kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

26 октомври - Свети Димитрий Солунски

Posted in Жития.

okt.26-sv.Dimitur SolunskiСвети Димитрий се родил в град Солун. Баща му бил градоначалник. Родителите му били тайни християни, понеже през III век гонението на Христовите последователи било голямо. Те си направили в дома стая за молитва с икони. От малък възпитали Димитрий във вярата, кръстили го в своя таен храм. Получил високо образование.

Когато станал пълнолетен, родителите му починали. Оценявайки способностите му, император Максимиан го назначил на мястото на баща му. Той станал управител на цялата Солунска област. Но императорът му поставил трудната задача да очисти областта от християни.

Напротив, от високия си пост Димитрий започнал да проповядва за Христос. Обърнал много езичници от заблудата. Това не останало в тайна. Димитрий знаел какво го очаква. Раздал голямото си богатство на бедните и се готвел за мъченичество.

Веднъж Максимиан, пътувайки по тези места, посетил Солун. Разбрал, че Димитрий е християнин. Като се убедил в неговата непреклонност в изповядване на Христовото име, той наредил да го затворят в тъмницата.

Езическите нрави били груби. Устройвали се зрелища, на които победителят борец убивал победения. Такова зрелище Максимиан устроил за развлечение и в Солун.

Имало един прочут борец - Лий, любимец на царя, който много жестоко убивал жертвите си. Хвърлял ги върху остри копия и те умирали мъчително. Жестокият цар обичал такива зрелища.

27 октомври - Свети Димитрий Басарбовски

Posted in Жития.

27-okt-Sv.-Dimitar-BasarbovskiСвети Димитрий се родил в село Басарбово, Русенско, през 1685 г. Живеел много скромно. Засадил си малко лозе до реката и там си направил колиба. Живеел самотно, пасял овце.

Веднъж, като водел овцете на паша, по невнимание настъпил гнездо, в което имало малки птиченца. Почувствал се много виновен към тези добри Божии създания. За наказание три години не обул крака си, нито през лятото, нито през зимата.

Според едно предание той постъпил в пещерния манастир до родното си село. Приел монашество. Подвизавал се много и стигнал до святост. Като починал, го погребали по негово желание на брега на реката. След един пороен дъжд мощите му се открили. От тях ставали много чудеса. Много болни хора оздравявали, а грешни се разкайвали.

Преславският митрополит Йоаникий заболял тежко. Занесли го при мощите на светеца, които били положени в църквата на родното му село. След като отслужили света литургия и се помолили, той се почувствал напълно здрав.

11 ноември - Свети Мина, Виктор и Викентий

Posted in Жития.

noem-11-sv.MinaViktorVikentiiСвети Мина бил египтянин. Служел при военоначалника Фирмилиан и се отличил като смел войн. Но при римските императори Диоклетиан и Максимиан, които царували от 284 до 305 г., настъпило голямо гонение срещу християните. А Мина бил таен християнин. Според издадените императорски укази всички, които не принасяли жертви на боговете, трябвало да бъдат наказвани със смърт.

Като се усилило гонението, Мина се отказал от войнското си звание и се оттеглил в пустинята. Но когато в града се провеждало езическо празненство, той напуснал пустинята за да изобличи езическото нечестие. Управителят Пир наредил да го доведат на съд.

Като видял неговата твърдост в изповядване на вярата, наредил да го мъчат. По негово нареждане Мина бил изведен вън от града и посечен с меч през 304 г.

След отшествието си при Господа свети Мина правел много чудеса. Ще посочим само едно от тях. Един евреин заминавал за далечна страна. Дал на приятеля си за съхранение ковчеже с хиляда жълтици.

Когато се върнал, отишъл да си вземе ковчежето, но приятелят му казал, че не е получавал нищо от него. Искал да си присвои златото. Евреинът го завел в храма да се закълне. Той се заклел лъжливо. Като излезли от храма, слугата му дошъл и донесъл ковчежето. Казал, че съпругата му видяла на сън свети Мина, който й наредил да върне ковчежето. Ако не направи това веднага, ще пострада.

21 ноември - Въвеждане в храма на Пресвета Богородица

Posted in Жития.

noem.21-Vuvedenie Bogorodichno

Когато света Дева Мария навършила три години, нейните родители Иоаким и Анна решили да изпълнят обещанието си да я дадат в служба на Бога. Събрали в дома си в Назарет своите роднини. Те били все видни хора, понеже Иоаким бил от царски род, а Анна - от свещенически.

Между тях имало много малки момичета, които дошли да я изпратят. Съпровождали я тържествено премени, а светата Дева била облечена в царска дреха. Всички пътували от Назарет до Иерусалим три дни.

Влезли в храма. Родителите й я водели за ръка, а девойките със запалени свещи в ръце вървели след тях. Оставили я на първото стъпало пред църковния вход. Свещениците, които служели в храма, излезли да я посрещнат с песнопения.

Стъпалата били петнадесет на брой. Тя веднага бързо се изкачила до последното стъпало. Всички се удивили. Първосвещеник Захарий я въвел в най-святата част на храма. Там не бивало да влизат не само жени, но и свещеници. Само веднъж в годината влизал първосвещеникът.

Светата Дева останала в храма, а родителите й и сродниците се върнали в Назарет, като се веселели и благодарели на Бога.

Иерусалимският храм имал много жилищни сгради. Те били до него на три етажа по тридесет стаи. В тях имало удобства за живеение. Там живеели вдовици, девици и странници.