kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
23
Март
2024

Съборна света Литургия за Тодорова събота в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик

В първата събота на Великия пост сърцата ни се изпълват с радост и надежда в Божието милосърдие и любов към верните Нему души. В този ден Христовата Църква спомня великата грижа на Твореца за създанието Му, когато свети великомъченик Теодор Тирон се явява на Константинополския архиепископ Евдоксий по време на управлението на Юлиан Отстъпник (332-363 г.), тъй като императорът по време на Великия пост решава да се подиграе с християните и поръчва тайно да се поръсят с идоложертвена кръв всички постни храни на пазара. При явяването си на тогавашния патриарх светецът предупреждава да не се купуват стоки от тържището, а да варят коливо – жито с мед, предпазвайки по този начин християните от нарушаване на поста.

По повод празника с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в катедралата свещ. Любомир Чавдаров.

Голямо множество боголюбиви християни пристъпиха към светите Тайни и се причастиха с Тялото и Кръвта Христови, след като бяха подготвили сърцата си със строг пост, усърдна молитва и искрено покаяние за сторените грехове през изминалите дни от светата Четиридесетница.

В края на службата отец Боян изтъкна важността на поста, засвидетелствана днес. Той описа дяволските козни, които се опитват да ни убедят, че постът е ненужен и които днешният празник изобличава като лъжливи и пагубни. Наместникът изказа радостта си, която днес изпълва и небесата, че не един, а много са каещите се грешници, спазващи Евангелските заповеди и с пост и молитва побеждаващи поднебесните духове на злобата.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай на присъстващите и честити на всички празника.

22
Март
2024

Малко повечерие с първа статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Пазарджик

„Радвай се, таинице на неизказания Божи съвет; радвай се, тиха вяра на молещите се!“ (из Акатиста на Пресвета Богородица)

Във вечерните часове на петъците от Великия пост християните прибягват към покрова и закрилата на небесната Царица - Пресвета Богородица. Те се събират в храмовете, откъдето възнасят песни на възхвала в чест на Небесната Царица. Тогава по всички храмове на светата Църква се чете Акатиста на светата Дева.

В първия петък от поста с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев възглави Малкото повечерие с първата статия от боговдъхновения текст в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик. В съборното богослужение взеха участие председателят на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик свещ. Спас Дичев и енорийският свещеник там отец Хрисант Хитов, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

След като о. Боян прекади храма и богомолците, всички се подредиха пред чудотворния образ на най-голямата Застъпница на искрено каещите се, където беше прочетена първата част от нейния Акатист. Обичащите Небесната Царица християни с радост взеха участие в нейната възхвала. Застанали пред чудотворния й образ в храма, с духовните си очи те съзерцаваха нейната небесна чистота и слава. С едно сърце те отпяваха ведно с духовниците припевите на отделните части, викайки към Богоматер "Радвай се, Невесто неневестна!". В края на четенето отец Боян прочете коленопреклонна молитва към Родилата благия Бог, изпросвайки нейната всепобедна помощ и всегдашна закрила над Христовите последователи.

След това по традиция бяха благословени принесените от вярващия народ хлябове за благословение и подкрепа в края на тази строгопостна седмица.

След службата отец Боян се обърна към богомолците със слово за кротостта, смирението и послушанието на света Богородица и я посочи за най-верен учител в живота. Наместникът изказа своята увереност, че винаги и пред нас има възможността да постъпваме с благост и кротост във всяка ситуация и призова към това именно да се стремим – винаги с добро да се отнасяме към хората, с търпение да посрещаме каквото и да ни поднесе денят и да се възползваме дори от най-малката възможност да направим някому добро.

Накрая той преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над верния Божи народ.

21
Март
2024

Велико повечерие с четвърта част от Канона на св. Андрей Критски

„Спасителю, Свойто създание Ти пощади, потърси ме. Добрият си Пастир, Иисусе, а аз - заблудена овца. Загивам - ръка протегни ми, от вълчата паст изтръгни ме, стори ме на агне невинно под Твоята пастирска власт“ /из Великия покаен канон – ден четвъртък/

Последната, четвърта част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски в град Пазарджик по традиция се чете централно в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарят на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов, председателят на храма прот. Петко Еленкин и енорийският свещеник прот. Манчо Манчев, свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ гр. Пазарджик, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“.

И тази вечер верните Христови последователи от града отново се събраха в дома Господен, където да потърсят Божията всемогъща помощ и закрила. Всички взеха участие в богослужението с четене на полагащите се във Великото повечерие псалми и молитви, с пеене на великопостните песнопения и усърдна молитва. Свещенослужителите поред прочетоха деветте песни на покайното последование, съпровождано от единодушния призив на църковното изпълнение към Бога „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

След канона всички запяха тържествено песента "Господи на силите, бъди с нас, защото друг, освен Тебе, помощник в скърбите нямаме; Господи на силите, помилуй ни!", при което отец Манчо прекади целия храм и богомолците.

В края на светата служба бе прочетена молитвата на свети Ефрем Сирин, полагащото се Евангелско четиво и коленопреклонната молитва.

След богослужението отец Боян преподаде на всички архипастирския благослов на митрополит Николай. Той подкрепи вярващите в духовната борба, припомняйки думите на св. ап. Яков „смятайте го за голяма радост, братя мои, кога паднете в разни изкушения“. Наместникът обърна внимание как трябва да посрещаме всички изкушения – не със страх, а с голяма радост, тъй като само така имаме възможността да се докажем, че сме Христови последователи. Отец Боян обясни, как при всички тези изкушения – скърби, болести, трудове, скланяне към грях и прочие, ние всъщност се явяваме на изпит, защото изкушение означава именно изпит и от нас зависи как ще минем изпитите - като кроткия, смирен и покорен на Своя Отец Христос или като прегордия и ропотлив Денница. Наместникът изказа своята радост, че всички присъстващи ден след ден водим своите духовни битки, за да се окажем истински християни не на думи, а на дело.

20
Март
2024

Велико повечерие с трета част от Канона на св. Андрей Критски

„Спасителю, Свойто богатство в безпътен живот аз разсипах. От подвизи благочестиви изпразнен е моят съсъд. Със гладна душа съм и жадно към Теб не преставам да викам: побързай, помилвай сина Си преди да премина отвъд“ /из Великия покаен канон – ден сряда/

Във вечерните часове на третия ден от Великия пост верните Христови последователи от град Пазарджик се събраха в храм „Св. св. Константин и Елена“, за да се укрепят в пътя на духовното очистване и усъвършенстване. Всяка година с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай тук се отслужва третата част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски.

Архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев възглави молитвеното последование. В съслужение с него бяха секретарят на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов, председателят на храма свещ. Спас Дичев и енорийските свещенослужители свещ. Стоян Стоянов и свещ. Хрисант Хитов, прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов от храм „Св. Петка“ в града, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, служащите в катедралата на Пазарджик свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров, свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница и свещ. Николай Ангелчов, служащ в храм „Св. арх. Михаил“ в града.

Цялото църковно изпълнение отново се включи в молитвените четения и песнопения на Великото повечерие. Отново на два клира те възпяха Бога и изпросиха Неговата помощ и утеха във времето на духовна борба. С призива на припева „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“ те изпросиха от Твореца милост и прошка за всяко греховно дело, слово и мисъл. В края на богослужението, когато отец Боян прочете полагащата се молитва, всички прeклониха своите колена и сърца пред всеопрощаващата Божия милост.

След като се поклони пред светите икони, отец Боян се обърна към присъстващите с утешително слово за поста. Той обърна внимание на един от стиховете на Канона, в който осъзналият се от греха човек признава как единствен той е останал извън ковчега на Ной. Наместникът припомни, че с греховете си ние отпадаме от новозаветния ковчег на светата Христова Църква, но утеши вярващите, че покаянието има сила да ни примири с Бога и да ни върне в нейното спасително лоно. Отец Боян свидетелства за очистителната сила на светата Четиридесетница, с която при утеснението на поста човек съблича ветхия човек от себе си и с покаянието се облича в новия, така както змията минава през тесни места, за да съблече от себе си старата кожа и призова да не униваме, а с радост да прекарваме следващите дни в молитва и покаяние.

Накрая наместникът преподаде на председателя и енориашите на храма архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

19
Март
2024

Велико повечерие с втора част от Канона на св. Андрей Критски

„Сгреших аз пред Тебе, о Боже, с най-тежкия грях. Но Ти очисти ме. Че няма друг тук на земята, когото в греха не надминах-от всичките тях най-грешния аз съм: с най-тежката рана в душата“ /из Великия покаен канон-ден вторник/

Във вторник от първата седмица на светата Четиридесетница по традиция втората част от Великия покаен канон на свети Андрей в град Пазарджик се отслужва централно в храм „Св. Петка“.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха секретарят на наместничеството прот. Стефан Йорданов, енорийските свещеници в храма прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов, свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и енорийските свещенослужители там свещ. Стоян Стоянов и свещ. Хрисант Хитов, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, служащите в катедралата на Пазарджик свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Николай Ангелчов, служащ в храм „Св. арх. Михаил“ в града.

Верният Божи народ на Пазарджик отново се събра на вечерната богослужба. Много вярващи се включиха в общата молитва, четейки поред отредените псалми и отпявайки полагащите се песнопения.

В края на службата отец Боян преподаде на събралото се множество архипастирския благослов на митрополит Николай. Той благодари на свещенослужителите и вярващите, събрали се повече от двама и трима в Господнето име, за усърдното посещение на благодатните великопостни чинопоследования, които събуждат душата от греховен сън и подготвят нейното умиване от греховната нечистота в Тайнството на покаянието. Наместникът прикани да продължим да се събираме ден след ден на обща молитва, та в единомислие да ходим по пътя на спасението.

<<  6 7 8 9 10 [1112 13 14 15  >>