kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com

15 юни 2020г.

Posted in Uncategorised.

"За майката няма по-голямо задължение, няма по-голяма отговорност пред Бога, от доброто възпитание на децата."

Свети Лука Кримски

Викарен епископ

Posted in Uncategorised.

Vikaren episkop ArseniiНегово Преосвещенство

Знеполски епископ Арсений

ЗНЕПОЛСКИ ЕПИСКОП АРСЕНИЙ /Атанас Димитров Лазаров/ е роден на 18.11.1986 г.в гр. Стара Загора. Основното си образование завършва в с. Осетеново, община Павел Баня.

Завършва с отличие пълния петгодишен курс на обучение в Софийската Духовна Семинария „Св. Йоан Рилски” през 2006 г., след което е приет в Богословския факултет към СУ „Св. Климент Охридски”, продължава обучението си в Пловдивския университет „Преп. Паисий Хилендарски” - специалност „Теология”, който завършва с отличен успех през 2009 г.

Приема монашески постриг с името Арсений от Пловдивския митрополит Николай на 11.08.2007 г. в Кукленския манастир „Св.св. Козма и Дамян”. Ръкоположен е за йеродякон и йеромонах през 2008 г. Възведен е в архимандритско достойнство на 06.12.2009 г. в катедралния храм „Успение Богородично” - гр. Пловдив от Пловдивския митрополит Николай.

От 2008 г. до 2010 г. е енорийски свещеник в селата Борец и Говедаре, Пловдивска духовна околия, от 2009 г. е директор и ръководител на първата църковна православна телевизия - ППТВ. От 2010 г. е назначен за духовен надзорник на Пловдивската епархия, а от 2012 г. и за председател на митрополитския храм „Св. Марина” - гр. Пловдив.

На 02.07.2014 г., по решение на Св. Синод на БПЦ-БП от същата дата, е наречен за Знеполски епископ и определен след епископската си хиротония да стане викарен епископ на Пловдивския митрополит.

Хиротонията на Знеполски епископ Арсений е на 06. 07.2014 г. в митрополитския храм "Св. Марина" - гр. Пловдив. Хиротонията е възглавена от Сливенски митрополит Йоаникий, с участието на Видински митрополит Дометиан, Великотърновски митрополит Григорий, Плевенски митрополит Игнатий и Пловдивски митрополит Николай, който връчва епископските инсигнии - жезъл и митра - на своя духовен син Знеполски епископ Арсений. От същия ден епископ Арсений е назначен и за викарен епископ на Пловдивския митрополит Николай.

Митрополит

Posted in Uncategorised.

Негово Високопреосвещенствоmitropolit Nikolai-potret

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ


 

Светското име на митрополит Николай е Николай Методиев Севастиянов. Роден е на 19.07.1969 г. в гр. София. Средно образование завършва в родния си град през 1988г. След отбиване на военна служба, продължава образованието си в Софийската духовна семинария, а от есента на 1990 г. e студент в Богословския факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски” . На 06.12.1990 г. е постриган  в монашество от Врачанския митрополит Калиник. От 1992 г. йеродякон Николай преминава на служение в Софийска епархия и служи като празничен дякон при ПКСХП „Св. Александър Невски”. На 17.05.1993 г. в столичния храм „Св. Николай Софийски” е ръкоположен за йеромонах от Българския патриарх Максим и е назначен за ефимерий при параклиса на Богословския факултет. От есента на 1994г. до 1996г. той е на богословска специализация в Московската духовна академия. След завръщането си в България, през 1996 г. е назначен за ефимерий и преподавател в Софийската духовна семинария. На 29.06.1996 г. по решение на Св. Синод е възведен в архимандритско достойнство. От месец октомври същата година е назначен за протосингел на Софийската митрополия. Като такъв на 07.07.2001 г. в столичния катедрален храм „Св. Неделя” е хиротонисан в епископски сан с титлата „Знеполски” и е назначен за викарий на Софийския митрополит. На 04.02.2007 г. е избран, а на 11.02. с.г. и канонически утвърден за Пловдивски митрополит.

 

Поучения

Posted in Uncategorised.

Тази статия е в процес на разработка!

За вярата

Posted in Uncategorised.

Тази статия е в процес на разработка!