kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Светите апостоли

Posted in Работилница.

Nadpis-Svetite apostoliОт учебниците по Вероучение за трети и четвърти клас децата научават за учениците на нашия Господ Иисус Христос - кои са били те, как Той ги е избрал, какво е било тяхното служение, с какво можем да им подражаваме.

Светите апостоли живяли редом със своя божествен Учител и Го следвали навсякъде и във всичко. Те били преки свидетели на многобройните чудеса, които Той извършил. Били Негови ученици, съработници, приятели. Те първи седнали на Господнята трапеза и се причастили на Тайната вечеря с Тялото и Кръвта Господни. И сега седят редом с Господ Иисус Христос в Царството Небесно.

Малко са възрастните хората, които могат да назоват имената на дванадесетте апостоли. Добре е децата да научат поне половината от тях. Засега те знаят само един апостол и това е Васил Левски! Едва след като научат кои са Христовите ученици, ще можем да им обясним защо ние българите наричаме Левски "Апостол на свободата", с какво е заслужил това прозвище и по какво го оприличаваме на светите апостоли.

Ето една занимателна задача, която ще помогне да запомним имената на дванадесетте Христови ученици - да подредим буквите на техните имена и да ги залепим на табло, което после да поставим на видно място през цялата година.

Съединяваме два листа или картона A3 откъм късата им страна, за да получим дълъг плакат 30 х 84 см. Разпечатваме двете бланки ( 1 лист и 2 лист ) на обикновени листа А4.

Децата изрязват украсителните линии за началото и края на плаката и ги оцветяват с цвят по избор. Залепват ги на плаката, като долната линия ще бъде на десетина сантиметра от края на картона. Всички букви се разрязват поединично. Сега вече работата започва. С помощта на учебника децата трябва да подредят имената на светите апостоли и да ги залепят на плаката. Това са: Андрей, Петър, Яков, Йоан, Филип, Вартоломей, Тома, Матей, Яков Алфеев, Тадей и Симон. Шрифтът е красив, но трябва да се обърне внимание на буквата "д", също така "п" и "и" изглеждат еднакво.

Под украсителната линия в долната част на плаката ще остане, разбира се, името на предателя - Юда Искариот.