kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Квилинг снежинки

Posted in Работилница.

IMG 20190215 105732

Квилинг техниката представлява навиване на ленти от хартия в различни форми, слепването им и изработка на красиви декорации. Нашето предложение е малко по-различно от традиционното използване на квилинга. Целта ни е да създадем детайли, наподобяващи ковано желязо, което се използва често за украса в храмовете.

И понеже сезонът е снежен, можем да използваме квилинг орнаментите за снежна украса в дома и класната стая. Работата изисква известна сръчност и търпение и е подходяща за четвърти и по-горен клас деца.

За да започнем работа, са ни необходими картонени ленти с ширина 1,5 - 2 см и с дължина 30 - 35 см. Изрязваме ги от обикновен бял картон. За навиването ни е нужен шиш за квилинг. Ако нямаме, то можем да навиваме на ръка или с молив, но става по-бавно и не толкова фино. Лепим със сухо лепило или С-200, а кламери могат да ни помагат да не държим елементите с ръце, докато се слепят.

Навиваме първата лента на охлювче и я залепваме. След това навиваме една лента по малко от двете й страни. Нужни са общо осем такива елемента, които след това слепваме два по два. Сега трябва да сглобим детайлите, оформяйки кръст.

IMG 20190215 110128Следващите четири ленти са съвсем малко завити от двете страни и се залепват между раменете на кръста.

Сега изработваме четири елемента във формата на капчица - навиваме първо охлювче и го притискаме в единия край, след това залепваме. Закрепването на капчицата върху орнамента, както е показано на снимката, изисква малко повече сръчност, затова е добре да използваме кламери.

Последната част е направата на четири листенца. Отново завиваме охлювче и го притискаме от двете страни. Залепваме листенцата на четирите краища на кръста и сме готови.

Така направеният орнамент може да се закачи на стена или върху контрастна подложка. Също е красиво да се изпръска със сребърен или златен спрей.