kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
29
Март
2024

Пловдивският митрополит Николай отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист II статия в град Пазарджик

„Синовете халдейски видяха в ръцете на Дева Тогова, Който с ръка създаде човеците и като познаха в него Владиката, макар и приел рабски образ, побързаха с дарове да Му послужат и да възпеят Благословената...” (Из Акатист на Пресвета Богородица, икос 5)

Неизразимата с думи Божия милост, облагородяваща сърцата, утешаваща наскърбените души и издигаща човеците от земята към небесата, се изля преизобилно над верния Божи народ на град Пазарджик в петъчната вечер на 29 март. Тогава да благослови жителите на града в катедралния храм „Успение Богородично“ дойде лично Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай. Митрополитът донесе за благословение на този край на поверената му от Бога Пловдивска епархия чудотворния образ на Божията Майка – Златна ябълка и пред нея отслужи Малкото повечерие с Богородичния канон и втора статия от Акатиста на Пресвета Богородица. Празничен камбанен звън огласи града при посрещането на скъпите гости.

В радостта на службата с архипастиря съслужиха неговите двама викарии Знеполският епископ Арсений и Смолянският епископ Висарион, архимандрит Максим, протосингелът на Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, духовният надзорник свещеноиконом Деян Стоенчев, ставрофорен свещеноиконом Василий Кашоров, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, свещеници от града и околията и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Храмът се изпълни с боголюбиви християни, които с благоговеен трепет в сърцата си участваха единомислено със своя архипастир в молитвословията и песнопенията и с едно сърце и едни уста въздаваха хвала на бързата и непобедима Застъпница на християните – Пресвета Богородица. Сред тях бяха кметът на Пазарджик г-н Петър Куленски, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, началникът на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петър Петров, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, общински съветници, г-н Георги Делчев, общественици.

Пред поставения на полагащото му се място в центъра на Божия дом образ на небесната Царица митрополит Николай вдъхновено оглави умилителната служба в нейна чест. Красивите песнопения на Богородичния канон бяха изпълнени антифонно от Високопреосвещения владика с духовниците и митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. След това архиереят прочете втора статия от Богородичния акатист, а цялото църковно изпълнение вдъхновено възпяваше „Майката на незалязващата Звезда, Защитницата от невидимите врагове и веселие на всички народи“ с припева "Радвай се, Невесто неневестна”.

В края на службата от преизпълненото си с любов към Богоматер сърце митрополит Николай се обърна към всички с боговдъхновено слово в нейна прослава, с което утеши вярващите, уверявайки ги, че тя никога няма да се отвърне от търсещите нейната небесна помощ и закрила. 

Поклонението пред чудотворната икона продължи до късно вечерта в храма.

26
Март
2024

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист II статия в град Пазарджик

Ikona Zlatna jabulka

 На 29 март (петък) от 18:00 часа

Негово Високопреосвещенство

† Пловдивският митрополит Николай

ще отслужи

Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист II статия

в катедрален храм „Успение Богородично“ град Пазарджик.

Владиката ще донесе за поклонение чудотворния образ на

Божията Майка - Златна ябълка.

Приканваме верния Божи народ

 да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия,

принасяйки дължимото поклонение и славословие на

небесната Царица Пресвета Богородица.

25
Март
2024

Панихида по повод една година от кончината на иконом Петър Каръков

В деня на светото Благовещение се изпълни една година от кончината на иконом Петър Каръков, дългогодишен председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ град Пазарджик.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай в храма, където Божият служител полагаше душата си за Христовото стадо в продължение на 30 години, беше отслужена панихида. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Спас Дичев и енорийските свещенослужители там свещ. Стоян Стоянов и свещ. Хрисант Хитов и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Близките на отец Петър и много от енориашите на храма отправиха своите молитви към небесния Божи Престол, изпросвайки за отишлия си от нас достоен свещенослужител Божията милост.

В края на последованието отец Боян се обърна към опечаленото събрание с думи на утеха, твърда вяра в Бога и непоколебима надежда в Неговото безкрайно човеколюбие, което не изпъжда никого от дохождащите при Него с молитва и съкрушение.

След това цялото множество се отправи към гроба на о. Петър пред св. Олтар, където издигнаха още веднъж сърцата си към Вседържителя и със заупокойна молитва изпросиха Неговата милост да се излее щедро над душата на покойника и му дарува прощение на греховете.

Бог да прости отец Петър и го приеме в Своето царство!

25
Март
2024

Храмов празник на църква "Св. Благовещение" в с. Црънча

„Радвай се ти, която събра в едно противоположното; радвай се ти, която съчета девството и раждането!“ /из Акатист на свето Благовещение, икос 8/

На 25 март всяка година християните застават до светата Дева Мариям в нейния дом в Назарет и в тишината на богомислието изживяват заедно с нея дивното събитие на светото Благовещение - свтетият архангел Гавиил иде, изпратен от Бога, и й донася небесния поздрав, който ще пребъде над нея до свършека на вековете: "Радвай се, благодатна! Господ е с тебе; благословена си ти между жените!” (Лука 1:26-28). Това е чаканата от целия човешки род и предсказана от светия пророк Исаия блага вест за зачеването на Девицата, която ще роди Спасителя на света.

В този ден своя храмов празник отбеляза църквата в пазарджишкото село Црънча, посветена на това превелико събитие, положило началото на човешкото спасение. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше отслужена от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Попов, председател на храм „Успение Богородично” в съседното село Паталеница. Молитвено участие в службата взеха председателят на храма свещ. Иван Зяпков и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

Жителите на селото от ранно утро заприиждаха към Божия дом, да поднесат цветя и се помолят пред празничната икона на Владичицата на света. Те с трепет изслушаха евангелското повествование за слизането на Светия Дух над пречистата по тяло и душа Дева.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху това събитие от човешката история, удивило и ангелските войнства и станало начало на човешкото спасение.

В края на службата о. Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и жителите на селото. Той честити празника на всички и се обърна към боголюбивите християни със слово за великата Божия милост, устроила нашето спасение и завръщането ни в изгубеното райско Отечество. Той описа и добродетелите на Пресвета Богородица, превърнали я в одушевен храм, по-широк от небесата, вместил в себе си невместимия Бог и призова да подражаваме на нейната вяра и доверие в Бога.

Накрая наместникът отправи своите благопожелания към присъстващите и техните семейства за мир, телесно здраве и душевно спасение. Празникът завърши с многолетствие.

<<  5 6 7 8 9 [1011 12 13 14  >>