kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
29
Януари
2023

Съборна света Литургия в ✝Неделя 15 след Неделя подир Въздвижение - на Закхея в храм "Успение Богородично" с. Ветрен дол

На 29 януари, ✝ Неделя 15 след Неделя подир Въздвижение - на Закхея, в храм „Успение Богородично” с. Ветрен дол беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев и председателят на храма свещ. Георги Пашев.

Преди началото на светата Литургия свещенослужителите отслужиха последованието на Петохлебието, възнасяйки към Бога просба да умножи Своите блага над всички, да закриля и пази жителите на селото от всяко зло.

Енориашите и гостите на храма взеха участие с молитва и песнословия. Те изслушаха с внимание неделното литургийно евангелие, спомнящо срещата на Христос с митаря Закхей, довела до пълно обръщане в живота на грешния човек и направила от него Христов последовател. По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху това евангелско четиво.

В края на богослужението отец Боян поздрави верния Христов народ с празника. Той обърна внимание на това, че Закхей беше богат, но парите и славата му не го направиха щастлив и той чувстваше празнота, защото човешкото сърце не може да бъде запълнено нито с пари, нито с нещо земно. И когато потърси Бога, митарят не се интересуваше от хорското мнение, а се покатери на смоковница, само и само да види Спасителя. Наместникът призова и ние да следваме Христа с делата си, без да гледаме как това се приема от днешните хора - дали ще ни се присмеят, че постим, че сме кротки и отстъпчиви, че не лъжем, не крадем, не злословим. Тогава и ние ще срещнем Спасителя в душите си и ще намерим така желаните мир и щастие.

Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и присъстващите и им благодари за всегдашното топло посрещане и старателно участие в светата богослужба.

От името на енориашите отец Георги поднесе на архиерейския наместник прекрасен букет с цвета, като му благодари за молитвата и братската подкрепа.

Накрая отец Боян раздаде нафората и поздрави вярващите.

18
Януари
2023

Съборна Литургия за Атанасовден в село Мало Конаре

На 18 януари своя храмов празник отбелязва църква „Св. Атанасий“ в село Мало Конаре, посветена на първия от светите Отци, наречен „Велики“ и определян като "баща на православното богословие" – Александрийския архиепископ свети Атанасий.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храма беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев и председателят на храма свещ. Петър Баташки.

Верният Божи народ на селото, начело със своя кмет г-н Димчо Караиванов, дойде на светата богослужба да въздаде благодарност и похвала на своя небесен покровител. Всички изповядаха Символа на вярата, част от изготвянето на който е бил и свети Атанасий по време на Първия Вселенски събор, след което с пълна и непоколебима вяра казаха Господнята молитва, призовавайки небесния наш Отец да прости дълговете ни.

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с празника. Той разказа дивното житие на великия светител Атанасий и обърна внимание на това, как родителите на светеца поверили възпитанието му в ръцете на Църквата, благодарение на което се съхранила чистотата на неговата детска душа и той възрастнал до съвършенство. Наместникът призова и ние да възпитаваме децата си във вяра и любов към Христовата църква, без която никой не може да достигне до небесния наш Отец.

Отец Боян благодари на председателя на храма о. Петър за братската любов и гостоприемство, с което винаги го посреща и преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над него, над дома му и повереното му паство.

Празникът завърши с многолетствие.

17
Януари
2023

Водосвет в болничен параклис "Св. вмчк Пантелеймон" гр. Пазарджик

На 17 януари в параклис „Св. вмчк Пантелеймон” в МБАЛ-Пазарджик беше отслужен водосвет и осветен корбан за трудещите се в лечебното заведение. По покана на ръководството и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай молитвеното последование беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от катедралата на Пазарджик.

На службата присъстваха директорът на МБАЛ-Пазарджик д-р Красимир Темнилов, главната мед.сестра Еленка Станчева, много лекари, сестри, санитари и персонал от отделенията на болницата. Духовници и медици се помолиха на Лекаря на душите и телата за отминаване времената на изпитания, за здраве и ползотворно служение на здравните работници.

След като поръси присъстващите със светена вода, отец Боян се обърна към тях и им благодари, че полагат душите си в грижа за немощните и болящите, тези най-малки Христови братя. Той увери, че хората оценяват достойно труда на медицинските работници, които нарече „героите на нашето съвремие”, за това, че денонощно се стараят да облекчат страданията на нуждаещите се, да бъдат тяхна утеха и подкрепа, което отец Боян увери, че е служение на Бога, Сам послужил на хората и оставил ни пример как и ние да служим Нему. Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички и провъзгласи многолетствие.

От свое име със слово на благодарност и признателност към своите колеги се обърна изпълнителният директор на МБАЛ – Пазарджик д-р Темнилов.

Накрая беше осветен корбан, подготвен от ръководството на болницата, за благословение на всички работещи в лечебното заведение.

<<  9 10 11 12 13 [1415 16 17 18  >>