kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
12
Февруари
2023

✝ Неделя 17 след Неделя подир Въздвижение - на Блудния син. Съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик.

В Неделята на Блудния син – втората подготвителна неделя за наближаващата света Четиридесетница на Великия пост, в храм „Успение Богородично” гр. Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и служащият в храма свещ. Димитър Попов.

Сърцата на присъстващите се изпълниха с умиление и тиха надежда при четене на литургийното евангелско четиво. То припомни притчата, разказана от Самия Господ Иисус Христос за неразумния младеж, поискал, получил и прахосал наследството си в чужда страна, но осъзнал грешката си и завърнал се с покаяние и изповед при своя баща. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху това евангелско четиво.

В края на богослужението отец Боян прочете проповед за същността на Църквата, описана от св. Кирил Йерусалимски с думите „събрание на всички заедно в единство”. Той благодари на верния Божи народ, че винаги чува гласа на Църквата, а това значи гласа на Онзи, Който е неин Глава и на Когото тя е мистично тяло – нашия Господ Иисус Христос, че участва с цялото си същество в живота и делото на Христовата Църква и призова с дела или думи никога да не даваме повод тя да бъде хулена. Наместникът увери, че небесният ни Отец ще приеме всекиго от нас, които сме членове на Неговото тяло, стига само и ние да погледнем в себе си, да открием греховете си, които ни отдалечават от Бога, и да ги изповядаме, за което най-благоприятното време е и настъпващият Велик пост.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства, увери ги, че дядо Николай неотстъпно се моли за нас и призова и ние да се молим за него и един за другиго, та да пребъдваме в единомислие и заедно да вървим по небесната пътека.

Накрая отец Боян раздаде нафората и поздрави вярващите.

10
Февруари
2023

Храмов празник на църквата "Свети свщмчк Харалампий" град Септември

На 10 февруари светата Православна църква възпява великия светилник на Църквата и проповедник на православната вяра свети свещеномъченик Харалампий. В този ден своя храмов празник отбелязва едноименната църква в град Септември.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по случай празника беше отслужена съборна празнична света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с председателя на храма свещеноиконом Йордан Василев, секретарите на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов и свещ. Димитър Пеев и свещ. Николай Генев от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взеха енорийският свещеник в храма свещ. Николай Генов, свещ. Любомир Чавдаров, председател на храм „Св. Николай” гр. Ветрен и свещ. Кръстьо Ненов, председател на храм „Успение Богородично” с. Бошуля.

От ранно утро енориашите и гостите с нетърпение изпълниха храма, прекланяйки главите и сърцата си пред образа на своя небесен закрилник и бърз застъпник. На службата присъстваха кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, председателят на Общинския съвет г-н Кирил Тодорин, г-н Стефан Мирев, служители в общинската администрация.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, измолвайки Божието благословение за жителите на града и общината.

Част от енориашите пристъпиха към Господнята трапеза и се причастиха със светите Тяло и Кръв Господни, след като бяха принесли на Бога в чест на свети Харалампий усърден пост с покаяние и молитва.

В края на службата свещениците благословиха принесените в чест на дивния Божи угодник коливо и мед, благодарейки на светеца за всегдашната му грижа и неотстъпна помощ към верните християни, прибягващи към неговата закрила.

На края на светата богослужба отец Боян честити празника на присъстващите. Той ги увери, че в лицето на милосърдния защитник и предивен чудотворец имат крепка подкрепа и помощник за всички, които с делата си следват неговата вяра и добродетел. Наместникът припомни как светецът благодареше на мъчителите, че измъчвайки тялото му, обновяват неговия дух и призова в предстоящите благодатни дни на Великия пост и ние да поизмъчим телата си с пост, пребиваване в храма и молитва, за да ходим като светеца в обновен дух, чист от егоизъм, страсти и всяко зло.

Отец Боян благодари за топлото посрещане, свидетелство на братската любов и единомислие и преподаде и архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на председателя на храма и жителите на град Септември, като от негово име им честити празника.

Накрая беше възгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Отец Йордан благодари на наместника за службата и му поднесе прекрасен букет с цветя. От името на жителите на Общината кметът г-жа Рачева също поднесе букет и благодари на отец Боян за молитвите.

05
Февруари
2023

Въдворяване на нов свещеник и съборна света Литургия в село Симеоновец

На 5 февруари, ✝16 Неделя след Неделя подир Въздвижение – на Митаря и Фарисея, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, възглави съборна света Литургия в храм „Рождество Богородично“ с. Симеоновец.

Много от жителите на селото, заедно с техния кмет г-жа Богданка Атанасова, дойдоха да посрещнат своя нов свещеник след кончината на досегашния им пастир отец Стефан Еленкин.

Преди светата богослужба отец Боян отслужи последованието на въдворяване и въведе в храма новия председател прот. Кирил Петракиев. След това свещениците отслужиха възкресната света Литургия. С тях съслужи и прот. Петко Еленкин, син на покойния отец Стефан. Енориашите и гости на храма от съседните две села Варвара и Семчиново, където също служи отец Кирил, участваха с едно сърце в службата.

В края на светата Литургия отец Боян прочете заповедта на Пловдивския митрополит за назначаването на новия председател на църковното настоятелство. Той честити на жителите на селото и изказа своята радост, че техните молитви бяха чути и милостивият Бог изпроводи нов пастир на осиротялото стадо, който да ги води по пътя на спасението. Отец Боян благодари и на гостите на храма, които с присъствието си засвидетелстваха своето единомислие и любов, които благопожела никога да не оскъдяват помежду им. Отец Боян прикани всички да помагат на отец Кирил в нелекото служение, оказвайки му своята любов и послушание, каквито той винаги засвидетелства към своя митрополит, към своя наместник и към повереното му словесно стадо.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и от негово име ги поздрави с празника.

Тържеството завърши с многолетствие.

След службата църковното изпълнение се отправи към гроба на отец Стефан, който в продължение на 12 години полагаше душата си в грижа за душите на жителите на селото. Тук свещениците отслужиха заупокойно последование и всички се помолиха за упокоение душата на достойния свещенослужител.

След завръщането в храма наместникът даде възможност на новия председател да раздаде нафората и да благослови за пръв път своите пасоми.

02
Февруари
2023

Слово на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай по повод празника Сретение Господне

Slovo-SretenieВаше Високопреосвещенство, зело възлюблений в Христа събрате и съслужителю на Божията нива, Владико Тимотей, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, Боголюбиви отци, възлюбени в Христа Бога братя и сестри,

днес е велик християнски празник – Сретение Господне. На четиридесетия ден след рождеството на Богомладенеца Иисус Христос Неговата Пречиста майка – Пресвета Богородица и Праведният Йосиф го отнесли в храма, както е повелявала тогавашната традиция. На прага ги посрещнал старецът Симеон, комуто било съобщено от Светия дух, че няма да види смърт, докле не види Спасителя на света.

Празникът Сретение е тържество на всички праведни, които очакват спасителното пришествие на Месията и които са изстрадали срещата с Него. Подвиг на непрестанното очакване станал животът на боголюбивия Симеон. 360 години преживял той, два века и половина му се наложило да чака изпълнението на това обещание. И ето накрая Дух Светий привел Симеон в Йерусалимския храм, в същия ден и час, когато Пречистата Дева донесла там Богомладенеца Иисус Христос. Ние не трябва както Симеон Богоприимец с векове да чакаме благодатната среща с Господа. Спасителят вече е дошъл в света. Христос е посред нас, е  и ще бъде! И въпреки това в продължение на 55 години Българската и Северно Македонската православни църкви, трябваше да чакат благодатната среща в Светата Евхаристия.

Огромна  духовна радост е за нас, че именно на този светъл празник, Сретение Господне,  ние се срещнахме с нашите скъпи събратя Високопреосвещените митрополити - Дебърско-Кичевски Тимотей и  Брегалнички Иларион и имахме щастието да отслужим заедно Светата Божествена Литургия и да приемем заедно драгоценната кръв и честното тяло Христови. За десетки и десетки години тази радост ни беше отнета по причини, които вече нямат значение.

Българската православна църква заедно с другите поместни автокефални църкви със сълзи на очи се молеше на Господа да благоволи чрез своята трета ипостас – Светия Животворящ Дух, да просвети умовете и да изпълни с любов сърцата на всички, от които това зависеше, за да бъде затворена тази рана, заради която наши братя по вяра бяха лишени от общение с останалия православен свят. Слава на Бога, раната днес е затворена. Днес разкъсаната дреха на Господа е отново цяла, а епархиите в нашата югозападна съседна и братска страна отново са свързани с всички поместни православни църкви с връзките на любовта, единството и евхаристийното общение.

Църквата, както е известно, не познава предели и ограничения. Тя прегръща всички, както и нашият Спасител,  „Който иска да се спасят всички човеци и да достигнат до познание на истината“(1 Тим. 2:4). Затова и всеки, който вярва в Иисуса Христа и изповядва Никейско-Цариградския Символ на вярата, е неин член – член на едната, свята, вселенска, съборна и апостолска Църква.

От самото зараждане на Църквата в нея местното е тъждествено с вселенското. Всяка отделна църковна община се обединява с едната вселенска църква, всеки християнски храм се обединява с горницата на Петдесетница, с храма на Божията премъдрост. Всяка поместна църква се движи в рамките на вселената и нейният дух е „граница между света и онова, което е над света".

В началото на Църквата Апостолът е дал основният принцип, от който следва да се ръководят всички нейни членове в общението помежду си: „Няма вече иудеин, ни елин; няма роб, ни свободник; няма мъжки пол, ни женски; защото всички вие едно сте в Христа Иисуса.” (Гал. 3:28). В православната църква всички се обичаме и уважаваме, защото сме едно в Христа. Православната вселенска църква чрез братското общуване между всички свои диоцези е онзи мост, по който минава благовестието за  добротворството, солидарността, човечността, мира и душевното спасение. По повелята на  светия апостол ние трябва да се стремим към съвършенство: „И тъй, братя, радвайте се, усъвършенствайте се, утешавайте се, бъдете единомислени, живейте в мир - и Бог на любовта и на мира ще бъде с вас“. (Кор. 13:11). Защото Иисус Христос е Царят на мира и Спасителят на нашите души.  

Идвайте всякога, досточтими архипастири, в Богохранимата ни епархия и имайте нашия дом като свой дом. Господ Иисус Христос е казал на  светите апостоли: „Вие сте светлината на света. Не може се укри град, който стои навръх планина. Нито запалят светило и го турят под крина, а на светилник, и свети на всички вкъщи. Тъй да светне пред човеците светлината ви, та да видят добрите ви дела и да прославят Небесния ваш Отец.“ (Мат. 5:14-16). Нека ние, като приемници на апостолите, да светим със светлината на Христовата вяра, а с братското си общение и с добрите ни дела да осветяваме пътя пред хората от нашите епархии в прослава на нашия Отец, който е на небесата и който днес ни даде тази радост, да служим заедно в Неговия св. олтар и със служението си да проповядваме на народа единомислие и мир на човеците.

Спасителят Христос ни казва: „По това ще познаят всички, че сте Мои ученици, ако любов имате помежду си“( Йоан 13:35). В благодатта на Христовата любов, да пребъдем ние, архипастирите, пастирите и Божият народ на  България и Северна Македония во веки веков! АМИН!

02.02.2023 г.

гр. Пловдив

30
Януари
2023

Празникът на светите Трисветители в град Пазарджик

На 30 януари светата Църква възпява трима от най-ярките „защитници на Живоначалната Троица, озарени от Нея с трислънчева светлина и непрестанно молещи се пред Престола на Триипостасното Божество за нашите души” - светите Три светители, великите светци и учители на вселената Василий Велики, Григорий Богослов и Йоан Златоуст. Като богогласни и сладкозвучни тръби тримата велики Отци на Христовата Църква просветиха света със своите учения, угасиха всички смущения на хулните ереси, изясниха догматите на православното учение и съхраниха чиста и непорочна светата вяра, с която верните чеда да стигат до небесното царство.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в параклис "Св. Николай", намиращ се в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия, в съслужение със свещ. Максим Ничев, енорийски свещеник в храма.

Дошлите на светата богослужба енориаши отправяха своите благодарности и молитви към тримата непобедими изповедници на Православието, водещи ни по пътя на спасението.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той разказа как тримата светци се явили наяве на евхаитския светител Йоан със заръката да каже в Цариградската патриаршия, тя да обяви един календарен ден за общото им честване, не защото имали нужда от допълнителна прослава, а най-вече да се прекратят споровете между християните. С това тези святи мъже, станали украшение на Църквата, още веднъж доказали колко важно е единомислието сред вярващите.

Архиерейският наместник припомни, че днес честваме и един велик светец, просиял от българския род – свети цар Петър, внук на свети цар Борис Покръстител и син на цар Симеон, който донесъл на страната ни тъй дългоочаквания мир. Отец Боян призова светеца да измоли и за нас, неговите чеда, Христовият мир да зацари в сърцата ни, за да се отобрази след това и в отношенията ни с ближните.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички.

Празникът завърши с многолетствие.

<<  8 9 10 11 12 [1314 15 16 17  >>