kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
03
Март
2023

Благодарствен молебен по повод Националния празник на България 3 март

На 3-ти март всяко българско сърце по света се изпълва с особена радост. Тогава нашето Отечество отбелязва своя Национален празник – деня на подписването на Санстефанския мирен договор, слагащ край на Османското робство и петвековното потисничество на българския народ.

По традиция честванията на тази бележита дата в град Пазарджик започнаха от катедралата на града „Успение Богородично“, където с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужен благодарствен молебен към Всеподателя Бога за великите Му благодеяния към българския народ. Молитвеното последование беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. С него съслужиха секретарите на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храм „Св. Георги“ прот. Петко Еленкин, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Лазар Минеков, председател на храм "Св. арх. Михаил" в с. Главиница, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство и свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“.

Родолюбивите жители на Пазарджик, изпълнени с благодарност към Бога и признателност към всички онези, които дадоха живота си, за да можем днес да живеем в свободно Отечество, се събраха в храма и въздадоха Богу слава, чест и поклонение. На молебена присъства и областният управител на Пазарджик г-н Трендафил Величков.

В края на богослужението отец Боян изказа признателност към дошлите, водени от своята благодарност към Всеподателя, която още повече умилостивява и преумножава Неговата благост и щедрости. Той изрази своята увереност, че в сърцата, в които има благодарност, няма егоизъм и гордост, а са пълни със смирение, с вяра и любов към Бога и Отечеството и измоли великия и неизследим Бог да пази Родината ни.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай.

След това духовниците се присъединиха към гостите на празничния концерт, организиран от Община Пазарджик на централния градски площад „Константин Величков“.

02
Март
2023

Велико повечерие с четвърта част от Канона на св. Андрей Критски

Четвъртата, последна част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски, в град Пазарджик по традиция се чете централно в храм „Св. вмчк Георги Победоносец“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него бяха секретарите на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма прот. Петко Еленкин и енорийският свещеник прот. Манчо Манчев, прот. Димитър Христев и свещ. Сидер Димов от храм „Св. Петка“ в града, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Димитър Милков, председател на храм "Св. Троица" в с. Динката, свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“, свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“ и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“.

Ходещи по стъпките на своя Спасител, боголюбивите християни от града отново се събраха в дома Господен, където да потърсят Божията всемогъща помощ и закрила. Всички взеха участие в богослужението с четене на полагащите се във Великото повечерие псалми и молитви, с пеене на великопостните песнопения и усърдна молитва. Свещенослужителите поред прочетоха деветте песни на покайното последование, съпровождано от единодушния призив на църковното изпълнение към Бога „Помилуй ме, Боже, помилуй ме!“.

След канона всички запяха тържествено песента "Господи на силите, бъди с нас, защото друг, освен Тебе, помощник в скърбите нямаме; Господи на силите, помилуй ни!", при което отец Петко прекади целия храм и богомолците.

В края на светата служба бе прочетена молитвата на свети Ефрем Сирин, полагащото се Евангелско четиво и коленопреклонната молитва.

След отпуста отец Боян се обърна към присъстващите, уверявайки ги, че тяхното усилие и усърдие да пребивават в храма ден след ден има цена пред Бога и носи най-голяма полза за делото на поста. Наместникът сравни духовното израстване с растежа на детето, което с помощта на своите родители, падайки и ставайки, расте и крепне. В духовния ни живот наши помощници са светите Божии угодници, а най-голямото училище, по думите на св. Тихон Задонски, са носенето на своя кръст и преминаването през изкушенията. Накрая отец Боян благодари на своите събратя свещенослужители за общата молитва и преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички, благопожелавайки от негово име спасителни пости, мир и здраве за тях, техните домове и семейства.

01
Март
2023

Велико повечерие с трета част от Канона на св. Андрей Критски

В сряда на първата седмица от Великия пост верните Христови последователи от град Пазарджик се събраха по традиция в храм „Св. св. Константин и Елена“.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, възглави последованието на Великото повечерие с трета част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски. В съслужение с него бяха секретарите на Архиерейското наместничество прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма ик. Петър Каръков и свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство, прот. Димитър Христев от храм „Св. Петка“ в града, свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Св. Богородица“ с. Бошуля, свещ. Спас Дичев от катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ и свещ. Николай Ангелчов от храм „Св. арх. Михаил“.

Боголюбивите християни се стекоха към прегръдката на храма, търсейки помощ и упование във времето на духовна борба. С молитвите си те станаха съпричастни на светата служба, просейки от Бога избавление от всяко зло. В края на повечерието, когато отец Боян прочете полагащата се молитва, всички прeклониха своите колена и сърца пред всеопрощаващата Божия милост.

След като се поклони пред светите икони, отец Боян се обърна към присъстващите с утешително слово за поста. Той описа чистотата на създадения от Бога човек, която беше опетнена от греха на непослушанието и недоверието към Бога. Наместникът благодари на нашия Господ Иисус Христос, че даде на всекиго възможност да очисти тая нечистота в тайнството на светото Покаяние. Отец Боян призова да подражаваме на свети Николай, който е особено тачен в енорията и към когото всеки четвъртък се отправя акатистна молитва, да имаме неговата твърда вяра, да следваме образеца на кротост, оставен ни от него и неотстъпно да подражаваме на неговото въздържание, което е и смисъла на поста. Така, засвидетелства наместникът, истински ще почетем светеца, ще се уподобим на него в живота си на земята и ще станем съпричастни нему и във вечния живот.

Накрая наместникът преподаде на председателя и енориашите на храма архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

01
Март
2023

Съборна Преждеосвещена света Литургия в Пазарджик

На 1 март съгласно утвърдения от Пловдивския митрополит Николай график се състоя конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Братското събрание започна с отслужването на Преждеосвещена света Литургия в катедралата „Успение Богородично“. В нея съслужиха архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, служащия в катедралата свещ. Спас Дичев и свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“ в града. Молитвено участие в богослужението взеха голяма част от свещениците на Околията.

В края на службата отец Хрисант прочете проповед за значението на поста в живота на православния християнин.

След това свещенослужителите се събраха в салона на Архиерейското наместничество, където обсъдиха текущи въпроси.

28
Февруари
2023

Велико повечерие с втора част от Канона на св. Андрей Критски

Във вторник от първата седмица на Великия пост в храм „Св. Петка“ гр. Пазарджик беше отслужена втората част от Великия покаен канон на свети Андрей Критски.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. С него съслужиха секретарите на наместничеството прот. Стефан Йорданов, и свещ. Димитър Пеев, председателят на храма прот. Димитър Баташки, енорийският свещеник в него прот. Димитър Христев, свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката, свещ. Спас Дичев, служащ в катедралата „Успение Богородично“, свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена“ и свещ. Николай Ангелчов от храм "Св. арх. Михаил" в града. Молитвено участие в службата взе енорийският свещеник в храма свещ. Сидер Димов.

Енориашите и гостите на храма взеха дейно участие в светата служба, четейки поред отредените в богослужението псалми и отпявайки полагащите се песнопения.

В края на службата отец Боян преподаде на председателя на храма и събралото се множество архипастирския благослов на митрополит Николай. Наместникът благодари на вярващите за усърдното посещение на благодатните великопостни богослужения, които напояват душите ни с благоуханието на покайните химни и подготвят нейното умиване от греховната нечистота в Тайнството на покаянието. Той прикани да продължим да се събираме ден след ден на обща молитва, та в единомислие да ходим по пътя на спасението.

<<  6 7 8 9 10 [1112 13 14 15  >>