kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
17
Март
2023

Пловдивският митрополит Николай отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист III статия в град Пазарджик

„Като видяхме странното рождение, да се отдалечим от света, пренасяйки ума си на небето, защото високият Бог се яви на земята като смирен човек, за да привличе към висотата ония, които Му викат: Алилуия!” (Кондак 8 от Акатиста на Пресвета Богородица)

В истински празник се превърна денят 17 март за жителите и гостите на град Пазарджик. В петъчната вечер в града дойде Високопреосвещеният Пловдивски митрополит Николай. Владиката отслужи Малкото повечерие с Богородичния канон и третата статия от Акатиста на Пресвета Богородица в катедралния храм „Успение Богородично“. Грижовният и любящ архипастир на богоспасаемата ни епархия донесе със себе си Чудотворната икона на Божията Майка - „Златна ябълка“, която бе посрещната с камбанен звън и благоговеен трепет от стеклите се боголюбиви християни.

В радостта на службата с владиката съслужиха неговият викарий Знеполският епископ Арсений, архимандрит Максим, протосингелът при Пловдивска митрополия ставрофорен свещеноиконом Тодор Хаджиев, ректорът на ПДСиА „Свв. Кирил и Методий” ставрофорен свещеноиконом д-р Добромир Костов, духовният надзорник свещеноиконом Деян Стоенчев, ставрофорен свещеноиконом Василий Кашоров, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев, свещеници от града и околията и митрополитският протодякон Илиян Александров.

Храмът отново беше изпълнен с вярващи, дошли да благодарят на Застъпницата на християните за майчинската й любов и грижа, която всеки нееднократно е усещал в живота си. Сред тях бяха областният управител на Пазарджик г-н Трендафил Величков, началникът на Военното окръжие в гр. Пазарджик подп. Петър Петров, кметът на Община Септември г-жа Васка Рачева, началникът на РУО-Пазарджик г-жа Дора Дулчева-Величкова, държавни и общински служители, общественици.

Пред поставения на полагащото му се място в центъра на Божия дом образ на небесната Царица митрополит Николай вдъхновено оглави умилителната служба в нейна чест. Красивите песнопения на Богородичния канон бяха изпълнени антифонно от Високопреосвещения владика с духовниците и митрополитския хор „Св. ап. Ерм” с диригент протопсалт Георги Радев. След това архиереят прочете третата статия от Богородичния акатист, а с едно сърце и уста всички издигаха молитвите си с припева към Богоосенената пречиста Дева, родила нашия Спасител "Радвай се, Невесто неневестна”.

В края на службата от преизпълненото си с любов към Богоматер сърце митрополит Николай се обърна към всички с боговдъхновено слово в нейна прослава, с което утеши вярващите, уверявайки ги, че тя никога няма да се отвърне от търсещите нейната небесна помощ и закрила. 

Поклонението пред чудотворната икона продължи до късно вечерта в храма.

13
Март
2023

ПРЕДСТОЯЩО: Пловдивският митрополит Николай ще отслужи Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист III статия в град Пазарджик

Ikona Zlatna jabulka

 

 

На 17 март (петък) от 18:00 часа

Негово Високопреосвещенство

† Пловдивският митрополит Николай

ще отслужи

Малко повечерие с Богородичен канон и Акатист III статия

в катедрален храм „Успение Богородично“ град Пазарджик.

Владиката ще донесе за поклонение чудотворния образ на

Божията Майка - Златна ябълка.

Приканваме верния Божи народ

 да посрещнем и съмолитстваме с

архипастиря на богоспасаемата ни Пловдивска епархия,

принасяйки дължимото поклонение и славословие на

небесната Царица Пресвета Богородица.

12
Март
2023

✝2 Неделя на Великия пост - на св. Григорий Палама. Съборна света Литургия в храм „Св. арх. Михаил” с. Главиница

Втората Неделя от Великия пост е посветена на един от най-великите православни богослови, възродил и обосновал учението на исихазма - свети Григорий Палама архиепископ Солунски Чудотворец.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев възглави светата Василиева Литургия в храм „Св. арх. Михаил” с. Главиница. С него съслужиха председателят на храма свещ. Лазар Минеков и свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично” с. Калугерово.

По време на Причастния канон беше прочетена проповед върху живота и трудовете на Божия угодник свети Григорий, най-изтъкнатият представител на духовно-съзерцателното движение на исихазма през XIV в., на вътрешното сърдечно безмълвие, самовглъбеност и покой, доказал от опит, че богообщението се постига чрез молитва, нравствено усъвършенстване и духовни подвизи.

В края на службата отец Боян поздрави вярващите с празника. Той изтъкна, че исихазмът е именно оня вътрешен духовен живот в скришната ни стаичка, който преобразява човешкото сърце и го прави годно да приеме Божествената благодат. Наместникът обърна внимание, че тази благодат действа заразяващо и отразявайки се от нашите души, достига до душите на хората, така че трудът върху себе си невидимо действа и върху ближния.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на присъстващите и техните домове.

Празникът завърши с многолетствие.

 

11
Март
2023

Малко повечерие с втора статия от Акатиста на Пресвета Богородица в град Белово

„Удивен от красотата на Твоето девство и от пресветлата Ти чистота, Гавриил викаше към Тебе, Богородице: „Каква достойна похвала да Ти принеса? Как да Те назова? Недоумявам и се ужасявам; затова, както ми е повелено, Ти зова: „Радвай се, Благодатна!”” 

Това умилително песнопение се пее в петъчните вечери през Великия пост. Тогава в храмовете на Христовата Църква се отслужва последованието на Малкото повечерие, към което се присъединява и боговдъхновеният текст на Акатиста на Пресвета Богородица. В първите четири петъка той се чете на части, а в петата седмица – целият.

На 10 март, втория петък от Великия пост, с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужебното последование беше отслужено съборно в храм „Св. Троица“ гр. Белово. То беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха председателят на храма свещ. Николай Генев, енорийският свещеник отец Димитър Иванов, председателят на храм „Св. Харалампий“ гр. Септември икон. Йордан Василев и служащите в катедралата на Пазарджик свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров.

След като отец Боян прекади на 9-ата песен от Богородичния канон, духовниците застанаха пред образа на Божията Майка в центъра на храма, откъдето отправиха молитвите си към небесната Царица, просейки опора в трудностите и помощ в духовната борба през време на светата Четиридесетница.

След прочитане на Акатиста, отец Боян благослови хлябове, плодове и приноси за благословението на богомолците и техните семейства.

В края на службата свещенослужителите се поклониха пред иконите. Архиерейският наместник се обърна към вярващите със слово за духовната чистота на Пресвета Богородица и ги увери, че и на нас нейният възлюбен Син и наш Бог Господ Иисус Христос е дал възможност да достигнем до такава небесна чистота. Наместникът посочи тайнството на светото Покаяние като най-силно и действено средство за очистване на душата, та да стане тя като чисто огледало, отразяващо Божествената светлина, която да свети и привлича хората. Отец Боян призова именно света Богородица да имаме за свой пример в попрището на духовното израстване, на нея да подражаваме и от нея да черпим вдъхновение.

Накрая той поздрави всички с празника и преподаде на присъстващите архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай.

10
Март
2023

Патриаршеско и Синодално послание по повод 80-годишнината от спасяването на българските евреи

sinodalna-palataВъзлюбени чеда на светата ни Църква,

На датата десети март институциите на българската държава и нашата общественост отбелязват деня, в който през 1943 г., в най-мрачните часове на Втората световна война, когато изходът ѝ изобщо не е бил ясен, с колективните си усилия нашият народ е спрял депортирането на сънародниците ни от еврейски произход, българските евреи, към нацистките лагери на смъртта.

Ролята на Българската православна църква в това дело никога не е била забравяна и всякога е била подчертавана, особено от еврейската общност, за което сме признателни. Поради това няма нужда, а и не приляга на Църквата да изтъква свои заслуги, още по-малко за това, че в един определен, труден исторически момент е постъпила по единствения възможен за нея начин, а именно, в съзвучие с повеленията на православната вяра. 

Истината е, че когато в нощта на девети срещу десети март 1943 г. митрополит Стефан търси спешна среща с държавното ръководство, за да  изрази несъгласието на Църквата срещу предстоящата депортация, а митрополит Кирил влиза при затворените евреи в училището в Пловдив и заявява на охраната, че ако те бъдат отведени, той ще тръгне заедно с тях, това не са изолирани актове на гражданска позиция, а резултат от една системна, твърдо отстоявана линия на Светия Синод.

В съгласие с християнското учение и хилядолетната практика на толерантност, съпричастност и любов Българската православна църква всякога е отхвърляла каквато и да е форма на антисемитизъм, на расова или верска омраза към представителите на еврейската общност, както принципно и към всеки човек. Още при приемането на антисемитския Закон за защита на нацията, в протоколите на Светия Синод от 1940 г. се чуват предупредителните слова на българските архиереи: „Българската православна църква, която провежда сред нашия народ спасителната истина и заповед на нашия Спасител, че всички сме синове на един небесен Баща, не може да не обърне внимание на отговорните фактори, че тоя законопроект в някои от постановленията си против евреите-израилтяни съдържа разпоредби, които не ще могат да се смятат за справедливи... Всеки човек и всеки народ трябва да се предпазват от опасности, но в тоя оправдан стремеж не бива да се допускат неправди и насилия против другите“.

И още: „Въпросът за отношението ни към евреите е ясен. Ние сме християни и като архиереи на св. Българска църква не можем да не стоим на почвата на св. Евангелие и Христовото учение за равноценност на всички човеци пред Господа, без оглед на произход, раса и култура. Следователно, трябва да се застъпим за евреите“.

Тази своя позиция Светият Синод е декларирал още през 1940 г. и тя намира своето най-ярко изражение в акцията от девети срещу десети март 1943 г., в резултат на която нито един евреин, живеещ на територията на каноничния диоцез на Българската Екзархия по онова време, не е бил изпратен на изтребление към лагерите на смъртта. 

Тази акция не е щяла да бъде възможна, ако българският народ не е бил въцърковен, ако той не е бил здраво сплотен около своите митрополити, ако гласът на Църквата не е бил толкова силен, защото е бил глас на верния, христолюбив и човеколюбив православен български народ Божий. Не някой друг, а именно Българската православна църква е възпитала у своя народ силата и твърдостта да се противопоставя на злото – качества, които са проявление на принадлежността му към християнската вяра и ценностите ѝ. Силата на вярата е демонстрирал народът, воден от архиереите на своята Православна църква, в мразовитите дни на 1943 година и с вярата си е спасил своите сънародници – евреи. Народната сила е невъзможна без православната вяра и това е една много важна поука, която трябва да извлечем за себе си днес от делото на десети март.

Не можем да не споменем с дълбока тъга, че въпреки това над 11 хиляди евреи от съседни територии, намиращи се временно под българска светска администрация, все пак са били отведени и мнозина от тях са намерили смъртта си в пламъците на Холокоста. Скърбим за тях. Съжаляваме, че на Екзархията не са ѝ стигнали силите и възможностите да се погрижи за евреите в онези, насилствено откъснати от нейното тяло 30 години по-рано епархии, по същия начин, както за евреите в България. Съжаляваме искрено!

Обикновено на този ден се споменават имената само на някои от митрополитите, които особено са се проявили в святото и човеколюбиво дело за спасяването на българските евреи през 1943 година. Ние сме длъжни обаче да припомним имената на всички достойни архиереи, членове по онова време на Светия Синод на Българската екзархия, които са били събрани в името Христово и Бог е бил сред тях и е благославял делото им, а Светият животворящ Дух е диктувал решенията им.

Това са: Видинският митрополит Неофит – Наместник-председател на Светия Синод, Софийският митрополит Стефан, Доростолският и Червенски митрополит Михаил, Врачанският митрополит Паисий, Неврокопският митрополит Борис, Търновският митрополит Софроний, Варненският и Преславски митрополит Йосиф, Пловдивският митрополит Кирил, Ловчанският митрополит Филарет, Сливенският митрополит Евлогий и Старозагорският митрополит Климент.

Вечна и блажена да бъде паметта на тези наши предшественици! Нека тяхното дело да ни бъде вдъхновение и пример, когато се налага ние днес да се изправяме пред съвременните проявления на ксенофобия, антисемитизъм или човеконенавистничество от какъвто и да е характер и срещу когото и да било. Тяхната вяра е и наша вяра, тяхната сила е и наша сила, техните убеждения са и наши убеждения. Българската православна църква всякога ще възпитава своя благочестив и христолюбив народ в любов към ближния, толерантност, солидарност и човечност. Така е било, откакто България е станала православна християнска държава и, доколкото зависи от нас, така ще бъде тук во веки веков.

Бог да прости блаженопочившите наши архипастири, помогнали за спасението на евреите в екзархийските епархии на територията на България и по този начин защитили достойнството на Православната църква и опазили честта на Родината ни.

Бог да пази България!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

† НЕОФИТ

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ  И

МИТРОПОЛИТ СОФИЙСКИ

ЧЛЕНОВЕ НА СВ. СИНОД:

† Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ

† На САЩ, Канада и Австралия митрополит ЙОСИФ

† Великотърновски митрополит ГРИГОРИЙ

† Плевенски митрополит ИГНАТИЙ

† Ловчански митрополит ГАВРИИЛ

† Пловдивски митрополит НИКОЛАЙ

† Западно- и Средноевропейски митрополит АНТОНИЙ

† Варненски и Великопреславски митрополит ЙОАН

† Неврокопски митрополит СЕРАФИМ

† Русенски митрополит НАУМ

† Старозагорски митрополит КИПРИАН

† Врачански митрополит ГРИГОРИЙ

† Видински митрополит ДАНИИЛ

† Доростолски митрополит ЯКОВ

Забележка: По решение на Св. Синод от заседанието му на 24.02.2023 г. прот. № 2 – пълен състав, това послание да се прочете от църковния амвон на 10 март 2023 г., след благодарствения молебен.

<<  12 13 14 15 16 [1718 19 20 21  >>