kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
08
Ноември
2023

Архангеловден в град Пазарджик

На 8 ноември православната Църква почита Събора на воеводата на небесните сили и застъпник на човешкия род – светия архангел Михаил, когото целият християнски род има за велик застъпник и дивен помощник в борбата с противници на нашето спасение. В този светъл ден своя храмов празник посрещна и църквата „Св. арх. Михаил“ в гр. Пазарджик.

По този повод с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев възглави светата Литургия в храма. В съслужение с него беше председателят на Църковното настоятелство прот. Витан Йорданов. Молитвено участие в службата взеха свещ. Николай Ангелчов от храмовото духовенство и прот. Димитър Христев от храм „Св. Петка” в града.

Преди началото на светата Литургия духовниците отслужиха последованието на Петохлебието, като измолиха Божията милост и благост над вярващите и техните семейства.

Енориашите и гостите на храма се покланяха пред иконата на ангелското воинство и се възнасяха мислено от земното към небесното, благодарейки за тяхната невидима, ангелска закрила над нас, грешните човеци.

В края на светата Литургия отец Боян честити празника на председателя на храма, неговите енориаши и всички присъстващи. Той произнесе слово за добродетелите, които уподобяват и правят хората дотолкова сродни по душа с ангелите, че често те са се явявали на Божиите подвижници, за да ги наставляват, подпомагат и предпазват от клопките на врага. Наместникът увери, че не заради мястото, на което са живели тези свети Божи човеци, а заради чистотата на техните сърца са се удостоявали с тази небесна закрила и помощ и увери, че и ние с живота си можем да ги привлечем за бързи помощници в нашите борби.

Накрая отец Боян преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай на отец Витан и енориашите на храма. Той поздрави и всички именици, благопожелавайки им да се красят не само с ангелските имена, но и с ангелската чистота.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

07
Ноември
2023

Празнична вечерня с Акатист към св. архангел Михаил

В навечерието на празника на ангелското войнство – Събор на св. арх. Михаил, в параклиса „Св. Архангели”, намиращ се в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично”, беше отслужена празнична Вечерня.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха енорийските свещенослужители свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

По време на вечернята беше отслужен и Акатист към предводителя на небесното воинство светия архистратиг Михаил и безплътните сили. Застанали пред поставената на нарочен аналой икона на първия небесен ангел и вожд на тържествуващата част от Христовата църква, духовниците поред изпълняваха кондаците и икосите на Акатиста, а всички с едно сърце и уста отпяваха припевите, пеейки „Радвай се Михаиле, велики архистратиже!“. Накрая на последованието отец Боян прочете полагащата се молитва и всички с благодарност преклониха коленете и сърцата си пред носещия Божията сила на крилете си архангел.

В края на службата отец Боян преподаде на вярващите архипастирския благослов на митрополит Николай. Той се обърна към църковното изпълнение със слово за ангелското достойнство. Наместникът припомни, че думата „ангел“ означава вестител, пратеник, като прикани и ние с делата си да бъдем ангели – да бъдем носители и пратеници на Бога, Който е любов, разнасяйки на ближните благата вест и любовта като израз на нашата православна вяра.

Беше провъзгласено многолетствие, изпято от всички присъстващи.

04
Ноември
2023

Заупокойна света Литургия и панихида за Архангелова задушница в катедралата на Пазарджик

Съботата преди празника на свети архангел Михаил е отреден от светата Църква за молитвено възпоменание на отишлите си от нас православни християни. В този ден издигаме своите прошения пред Престола на Бога и търсим Неговата безбрежна милост към душите на починалите по плът, но живи с безсмъртните си души наши братя и сестри.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна заупокойна света Литургия. Тя беше възглавена от свещеноиконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик, в съслужение с енорийските свещеници в храма отец Максим Ничев и отец Спас Дичев.

На отреденото място на службата свещениците отправиха нарочна заупокойна ектения, през време на която споменаха имената на всички записани от техните близки покойници, изпросвайки от милосърдния Господ да настани душите им в място светло и злачно, дето няма болка, няма печал, няма въздишки.

След края на службата беше отслужена обща панихида. Духовниците и миряните се събраха около приносите, приготвени по издревна традиция за раздаване, и от цялата си душа се помолиха Бог да се смили над душите на техните близки и на всички православни християни, да им прости всяко тяхно волно и неволно съгрешение и ги приеме в райското блаженство.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над всички присъстващи.

<<  12 13 14 15 16 [1718 19 20 21  >>