kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
10
Февруари
2024

Архиерейска света Литургия в град Септември за празника на свети Харалампий

Десетият ден на месец февруари е особено радостен за християните – тогава светата Православна църква изправя пред очите на вярващите чутовния подвиг на един от най-великите изповедници на Православието – светия свещеномъченик Харалампий Чудотворец. В този ден своя храмов празник отбелязва старинната църква на град Септември, посветена на този дивен Божи угодник.

Още по-голяма беше радостта на верния Божи народ през тази година. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай викарият му – Знеполският епископ Арсений дойде да отслужи празничната света Литургия и да благослови енориашите и гостите на храма. С архиерея съслужиха протосингелът на Пловдивска митрополия ст. икон. Тодор Хаджиев, духовният надзорник на епархията ст. икон. Деян Стоенчев, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, председателят на храма икон. Йордан Василев, секретарят на Пазарджик прот. Стефан Йорданов, прот. Станимир Минков от храм „Св. Богородица” гр. Велинград, свещ. Николай Генев от храмовото духовенство и митрополитският протодякон Илиян Александров. Молитвено участие в службата все и свещ. Васил Махалджийски, енорийски свещеник в храм "Св. Николай" гр. Ветрен.

Литургичните песнопения изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев.

Енориашите изпълниха храма от ранно утро, за да благодарят на техния небесен покровител. На службата присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, народният представител г-н Стефан Мирев, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, общински служители и общественици. Официалните гости посрещнаха владиката пред храма и му поднесоха прекрасни букети с цветя.

Още по-голяма беше духовната радост на вярващите, когато в края на утренята епископ Арсений пострига в първата степен на свещенството – тази на четец, тримата благоговейни мъже Стоян Влахов от село Калугерово, Петър Йоцов от град Септември и Стоянчо Ичов от село Семчиново. Новите църковнослужители на родната ни Българска православна църква с усърдие взеха своето място в богослужението, изпълнявайки прилежно своето служение.

По време на Причастния канон архиереят се обърна към присъстващите с вдъхновено слово за подвига на свети Харалампий, чиято старческа немощ с Божията помощ победи силата на мъчителите, устоя на изпитанията и съхрани чистотата на нашата спасителна православна вяра.

В края на службата по традиция епископ Арсений благослови принесения мед и отправи молитва към дивния Божи угодник, измолвайки неговата неотстъпна закрила за всички верни християни.

Викарният епископ Арсений преподаде на всички архипастирския поздрав и благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай. Той поздрави градоначалника г-жа Рачева и нейния съпруг с празника, благодарейки им, че живеят с болките и радостите на светата Църква, с което са пример за всички управници.

От името на църковното настоятелство и енориашите отец Йордан поднесе на архиерея букет с цветя в знак на благодарност и синовна обич.

На края деца от Септември, изучаващи "Религия - Православие", поздравиха духовниците и миряните с написано от тях стихотворение за празника.

08
Февруари
2024

ПРЕДСТОЯЩО: Архиерейска света литургия за празника на свети Харалампий в град Септември

DSC07288

На 10 февруари, събота, по повод празника

 на свети свещеномъченик Харалампий Чудотворец,

с благословението на Негово Високопреосвещенство

 Пловдивския митрополит Николай,

 Преосвещеният Знеполски епископ Арсений - викарий на митрополита,

ще отслужи Архиерейска света Литургия

 в храм „Св. свщмчк Харалампий“, град Септември

от 09:00 часа.

04
Февруари
2024

✝Неделя 15 след Петдесетница - на Законника. Съборна света Литургия в храм „Св. Троица” с. Аканджиево

В ✝Неделя 15 след Петдесетница в храм „Св. Троица” в беловското село Аканджиево беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Васил Махалджийски.

Дошлите на богослужението вярващи чуха неделното литургийно евангелие, спомнящо срещата на нашия Господ Иисус Христос с един законник, който получи от устата на Бога двете най-кратки заповеди, на които се крепи целият закон и които изпълняват всичко необходимо, за да наследи човек вечния живот – да обичаме Бога с цялото си сърце, с цялата си душа и с целия си разум и да обичаме ближния си като себе си. Начело на своите съжители беше кметът на селото г-н Васил Шуманов.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху евангелското четиво.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите и им благодари за вниманието и участието с молитви и песнопения в светата богослужба. Той обърна внимание на това, че Бог сведе целия закон до една простичка заповед – тази на любовта. Наместникът припомни обаче, че за да обичаме истински както Бога, така и ближния, е нужно най-напред да очистим сърцето си от страстите, на първо място от егоизма, за да може в чистотата на сърцето Бог да посее семето на тази съвършена добродетел - любовта.

Накрая отец Боян раздаде анафората и благослови всички присъстващи.

02
Февруари
2024

Съборна света Литургия за Сретение Господне в катедралата на Пазарджик

На 2 февруари се отбелязва едно от дивните евангелски събития – срещата на праведния старец Симеон с Богомладенеца Христос. Когато Младенецът навършил 40 дни от своето свято Рождество в тихата Витлеемска нощ, Той бил донесен от своята чиста Майка Пресвета Богородица и праведния Йосиф Обручник в Йерусалимския храм, в изпълнение на предписанията на Старозаветния закон всяко мъжко първородно чедо да бъде посветено Господу. Тогава по вдъхновение свише в храма дошъл и един велик праведник, старецът Симеон, комуто било обещано, че няма да види смърт, докато не види с очите си изпълнение на предсказанието, че „Девица ще зачене и ще роди Син”. Изпълнен с Дух Светий, старецът познал с очите на сърцето си изпълването на това Божие обещание и изрекъл заветните думи, които и до ден днешен се четат на всяко вечерно богослужение: „Сега отпускаш Твоя раб, Владико, според думата Си, смиром; защото очите ми видяха Твоето спасение, що си приготвил пред лицето на всички народи, - светлина за просвета на езичниците, и слава на Твоя народ Израиля”, с което признал пред Бога и целия свят, че най-сетне може спокойно да умре, защото на земята се е родил Спасителят на света.

По повод големия Господски празник с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в параклиса, посветен на свети Николай Мирликийски Чудотворец в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев в съслужение с енорийския свещеник отец Максим Ничев.

Преди светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, издигайки очи към Бога с просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на града от всяко зло и дарува прошка на прегрешенията им.

Христолюбивите енориаши участваха с усърдие в молитвословията и песнопенията на службата. С радост те изслушаха евангелското четиво, изобразяващо пред духовния им взор удивителната среща на праведния Симеон с Бога, когато преживелият повече от три столетия в очакване на това неизказано събитие Богоприимец прегърнал в своите обятия Богомладенеца.

В края на богослужението отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите. Той обърна внимание на това, че ние всячески се стремим да отдалечим от нас срещата ни със смъртта, докато праведниците с радост я очакват, бързайки да се приберат у дома в своето небесно Отечество. Наместникът призова и ние да водим праведен живот и тогава няма да се страхуваме от смъртта, тъй като тя няма да има власт над нас, а ще се превърне само в тайнствен преход, поставящ начало на истинския, вечен живот.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Боян раздаде нафората.

01
Февруари
2024

Ново детско предаване на Пловдивска православна телевизия

В началото на годината Пловдивска православна телевизия ни зарадва с нова поредица за деца - "Малки крачки към Божията светлина". Това е детско вечерно предаване, което възпитава децата в християнски добродетели чрез увлекателни притчи и поуките от тях. А изречените молитви ги приучават да общуват с Бога.

Предаването се излъчва всяка вечер от 19.50 по ППТВ, а освен това е качено и в Youtube-канала на Пловдивска митрополия, където можете да гледате всички епизоди.

2024.02.01-Ново детско предаване

<<  7 8 9 10 11 [1213 14 15 16  >>