kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Неделя на митаря и фарисея

Posted in Жития.

mytar-farisej

"Също и на ония, които бяха убедени в себе си, че са праведни, и презираха другите, каза следната притча:
Двама човека влязоха в храма да се помолят: единият фарисеин, а другият митар. Фарисеинът, като застана, молеше се в себе си тъй: Боже, благодаря Ти, че не съм като другите човеци, грабители, неправедници, прелюбодейци, или като тоя митар: постя два пъти в седмица, давам десятък от всичко, що придобивам. А митарят, като стоеше надалеч, не смееше дори да подигне очи към небето; но удряше се в гърди и казваше: Боже, бъди милостив към мене грешника!
Казвам ви, че тоя отиде у дома си оправдан повече, отколкото оня; понеже всеки, който превъзнася себе си, ще бъде унизен; а който се смирява, ще бъде въздигнат."

(Лука 18:9-14)

Скъпи деца,

Господ много ни обича и знае, че имаме нужда да пристъпим към Великия пост полека-лека, защото това е най-продължителният и най-строгият пост в годината. С него се подготвяме за най-големия и най-радостния празник за православния християнин:

Възкресение Христово!

Първата малка крачка към поста е Неделята на митаря и фарисея. Фарисеят е човек, който е добре запознат с Божия закон и се старае да го спазва най-стриктно. Той внимава да не върши грехове, да пости, да дава пари за храма, да върши добро. Митарят пък е човек, мразен от всички, защото работата му е да събира пари за държавата. Много пъти хората, които работят с пари се изкушават да прибягват до различни измами, за да печелят по нечестен начин. Затова и митарите не били уважавани от другите.

25 март - Свето Благовещение

Posted in Жития.

От любов към падналото в грехове човечество Бог слязъл на земята в човешки образ, за да го изкупи и да му посочи пътя към небесното отечество, откъдето отпаднало, когато Адам и Ева съгрешили.

Това станало чрез най-чистата и свята Девица Мария, която от тригодишна възраст живяла при храма в Йерусалим. Там изучавала Свещеното Писание. Като прочела пророчеството на Исаия, че Девица ще роди Божия Син, тя дълго размишлявала. Толкова я ублажавала, че пожелала да стане слугиня на тази Девица.

Като навършила 14 години, трябвало да напусне храма. А тя си дала обет да опази девството си. Тогава останала под покровителството на нейния сродник, стареца Йосиф, защото престарелите й родители умрели. Той я отвел в дома си в град Назарет.

Тогава Бог наредил на Архангел Гавриил да възвести на Мария тайната на Неговото идване на земята. Тя била толкова чиста и свята, че я наричат роза сред земните тръни.

Един ден, когато четяла Свещеното Писание, светлина огряла стаята. Явил се Архангелът и й казал: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе". Светата Дева не се изненадала от явяването на Архангела. Тя била свикнала да беседва с ангели още когато живеела в храма.

Архангелът й казал, че тя е предсказаната от Исаия Девица, която ще роди Божия Син. Това я смутило. Попитала го как ще стане това. Той й обяснил, че тя ще зачене не както става при всички естествено, а свръхестествено. Дух Свети ще я осени. Девството й ще остане непокътнато.

Вход Господен в Йерусалим - Цветница

Posted in Жития.

 Vhod Gospoden v Ierusalim  Тържественото влизане на Господ Иисус Христос в Йерусалим се чества от      Православната Църква в последната неделя преди светлия празник  Възкресение. Това е  един от големите Господски празници и се нарича още  Цветница - Връбница - Неделя  Вайя, защото на този ден след след утринното  богослужение в храма ссе раздават  осветени клончета върба и цветя. В  древност имало обичай със зелени клончета да се  посрещат царете, които се  завръщат като победители над враговете. Царете влизали   Йерусалим през златните порти, възседнали осле /магаренце/. За да даде знак на хората, че е истински цар на земята и небето и очакваният Спасител,  Христос  също влязъл в Йерусалим според древния обичай.

 На празника Цветница християните, държейки раззеленени клончета, прославят подвига  на Иисус Христос като победител над смъртта.

 За любознателните! Медицината е доказала, че върбата има целебна сила. От нея  се прави едно от най-използваните лекарства - аспиринът / ацетизал, силицилът/.  Латинската дума "салицис" означава върба.