kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Кръст от витраж

Posted in Работилница.

120100Витражът е декоративно изобразително изкуство, използващо цветни парченца стъкло, които се подреждат в мозайка и изобразяват различни фигури. За закрепване на парченцата стъкло най-често се използва рамка от олово или друг вид техника с гипс. Красиви витражи можем да видим в богато украсени църкви, някои от които много стари, други съвсем скоро построени.

Един витраж във формата на кръст привлече вниманието на Клуб "Християнско изкуство" от ОУ "Любен Каравелов" гр. Пазарджик. Ученици от пети и шести клас с дружни усилия изработиха реплика на витража. Вижте какво направиха и ако ви хареса, опитайте и вие!

150Разпечатайте модела на обикновен лист А4. Върху голям бял картон разчертайте нужния брой квадратчета - правоъгълник с размери 22 квадрата на 35 квадрата. След това пренесете с молив и линия модела от листа върху картона. Броенето на квадратчета ще помогне за правилното изчертаване на кръста.

Сега е време да се поставят "разноцветните стъкълца". Ние ги направихме от листа цветен картон. Елементите се повтарят, което улеснява работата с чертаенето, рязането и лепенето, но изисква повечко време и повечко скръчни ръчички. Най-накрая сложихме имитацията на олово, което в оригиналния витраж държи слепени отделните стъкълца. За целта използвахме сребрист картон, който нарязахме на лентички и залепихме навсякъде между разноцветните парченца.

Най-накрая изрязахме белите части от картона и получения кръст залепихме върху дървена основа.