kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

Постен "Сладък салам"

Posted in Помощник.

Sladuk salamСладкият салам е любим домашен десерт от нашето детство. Може да го приготвим и постен. Рецептата стига за 2 сладки салама.

Необходими продукти:

200 гр. постни бисквити
200 гр. фурми
200 гр. кокосово мляко
1 каф.ч. захар
2 суп. л. какао
50 гр. сусам
50 гр. овесени ядки
50 гр. ленено семе

Начин на приготвяне:

Предварително махаме костилките на фурмите и ги оставяме да киснат в малко вода за около час, особено ако са много сухи. След това ги отцеждаме и накълцваме в кухненски робот или пасатор заедно с кокосовото мляко, захарта и какаото. Кокосовото мляко понякога се сгъстява и прилича повече на кокосово масло, затова е нужно леко да го загреем, за да се разтопи. Сместа, която се получава от горните съставки, е гъста каша, подобна на шоколад. Към нея прибавяме ситно смлените сусам, овесени ядки и ленено семе. Те ще придадат по-плътен вкус на десерта. Може да се допълват или заменят с други подобни според това, какво имаме под ръка.

Постните бисквити се начупват или счукват на едро. В дълбок съд се заливат с кремообразната смес, объркват се и се намачкват. Получава се нещо като средно твърдо шоколадово тесто с големи парченца бисквити. Върху лист готварска хартия го оформяме във вид на салам и увиваме плътно с хартията. Престоява в хладилник за час-два, да стегне. След това се реже на шайби като салам, но стои в хладилник, за да не омеква прекалено.