kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

09.10.2019 г. - Съборна архиерейска света Литургия за имения ден на Константийския епископ Яков

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 9-и октомври Светата Православна Църква отбелязва паметта на светия славен и всехвален апостол Яков Алфеев, един от дванадесетте Господни апостоли, брат на свети апостол и евангелист Матей. По традиция верните християни и гости на град Пазарджик се събират на този ден в катедралата на града „Успение Богородично“, където да участват молитвено в светата служба и изпросят от Всеподателя Бога здраве, дългоденствие и спасително служение на архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия Константийския епископ Яков, който отбелязва своя двоен празник - имен ден и годишнина от монашеското пострижение.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна архиерейска света Литургия, възглавена от епископ Яков и в съслужение с Негово Преосвещенство Знеполския епископ Арсений. С двамата викарии на Пловдивския митрополит съслужиха архимандрит Висарион – игумен на манастир „Св. Троица“ на Кръстова гора и архиерейски наместник на Смолянска Духовна околия, йеромонах Иларион, ефимерий на храм „Св. Атанасий“ с. Розово, Пещерска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Йордан Георгиев - архиерейски наместник на Асеновградска духовна околия, ставрофорен свещеноиконом Георги Тодев – архиерейски наместник на Хасковска духовна околия, прот. Георги Димитров – ефимерий на Кукленския манастир „Св. св. Козма и Дамян“, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и прот. Боян Кочев, свещеноиконом Петър Каръков – председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик, прот. Витан Йорданов, председател на храм „Св. Арх. Михаил“ гр. Пазарджик, прот. Димитър Христев – енорийски свещеник в храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик, свещ. Стоян Ковачев – председател на храм „Св. Георги“ с. Голямо Белово, служащите в катедралата свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Димитър Пеев идяконите Ангел Ангелов и Николай Ангелчов.Молитвено участие в службата взеха и голяма част от свещениците на Пазарджишка духовна околия.

След службата епископ Яков благодари на своя събрат епископ Арсений и на всички, които дойдоха да станат съпричастни на неговия празник, с което допринесоха духовната радост от службата да бъде още по-голяма. Владиката припомни накратко житието на светия апостол Яков, наречен от съвременниците си "Божествено семе" заради Божията благодат, която пребъдвала в него и с която той излекувал много хора от болестите им, изгонвал от тях злите духове и обърнал към Христа голямо множество народ. Архиереят отчете високата си отговорност пред Бога и пред светия апостол, чието име носи, да бъде и той сеяч на Божието слово и разпространител на Христовото Евангелие, за което призова помощта на своя небесен покровител.

Владиката помоли и своя събрат епископ Арсений никога да не го забравя в молитвите си, изказвайки своята благодарност за неговата и на Високопреосвещения ни митрополит Николай всегдашна помощ и подкрепа. Той припомни евангелските думи, че където са събрани двама или трима в Божие име и Сам Христос е посред тях и благодари на Бога, че неслучайно е събрал в богоспасаемата ни Пловдивска епархия трима архиереи, които да сеят Божието слово и изрази своята непоколебима вяра, че и Христос е сред тях и ги напътства в тяхното дело на Господнята нива.

Накрая архиереят предаде своята, на свещенослужителите и на миряните от Пазарджишка духовна околия благодарност към архипастиря на епархията ни Пловдивския митрополит Николай, който всякога се моли за нас и ни подкрепя и за това, че изпроводи епископ Арсений и братята – архиерейски наместници да застанат и го подкрепят с молитвите си в този ден на радост. Той увери, че и ние всякога отправяме своите молитви за здраве, благоденствие и душевно спасение на нашия архипастир, та Бог да му дарува всичко онова, от което има нужда и следвайки го, всички да достигнем до Царството Божие.

От своя страна епископ Арсений се обърна към именика с приветствие от името на Пловдивския митрополит, лично от свое име, от името на Пловдивския епархийски съвет и на архиерейските наместници, като му подари комплект архиерейски епитрахил и омофор за молитвен спомен. Епископ Арсений призова Пастиреначалника и Архипастиря Господ Иисус Христос винаги да бъде Покровител, Вдъхновител и Насърчител през всички дни на неговото архипастирско и светителско служение като достоен архиерей на Светата Православна Църква. Той благопожела на епископ Яков здраве, сили, мъдрост, сръчност и умения все така всеотдайно да служи на Бога, Църквата и Отечеството за полза на всички.

Тържеството завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Накрая епископ Яков сам раздаде нафората и прие благопожеланията и подаръците на присъстващите боголюбиви жители и гости на Пазарджик.

За повече снимки: сайта на Пловдивска митрополия.