kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

10.02.2024 г. - Архиерейска света Литургия в град Септември за празника на свети Харалампий

Posted in Посещения на викарния епископ.

Десетият ден на месец февруари е особено радостен за християните – тогава светата Православна църква изправя пред очите на вярващите чутовния подвиг на един от най-великите изповедници на Православието – светия свещеномъченик Харалампий Чудотворец. В този ден своя храмов празник отбелязва старинната църква на град Септември, посветена на този дивен Божи угодник.

Още по-голяма беше радостта на верния Божи народ през тази година. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Знеполският епископ Арсений дойде да отслужи празничната света Литургия и да благослови енориашите и гостите на храма. С архиерея съслужиха протосингелът на Пловдивска митрополия ст. икон. Тодор Хаджиев, духовният надзорник на епархията ст. икон. Деян Стоенчев, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, председателят на храма икон. Йордан Василев, секретарят на Пазарджик прот. Стефан Йорданов, прот. Станимир Минков от храм „Св. Богородица” гр. Велинград, свещ. Николай Генев от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Молитвено участие в службата все и свещ. Васил Махалджийски, енорийски свещеник в храм "Св. Николай" гр. Ветрен.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Енориашите изпълниха храма от ранно утро, за да благодарят на техния небесен покровител. На службата присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, народният представител г-н Стефан Мирев, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, общински служители и общественици. Официалните гости посрещнаха владиката пред храма и му поднесоха прекрасни букети с цветя.

Още по-голяма беше духовната радост на вярващите, когато в края на утренята епископ Арсений пострига в първата степен на свещенството – тази на четец, тримата благоговейни мъже Стоян Влахов от село Калугерово, Петър Йоцов от град Септември и Стоянчо Ичов от село Семчиново. Новите църковнослужители на родната ни Българска православна църква с усърдие взеха своето място в богослужението, изпълнявайки прилежно своето служение.

По време на Причастния канон архиереят се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за подвига на свети Харалампий, чиято старческа немощ с Божията помощ победи силата на мъчителите, устоя на изпитанията и съхрани чистотата на нашата спасителна православна вяра.

В края на службата по традиция епископ Арсений благослови принесения мед и отправи молитва към дивния Божи угодник, измолвайки неговата неотстъпна закрила за всички верни християни.

Викарният епископ Арсений преподаде на всички архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Той поздрави градоначалника г-жа Рачева и нейния съпруг с празника, благодарейки им, че живеят с болките и радостите на светата Църква, с което са пример за всички управници.

От името на църковното настоятелство и енориашите отец Йордан поднесе на архиерея букет с цветя в знак на благодарност и синовна обич.

На края деца от Септември, изучаващи "Религия - Православие", поздравиха духовниците и миряните с написано от тях стихотворение за празника.