kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Декември
2022

Рождество Христово в катедралата на Пазарджик

„Христос се ражда – славете Го! Христос слиза от небесата – посрещнете Го! Христос е на земята – възвисете се! Пей на Господа, цяла земьо, и с веселие възпейте, люде, защото Се прослави!” (Катавасии на Рождество Христово)

На 25 декември светата Православна църква отбелязва големия Господски празник Рождество Христово. В този чакан повече от 5 хилядолетия ден преди 2022 години не човек, а ангели възвестиха най-чистата и радостна вест – на земята се роди дългоочакваният, обещан още на нашите прародители Адам и Ева Спасител на света – нашият Господ Иисус Христос.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев и енорийските свещеници отец Спас Дичев и отец Любомир Чавдаров.

В този светъл тържествен ден украсеният празнично храм от ранно утро се изпълни с боголюбиви християни, които с трепет се поклониха пред „избрания и роден от Отца преди всички векове Спасител на света и Цар на вековете”, Който „се роди за нас като Младенец и ни се даде като Син”. Изпълнени с небесна радост, те единодушно съучастваха молитвено в светата богослужба. Голямо множество от тях пристъпиха към светото Причастие, с което увенчаха своя постнически подвиг и предвкусиха райската сладост на единение с Бога още тук, на земята.

В края на службата отец Боян прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства. Отец Боян поздрави всички с настъпилите светли дни на небесна радост и благопожела Христовият мир да зацарува в нашите сърца, в нашите домове и цялото ни Отечество.

Празникът завърши с многолетствие.

24
Декември
2022

Велика вечерня за Рождество Христово в катедралата на Пазарджик

„С нас е Бог! Враждувайте, народи, но треперете, и внимавайте вие, всички далечни земи! Въоръжавайте се, но треперете! Кройте заговори, но те се рушат; говорете дума, но тя няма да се изпълни, защото с нас е Бог!” (Исая 8:9-10)/из Трета паримия на Великата вечерня/

В навечерието на светлото Христово Рождество, когато второто Лице на Светата Единосъщна и Неразделна Троица – Бог Син заради нас, човеците, и заради нашето спасение прие плът, роди се в пещера и легна в ясли, в катедрален храм „Успение Богородично” беше отслужена Велика вечерня.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещенослужителите при храма свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

По време на полагащия се вход с евангелие цялото църковно изпълнение изпя с едни уста хвалебната песен към Христа „Тиха светлина от светата слава на Безсмъртния, Светия и Блажения Небесен Отец, Иисусе Христе! Като стигнахме до заник слънце и видяхме вечерната светлина, възпяваме Отца, Сина и Светия Дух - Бога. Сине Божий, Който даваш живот, достоен си през всички времена да бъдеш възпяван с приятни гласове. Затова и светът Те слави!”.

След това бяха прочетени три паримии, апостолско четиво и откъс от евангелието на св. апостол и евангелист Лука, спомнящ раждането във Витлеемската пещера на Богомладенеца и ангелското благовестие за това дивно чудо „Слава във висините Богу, на земята мир, между човеците благоволение!”.

В края на вечернята отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той честити настъпилия празник и благопожела спокойна вечер, прекарана в домашната църква – семейството, а след това тиха и свята нощ в подготовка да посрещнем достойно раждащия се Спасител.

24
Декември
2022

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи празнична св. Литургия в град Пазарджик

DSC084081

 На 26-и декември

Негово Високопреосвещенство

Пловдивският митрополит Николай

ще отслужи архиерейска света Литургия

в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

Приканваме верния Божи народ да се съберем

в храма в 08:30 часа, където да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия.

24
Декември
2022

Икона за Рождество Христово

"Не бойте се: ето, благовестя ви голяма радост, която ще бъде за всички човеци; защото днес ви се роди в града Давидов Спасител, Който е Христос Господ; и ето ви белег: ще намерите Младенец повит, лежащ в ясли." (Лука 2:10-12)

Ангелска вест изпълни преди 2022 години сърцата на пастирите с неописуема радост и те, оставяйки стадата си, отидоха в градеца Витлеем да се поклонят на родилия се Спасител на човешкия род. Същата радост изживяваме и всички ние в навечерието на празника Рождество Христово.

Тази година децата от Пазарджишка духовна околия приготвиха сърцата си, за да приемат Младенеца, като изрисуваха иконата на празника. Работиха заедно, обединени от любов към малкия Христос.

Дванадесет училища, които изучават Вероучение, се включиха в инициативата на Архиерейско наместничество град Пазарджик - да украсим училищата за празника с иконата на Рождество Христово. Благодарим на децата за чудесните икони, които ни изпратиха, за тяхното старание и любов, за споделената радост от настъпващите светли дни! Благодарим и на техните ръководители за равноапостолното дело, за неуморния труд и всеотдайност за посяване зрънцата на Христовото учение в душите на най-малките.

20
Декември
2022

Проведе се традиционното Рождественско тържество на децата от Пазарджишка духовна околия, изучаващи Вероучение

За поредна година в навечерието на светлото Христово Рождество децата на Пазарджишка духовна околия, изучаващи предмета „Религия-Православие“, зарадваха своите родители и учители, а и Самия Рожденик. Почти сто ученици взеха участие в традиционното Рождественско тържество, което се проведе на 20-и декември 2022 година в голямата зала на Младежкия дом. Тържеството се организира от Архиерейско наместничество град Пазарджик с благословението на Пловдивския митрополит Николай и съдействието на Община Пазарджик.

Много свещеници от Околията, директори на училища, учители, родители и приятели на малките християнчета изпълниха до краен предел залата и се насладиха на изпълненията.

Тържеството беше открито от най-малките артисти, децата от Детска градина „Валентина Терешкова” в гр. Пазарджик. С танц и музика те изключително красиво пресъздадоха отколешната борба между доброто и злото в човешкото сърце.

Две деца от енорията на катедрален храм „Успение Богородично”, ученици в НУ „Никола Фурнаджиев” и НУ „Отец Паисий” в града изрецитираха стихотворението „Христос се роди” и стоплиха сърцата на присъстващите с радостната вест за раждащия се Спасител.

Веднага след рецитала на сцената се качиха учениците от ОУ „Христо Смирненски” град Пазарджик. С много талант те пресъздадоха евангелското повествование за Раждането на Богомладенеца Христос във Витлеемската пещера. С трепет и плам децата се превъплътиха в образите на светото Семейство, ангелите, пастирите и мъдреците, станали първите благовестници на идването в света на дългоочаквания Спасител. В края на сценката у всички се запечата чудния ангелски поздрав: „Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение!“.

След това залата бе огласена от звънките гласчета на хористите от детския хор при същото училище, които изпълниха песента „Елхови лес” и с нежните си гласчета умилиха сърцата на публиката.

Учениците от НУ „Васил Друмев” пресъздадоха легендата за коледното дърво - неувяхващата елхичка, станала символ на победата над смъртта и за нейната украса, която носи радост на всички деца.

След тях на сцената отново се появиха прекрасните певци от ОУ „Христо Смирненски“. Те изпяха две песни, посветени на светлото Христово Рождество. Вълнението от настъпващия празник, изпълващо детските сърца, се предаде с нежното им изпълнение на всички присъстващи.

Малките танцьори от детска градина „Валентина Терешкова” зарадваха зрителите с още един танц за мързеливата мома, в който се утвърждава трудолюбието като изконна ценност, а със закачливостта си допринесоха за веселото настроение.

Децата от НУ „Васил Левски” пресъздадоха народната традиция на Бъдни вечер, събираща поколенията около постната трапеза, благословена с молитва и показваща обичта и почитта в християнския дом, която започва от най-възрастния и стига до най-невръстните членове на семейството. Коледарите също дойдоха, за да отправят своите пожелания към домакините, но и към всички нас.

Три деца от „Вокална академия” с ръководител Сийка Вълкова изпяха песента „Коледна елха”, което беше и празничният финал на тържеството.

Накрая отец Боян приветства участниците и техните ръководители. Той благодари на всички за положените старания и усърдие. Наместникът благопожела възрастните да се поучим от чистотата на детската душа, а Младенецът да се роди във всяко човешко сърце.

Свещениците на Пазарджик изненадаха приятно малките християнчета и всички гости на тържеството, като ги поздравиха с три Рождественски песнопения.

Накрая отец Боян раздаде пакетчета с лакомства на малките изпълнители и всички се снимаха за спомен от прекрасните минути на празничното тържество, събрали Небето и земята в радостта на Рождество Христово.

За видео натисни тук.

2022.12.20-video youtube

<<  5 6 7 8 9 [1011 12 13 14  >>