kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
05
Октомври
2023

Свещеническа конференция в гр. Пазарджик

На 5 октомври съгласно утвърдения от Пловдивския митрополит Николай график се състоя конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Преди нея в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. В нея съслужиха свещ. Стоян Ковачев, председател на храм „Св. Георги“ с. Голямо Белово и свещ. Димитър Милков, председател на храм „Св. Троица“ с. Динката. Молитвено участие в богослужението взеха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев заедно с голяма част от свещениците на Околията.

След богослужението духовниците извършиха водосвет и осветиха помещение в сградата на Архиерейското наместничество, в което ще се приготвят просфорите за нуждите на храмовете от Пазарджишка духовна околия. Помещението беше отремонтирано с благословението на митрополит Николай, а ремонтните дейности бяха извършени с доброволния труд на свещеници от Околията и енориаши на катедралата. Голяма част от материалите и оборудването на фурната бяха дарени от благочестиви християни.

След празничната служба свещенослужителите се събраха в салона на Архиерейското наместничество, където обсъдиха текущи въпроси от живота на Околията.

03
Октомври
2023

Среща с учители по Вероучение от Пазарджишка духовна околия

На 3 октомври 2023 г. в сградата на Архиерейско наместничество гр. Пазарджик се състоя традиционната годишна среща с учители, преподаващи предмета „Религия-Православие“ в училищата от Пазарджишка духовна околия.

Архиерейският наместник иконом Боян Кочев  поздрави преподавателите за новата учебна година и им благодари за тяхната досегашна всеотдайност. Учителите представиха сформираните групи за изучаване на Вероучение в училищата, като за всички ученици и тази година от Пловдивска митрополия ще бъдат предоставени безплатни учебници и учебни помагала. Всеки сподели своя опит и трудности, с които се сблъсква в процеса на преподаване, като при всички случаи отец Боян се ангажира със своята лична и на Архиерейското наместничество подкрепа.

На срещата бяха коментирани и предстоящите дейности и събития през учебната 2023/2024 година. Обсъдени бяха и идеи за нови инициативи. Представени бяха нови начинания, с които Архиерейското наместничество цели да подпомага дейността на учителите.

01
Октомври
2023

Съборна света Литургия за празника Покров на Пресвета Богородица в катедралата на Пазарджик

В първия ден на месец октомври православните християни честват небесната закрила на Пречистата и Преблагословена Дева Мария Пресвета Богородица. В този празничен ден вярващите с трепет пристъпват към нейните икони, за да й изкажат своята признателност и благодарност за всегдашната й майчина грижа.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай за празника в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше отслужена съборна възкресно-празнична света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев. С него съслужи енорийският свещеник в храма свещ. Любомир Чавдаров.

Изпълнилият храма народ с радост се включваше в литургийните песнопения и молитвословия. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху честваните събития, описващи как по време на обща молитва във Влахернската църква свети Андрей Юродиви и неговият ученик Епифаний се удостоили да видят как небесната царица разпростира над християните Своя покров, за да ни защити, да ни избави и запази невредими от всяко зло.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и им честити празника. Той произнесе слово за майчината любов и грижа, които света Богородица оказва неуморно над верните последователи на нейния Син. Наместникът призова всички да й подражаваме, като имаме по нейния пример послушание на Божията воля, пребивавайки ден след ден в храма и пребъдвайки в молитва и труд.

Празникът завърши с многолетствие.

30
Септември
2023

Благодарствен молебен по повод 130 години от основаването на Народно читалище "Отец Паисий 1893" във Велинград

На 30 септември, в навечерието на големия празник Покров на Пресвета Богородица, жителите и гостите на град Велинград се сподобиха с велика Божия милост. Те бяха благословени от своя епархийски архиерей - Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай, който дойде в града и отслужи благодарствен молебен по случай навършването на 130 години от основаването на Народно читалище „Отец Паисий 1893“.

В съслужение с Владиката бяха неговият викарий Знеполският епископ Арсений, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, свещеноиконом Василий Кашоров, председател на храм „Св. Възнесение“ гр. Пловдив и енорийският свещеник в храм „Успение Богородично“ в планинския град протойерей Станимир Минков. Песнопенията изпълни митрополитският хор „Св. ап. Ерм“ с диригент протопсалт Георги Радев.

След като благодари на Всеподателя за великите Му благодеяния към Божия народ, владиката се обърна с архипастирско слово към председателя на НЧ “Отец Паисий” д-р Силвена Байракова и колектива на читалището, като им благопожела още много творчески успехи.

На тържеството присъстваха десетки културни и обществени дейци, държавни и общински служители, жители на Велинград.  

Духовниците бяха официални гости на последвалия тържествен концерт с изпълнения на Смесения хор „Николай Гяуров“, Вокална група „Велина“, Вокална група „Караоке“, Танцов клуб „Елица“, Мъжката фолклорна група, Духовия оркестър и Мажоретния състав „Димитър Мечев“.

30
Септември
2023

Съборна света Литургия в храм „Св. Неделя“ с. Дебръщица

На 30 септември в храм „Св. вмчца Неделя“ с. Дебръщица с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена празнична Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, председателят на храма прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Благовещение“ с. Црънча свещ. Иван Зяпков, председателят на храм „Св. Богородица“ с. Паталеница свещ. Димитър Попов, председателят на храм „Св. Георги“ с. Ивайло свещ. Максим Ничев и председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев. Повод за братското съслужение беше сърдечната покана на о. Стефан, който в този ден празнува своя 60-годишен юбилей.

С радост в сърцата духовниците отправиха своите молитви и просби към всеблагия Бог за мир, телесно и духовно здраве и спасение на рожденика, неговото семейство и паство. Много от духовните чеда на отец Стефан дойдоха да съмолитстват и се помолят за своя пастир.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над рожденика и присъстващите. Той честити на своя събрат празника и му пожела дълголетно и спасително служение. От името на свещенството на Пазарджик отец Боян поднесе на рожденика букет и прекрасна икона на Пресвета Богородица – Достойно ест, благопожелавайки му да бъде достоен за горното призвание, което носят християните – да бъдат небожители.

Празникът завърши с многолетствие, след което отец Стефан раздаде анафората и прие сърдечните поздрави и дарове от паството си.

<<  8 9 10 11 12 [1314 15 16 17  >>