kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
09
Март
2024

Заупокойна света Литургия и панихида на Задушница в катедралата на Пазарджик

"Със светиите упокой, Христе, душите на Твоите раби, където няма ни болка, ни печал, ни въздишка, но живот безкраен" (кондак на Задушница)

В събота на Месопустната седмица християните по цял свят отправят своите сърдечни молитви към небесния Отец за душите на своите близки и на всички починали православни християни. Тази своя молитва те съчетават с милостиня, подавайки според силите си приноси за упокоение на техните безсмъртни души.

Както всяка година в деня на Задушница с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна заупокойна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик в съслужение със свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство.

По време на светата Литургия беше отправена полагащата се на Задушница заупокойна ектения, с която всички помолиха Бога, Който не е „Бог на мъртви, а на живи, защото у Него всички са живи“, да помилва душите на православните, преминали във вечността и ги настани в място злачно и покойно, дето няма болка и печал.

Веднага след светата богослужба беше отслужена обща Панихида. Приготвените приноси бяха благословени и раздадени с молитвата "Бог да прости".

Накрая отец Боян припомни Христовите думи към началника на синагогата Иаир, когато до него достигна вестта за смъртта на дъщеря му: „Не бой се, само вярвай!”. Той призова тази вяра в Спасителя и ние да имаме в сърцата си и тогава този най-ужасен за всички нас час на срещата със смъртта няма вече да бъде страшен, знаейки, че смъртта не е край, а преминаване от времето във вечността и начало на вечния живот.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи.

07
Март
2024

СТАНОВИЩЕ НА ПЛОВДИВСКИЯ МИТРОПОЛИТ НИКОЛАЙ ОТНОСНО РЕШЕНИЕТО ЗА КАСИРАНЕТО НА ЕПАРХИЙСКИЯ ИЗБОР НА СЛИВЕНСКИ МИТРОПОЛИТ И ИЗДАВАНЕТО НА СИНОДАЛНА НАРЕДБА

mitr nikolai new    В пълно съгласие с думите на моите събратя и съслужители в Христа, Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и Врачанския митрополит Григорий, че „грижата за нашия общ дом – Църквата, е първостепенна задача и дълг на всички нас, архиереи, честното свещенство и вярващ народ. В това служение, в стремежа си да служим на Църквата, ние като човеци несъмнено допускаме несъвършенства, пропуски и грешки.“

Бързам да споделя, че да, истинни са техните думи и несъмнено грижата за Църквата е първостепенна задача, особено за архипастирите. Именно поради грижа за Църквата, и по-конкретно за избора на Сливенски митрополит, ние членовете на Св. Синод изслушахме и приехме доклада на управляващия овдовялата Сливенска епархия митрополит Йоан и касирахме епархийския избор, състоял се в гр. Сливен на 18.02.2024г., както е известно. Заявявам с дълбоко съжаление, че и аз, както сподели и Ловчанския митрополит Гавриил, се доверихме на доклада на митрополит Йоан и прибързано гласувах „ЗА“ касирането на епархийския избор и прося прошка за допуснатата от мен грешка.

В свое писмо до мен Митрополит Йоан, предлага през месец април да се проведе нов избор за Сливенски митрополит, с нова листа на достоизбираемите епископи. Ето защо, заявавам несъгласието си с това негово предложение и предлагам на Св. Синод в заседанието си на 12.03.2024 г. да отмени всички свои решения от предходното заседание, състояло се на 24.02.2024 г.

С оглед на неоспоримия факт, че епархийският избор, на който са избрани двамата епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, се оказва редовно проведен, съгласно Устава на БПЦ-БП, и за да се „уталожат страстите и се въдвори мирът в родната ни Църква“, предлагам на Св. Синод да бъде утвърден и обявен за редовен Епархийския избор, състоял се на 18.02.24 г. в гр. Сливен, като на 13.03.2024 г. между двамата избрани епископи - Агатополски Йеротей и Константийски Михаил, бъде извършен и каноническия избор за Сливенски митрополит.

С обич в Христа

† Пловдивски митрополит Николай

06
Март
2024

Съборна света Литургия в ✝Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение – на Блудния син и молебен за 3 март в катедралата на Пазарджик

Националният празник на България 3 март тази година съвпадна с една от подготвителните недели преди началото на Великия пост – Неделята на Блудния син. В този ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше отслужена съборна Божествена света Литургия, възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия иконом Боян Кочев. С него съслужиха свещ. Спас Дичев, председател на храм „Св. св. Константин и Елена“ в града и енорийските свещеници при храма свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в службата взе и другият свещенослужител при храма свещ. Димитър Попов.

В този празничен за българския народ ден храмът се изпълни с богомолци. Заедно с духовниците те се помолиха на Всеподателя на всички блага – Бога, както досега, така и занапред да излива Своята милост и щедрост над православните християни и целия ни народ.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху днешното литургийно свето евангелско четиво. То припомни разказаната от нашия Господ Иисус Христос притча за сина, разпилял бащиното богатство в разпътен живот, но разбрал грешката си, прозрял своята духовна нищета и завърнал се с покаяние в бащиния дом. Тази притча донася утеха на всяко сърце, уязвено от греха и загърбило Бога, че както бащата отдалече се затече и прие каещия се свой син, така и нашият Господ няма да върне нито един грешник, колкото и да се е отдалечил от Бога, а ще го прегърне в Своите Бащински обятия, веднага щом човекът се обърне към Него и поиска прошка за греховете си.

След светата служба по традиция в храма беше отслужен благодарствен молебен и заупокойна молитва за падналите за освобождението на Отечеството ни по повод Националния празник на България. Към църковното изпълнение се присъединиха кметът на Община Пазарджик г-н Петър Куленски, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, председателят на Общинския съвет г-н Найден Шопов, общински съветници и общественици. Всички единомислено благодариха на милостивия Бог за всичките Му благодеяния към българския народ и за възможността свободно да се трудим и да изповядваме своята вяра.

След това духовниците се присъединиха към гостите на празничния концерт, организиран от Община Пазарджик на централния градски площад „Константин Величков“.

27
Февруари
2024

ПРЕДСТОЯЩО: Благодарствен молебен по случай 3 март в катедралата на Пазарджик

Zurkva sv.Bogorodica2

На 3 март

от 10.20 часа

с благословението на Негово Високопреосвещенство

Пловдивския митрополит Николай

в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

ще бъде отслужен

Благодарствен молебен

по случай Националния празник на България

<<  8 9 10 11 12 [1314 15 16 17  >>