kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

23.09.2023 г. - Епископ Арсений отслужи молебен по повод откриването на "Градината на света" в град Пазарджик

Posted in Посещения на викарния епископ.

На 23 септември с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай неговият викарий Знеполският епископ Арсений отслужи молебен по случай откриването на „Градината на света“ в град Пазарджик.

С архиерея съслужиха свещеноиконом Деян Стоенчев – духовен надзорник при Пловдивска митрополия, свещеноиконом Боян Кочев – архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм". След като благодари на Всеподателя за великите Негови благодеяния към верния Божи народ, епископ Арсений се обърна с приветствено слово към всички и преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите, жителите и гостите на Пазарджик. Духовното тържество завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров.

На богослужението присъстваха кметът на Пазарджик г-н Тодор Попов, зам.-председателят на Народното събрание г-жа Росица Кирова, народни представители, изтъкнатият футболист и носител на „Златната топка“ Христо Стоичков, олимпийската шампионка по плуване Таня Богомилова, посланици и дипломати от множество дипломатически мисии у нас, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общински съвет Пазарджик адв. Хари Харалампиев, общински съветници, държавни и общински служители, стотици жители и гости на Пазарджик.

След церемонията епископ Арсений и официалните гости заедно откриха различните кътчета на „Градината на света“, в която свой участък има и Пловдивската света митрополия.

Международният парк е изграден върху 112 декара на остров „Свобода“, като в засаждането на дърветата и растителните видове досега са се включили 28 чуждестранни посолства. В „Градината на света“ ще се съберат природни красоти от цялата планета и ще носи послание за мир между народите.