kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
07
Януари
2024

Храмов празник на църква "Св. Йоан Предтеча" в с. Карабунар

В деня след големия Господски празник свето Богоявление светата Църква възпява най-великия застъпник на човеците след Божията Майка – Кръстителя Господен свети Йоан. В този ден своя храмов празник отбеляза църквата в село Карабунар, община Септември, посветена на Предтечата, подготвил света за явяването на нашия Спасител.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него беше свещ. Хрисант Хитов от пазарджишкия храм „Св. св. Константин и Елена“. Молитвено участие в службата взе болящият председател на храма свещ. Кръстьо Ненов.

Прекрасната църква се изпълни с богобоязлив народ, дошъл да изпроси от докосналия се с ръката си до пречистата Христова глава Кръстител, изпълнил със смирение и послушание великото дело, за което бил призван от Бога – да призове хората към отварящото райските врати покаяние, да приготви сърцата на човеците да приемат идващия Спасител и да кръсти в река Йордан нямащия нужда от очистване Христос.

На празничното богослужение присъстваха и молитстваха с духовниците кметът на Общината г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев и кметът на селото г-н Иван Каменарски.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и от негово и свое име ги поздрави с храмовия празник. Наместникът честити имения ден на кмета на селото и на всички, носещи името на свети Йоан. Той произнесе слово за добродетелите на светия Предтеча, живял на земята повече като ангел, отколкото като човек и станал за хората светилник на вярата. Отец Боян призова вярващите да следваме посочения от Кръстителя път към Бога, който той сам извървя и застана отдясно на Христа в Неговото небесно Царство.

Кметът на Септември г-жа Рачева и нейният съпруг поднесоха на архиерейския наместник прекрасни букети с цветя и му благодариха за молитвите за жителите на селото и общината. След това отец Боян благослови приготвения от кмета на селото празничен обяд, с който той нагости присъстващите в чест на своя небесен закрилник.

Празникът завърши с многолетствие.

06
Януари
2024

Празнична съборна света Литургия, лития и Велик водосвет за Богоявление в град Пазарджик

„Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Св. Троица; защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече възлюбен Син; и Духът във вид на гълъб потвърди верността на словото. Христе, Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе.” (тропар на Богоявление)

На шести януари православните християни застават духом на брега на река Йордан и съпреживяват отново и отново едно от най-великите събития в историята на човечеството, възвестило на света великата тайна на Божествената Троица - Отец изрекъл Своето свидетелство за Сина, Синът приел кръщение от ръката на свети Йоан Предтеча, а Светият Дух като гълъб летял над водата. Така търсената от хиляди умове тайна за Бога била открита на човеците посредством Божественото откровение.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм "Успение Богородично" в гр. Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В братско молитвено общение в нея влязоха свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и енорийските свещенослужители свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

В деня на този голям Господски празник храмът отрано се изпълни с благочестиви християни, дошли да отправят своите молитви към Триединния Бог. Сред тях бяха и кметът на града г-н Петър Куленски, народният представител г-н Стефан Мирев, областният управител г-жа Валентина Кайтазова, г-н Георги Делчев, общественици и интелектуалци. По време на литургията всички изповядаха Символа на нашата вяра и казаха Господнята молитва „Отче наш...".

В края на литургията отец Боян поздрави присъстващите с настъпилите празнични дни. Той преподаде над всички архипастирския благослов на митрополит Николай и честити имения ден на имениците. Празникът завърши с многолетствие.

След това, при тържествено биене на камбаните, църковното изпълнение се отправи с литийно шествие до река Марица, където се събраха християни от целия град, както преди почти две хиляди години вестта за чудните събития привличаше боголюбивите сърца към Божия Син, направил да изгрее над Йорданските води велика светлина за просвещение на целия свят. На реката духовниците отслужиха Велик Богоявленски водосвет. Отец Боян извърши ритуала по хвърлянето на кръста във водата. Тази година в река Марица скочиха повече от 60 младежи. Светинята беше извадена от 16-годишния ученик от Пазарджик Кристиян Пашов.

След водосвета официалните лица бяха поканени на издигнатата в близост сцена. Тук родолюбиви общественици бяха организирали мероприятие под надслов „Да съхраним българщината“. По покана на организаторите свещениците отслужиха молебен за здравето и благоденствието на българския народ и Отечеството.

05
Януари
2024

Съборна света Литургия и Велик водосвет в навечерието на Богоявление в катедрален храм "Успение Богородично" гр.Пазарджик

В навечерието на празника свето Богоявление, Църквата е отредила отслужването на богослужебно последование, включващо Утреня, Царски часове и Вечерня със света Василиева литургия, след което се отслужва и Велик Богоявленски водосвет.

С благословението на Пловдивския митрополит Николай чинопоследованието в параклис „Св. Николай“ при катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“ беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него беше свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

При отслужване на часовете духовниците поред прочитаха полагащите се евангелските четива, описващи пред духовния взор на вярващите дивните евангелски събития, станали преди почти 2000 години на река Йордан – на хората се яви великата тайна на Светата Троица: Бог Син се кръсти в реката от свети Йоан Кръстител, Бог Дух Свети слезе върху Него във вид на гълъб, а от небесата се чу всевластният глас на Бог Отец, Който засвидетелства – „Този е Моят възлюблен Син!“.

След часовете беше отслужена и светата Василиева Литургия, съчетана с Вечерня, при която свещениците единомислено молитстваха с боговдъхновените слова на свети Василий Велики, измолвайки Животворящия Бог по Своите неизследими пътища да помилва всички с неизказаната Си милост.

След службата в катедралата духовниците отслужиха последованието на Великия водосвет - едно от най-тържествените последования в богослужебната традиция на Православната църква, възпоменаващо Кръщението на Господ Иисус Христос и освещаващо самото естество на водата, както това станало при потапянето в нея на Дошлия в плът Бог.

Накрая, при пеене на празничния тропар "Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, се откри поклонението на Троицата. Защото гласът на Отца свидетелстваше за Тебе, като Те нарече „Възлюбен Син” и Духът във вид на гълъб потвърди истинността на словото. Христе Боже, Който се яви и просвети света, слава на Тебе!", отец Боян поръси присъстващите с осветената вода. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и пожела от негово и свое име телесно и духовно здраве и освещение на всички.

26
Декември
2023

Митрополит Николай отслужи съборна Архиерейска света Литургия за празника Събор на Пресвета Богородица в град Пазарджик

В дните на всеобща духовна радост, която струи от всяко украсено коледно дръвче и дом, във втория ден на светлото Христово Рождество се отбелязва Събора на Пресвета Богородица. В този ден се въздава похвала на най-близките по плът родственици на родилия се във Витлеемската пещера Богомладенец – Неговата пречиста Майка Пресвета Богородица, светия и праведен Йосиф Обручник, свети пророк и цар Давид и светия апостол Яков, брат Господен и пръв Йерусалимски епископ.

Този ден е изпълнен с особен трепет и въодушевление за жителите и гостите на град Пазарджик, които с нетърпение очакват да донесе ангелската вест за раждането на нашия Спасител и Господ Иисус Христос и да ги благослови Пловдивският митрополит Николай. Високопреосвещеният владика и тази година по традиция дойде лично да възглави съборна Архиерейска света литургия в катедралата на града "Успение Богородично".

С него съслужиха Знеполският епископ Арсений - викарий на митрополита, йеромонах Максим, ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев - протосингел на Пловдивска митрополия, свещеноиконом Деян Стоенчев - духовен надзорник, свещеноиконом Боян Кочев - архиерейски наместник на Пазарджишката духовна околия, свещеноиконом Васил Кашоров, председател на храм „Възнесение Господне” гр. Пловдив, секретарят на Пазарджишкото наместничество прот. Стефан Йорданов, градските председатели на храм „Св. Георги” прот. Петко Еленкин и на храм „Св. св. Константин и Елена“ свещ. Спас Дичев, свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство, свещ. Хрисант Хитов от храм „Св. св. Константин и Елена” в града и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Литургичните песнопения изпълниха антифонно на два клироса митрополитският хор "Св. ап. Ерм" с диригент протопсалт Георги Радев, заедно с катедралния певец протопсалт Марин Йорданов и Богдан и Възкресия Дийнар.

Верният Божи народ на Пазарджик с радост посрещнаха своя архипастир и с усърдие в единомислие участваха в литургийните молитвословия. Сред тях бяха кметът на града г-н Петър Куленски, областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева заедно със своя съпруг г-н Марин Рачев, г-н Георги Делчев, жители и гости на града. Официалните лица поднесоха на владиката прекрасни букети с цветя и засвидетелстваха своята в Христа вярност към правоправещия архиерей на Пловдивска епархия и към светата родна Българска православна църква.

Преди началото на светата Литургия Високопреосвещеният митрополит пострига в първата степен на свещенството – тази на четец на Българската православна църква трима благоговейни млади мъже - Петър Марков и Спас Димитров от град Пазарджик и седемнадесетгодишния Димитър Сестримски от село Варвара. Новите църковнослужители с вълнение прочетоха благословените откъси от Апостолското четиво и със запалена свещ в ръка заеха своето място в светата богослужба, изпълнявайки прилежно своето служение.

В края на службата митрополит Николай произнесе боговдъхновено слово за небесното достойнство и ценност на семейството. Той призова родителите да полагаме грижи и с търпение и любов да възпитаваме своите деца, та да израстват с чисти сърца, изпълнени с християнските добродетели. Добродетелното сърце е от полза както за семейството си, така и за близките си и дори за самотноживущите и за цялото общество, засвидетелства митрополита с пламенната си реч. Накрая, с искрена отеческа любов и грижа за повереното му от Бога паство, владиката поздрави и благослови присъстващите по случай великия празник на Христовото Рождество.

Духовният празник завърши с многолетствие, провъзгласено от митрополитския протодякон Илиян Александров, което изпяха всички присъстващи.

<<  10 11 12 13 14 [1516 17 18 19  >>