. Нямало как повече да остане таен християнин. Затова застанал пред царя, князете и съветниците и открито изповядал вярата си.

Диоклетиан бил поразен като от гръм, че и неговият любимец е християнин. Но щом дошъл на себе си, се ядосал страшно и решил на всяка цена да го склони да се подчини и изпълни царската заповед. Първоначално започнал да го убеждава, да го ласкае и да му обещава големи почести и награди. Като се уверил, че е непреклонен, наредил да го оковат и затворят в тъмница, а на гърдите му сложили тежък камък, от който едва дишал и тежко страдал. На следващия ден, на заплахите на царя отговорил: