kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
25
Декември
2023

Съборна света Литургия за Рождество Христово в катедралата на Пазарджик

„Величаем Те, Жизнодавче Христе, Който заради нас се раждаш по плът от безневестната и пречиста Дева Мария! Възкликнете към Господа цяла земя! Алилуя!“ (из Величание на Рождество Христово)

В 25-ия ден от месец декември се празнува сбъдването на най-дълго чаканото събитие в човешката история – раждането на обещания на нашите прародители Адам и Ева Спасител. Преди 2023 години в пещерата край градеца Витлеем Второто Лице от Светата, Единосъщна и Животворяща Троица, предвечно роденият от Отца Бог Син, прие плът и се роди на земята от девствената утроба на Своята Пречиста Майка – Пресвета Богородица. Тази небесна радост, донесена тогава на ангелски криле, до ден днешен изпълва сърцата на вярващите с трепет и удивление.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна празнична Василиева света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик икон. Боян Кочев и енорийските свещеници отец Димитър Попов и отец Любомир Чавдаров.

Празнично украсеният храм от рано се изпълни с боголюбив народ. Всички бързаха да се поклонят на иконата на святото Рождество, благодарейки на Бога за великата Му милост. Изпълнени с небесна радост, те единодушно съучастваха молитвено в светата богослужба.

Голямо множество бяха вярващите, които се бяха постарали да украсят за празника не само домовете, но и душите си с цветовете на добродетелите и след като бяха изпитали себе си през времето на поста и в тайнството на покаянието, седнаха на Господнята трапеза, причастявайки се с Тялото и Кръвта Христови.

В края на службата отец Боян прочете Патриаршеското и Синодално Рождественско послание. Той преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства. Наместникът поздрави всички с настъпилите светли дни на небесна радост и честити имения ден на всички, носещи Христовото благо име.

Празникът завърши с многолетствие.

24
Декември
2023

✝Неделя преди Рождество Христово. Съборна света Литургия в катедрален храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик

„А рождението на Иисуса Христа стана тъй: след сгодяване на майка Му Мария за Иосифа, преди още да бяха се те събрали, оказа се, че тя е непразна от Духа Светаго. А Йосиф, мъж й, понеже беше праведен и не желаеше да я осрами, поиска тайно да я напусне. Но когато намисли това, ето, Ангел Господен му се яви насъне и каза: Иосифе, син Давидов, не бой се да приемеш Мария, жена си; защото заченалото се в нея е от Духа Светаго; тя ще роди Син, и ще Му наречеш името Иисус; защото Той ще спаси народа Си от греховете му. А всичко това стана, за да се сбъдне реченото от Господа чрез пророка, който каза: "ето, девицата ще зачене в утробата си и ще роди Син, и ще Му нарекат името Емануил", което ще рече: с нас е Бог. Като стана от сън, Йосиф направи, както му бе заповядал Ангелът Господен, и прие жена си. И не познаваше я, докле тя роди своя първороден Син; и той Му нарече името Иисус“ (Мат. 1:18-25)

В неделния ден преди светлото Рождество Христово в катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай богослужението беше възглавено от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше свещ. Димитър Попов от храмовото духовенство.

Усещащи настъпващата радост от раждането на Божия Син, вярващите изпълниха храма и с трепет участваха молитвено в службата. Всички сведоха в благодарност глави пред дивната Божия милост и утеха, когато отец Боян прочете полагащия се евангелски разказ за ангелското благовестие, явило на праведния Йосиф чудното въплъщение на Бог Слово, нашия Спасител и Господ Иисус Христос със слизането на Светия Дух над девствената утроба на Божията Майка Дева Мария и Неговото свято Рождество. Тази небесна радост, изпълваща сърцата на малки и големи по целия свят в тези дни, вярващите запазват в уюта на семейното огнище през тихата и свята нощ на Бъдни вечер, та и в техните сърца да се роди Богомладенецът.

По време на Причастния канон беше прочетен Синаксар на Неделята.

След светата Литургия отец Боян честити празника на присъстващите. Той прочете проповед за малките, дребни добри дела, които ние ден след ден вършим и които изграждат малко по малко духовното здание на нашата християнска личност. Тези на пръв поглед незначителни добрини, всъщност представляват оная основа, на която Сам Бог твори великото и така ние ставаме съработници Божии и чрез малкото и лесното незабелязано и неусетно вършим голямото и значимото.

Накрая наместникът преподаде над присъстващите архипастирския благослов на митрополит Николай и от негово и свое име им пожела светли празници.

22
Декември
2023

Утреня и Царски часове в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

В навечерието на един от 12-те големи Господски празници – Рождество Христово, се отслужва особеното последование на Царските часове, подготвящо сърцата на вярващите за посрещане на раждащия се на земята Спасител. През време на богослужението се прочитат четири Евангелски откъса, описващи изпълнението на най-чаканото от човечеството дивно събитие.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай утринната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужи свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство.

След отпуста на Утренята отец Боян изнесе светото евангелие в центъра на храма и даде началото на 1-я час. След като прекади храма с благовонен тамян и бяха прочетени паримийното и апостолско четиво, наместникът възвести за пръв път тази година радостната вест, донесена на ангелски крила – Девицата роди Син, Който ще спаси човеците от греха и ще ги изкупи от смъртта. Поред, на следващите 3-ти, 6-ти и 9-и час, духовниците изчитаха Евангелското благовестие, донасящо духовна радост и утеха във всяко човешко сърце.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и прикани в следващите дни колкото се може повече да пребъдваме с телата си в храмовете, а с душите си на небесата, за да подготвим и ние яслите на нашето сърце, за да се превърнат и те в земна люлка на небесния Цар, идващ да се роди сред нас като Богомладенец.

20
Декември
2023

В навечерието на Рождество децата от ДПУ посетиха храм „Св. Архангел Михаил“ в град Пазарджик

Водено от добрите плодове, които се раждат в душите на децата, МВР продължава реализацията на проекта „Детско полицейско управление”, страна по който е и Българската православна църква – Българска патриаршия. В град Пазарджик тази година участват деца от 4 б клас на НУ „Никола Фурнаджиев”. В учебния процес на доброволците всяка година се включват и часове по Вероучение, в които децата се запознават с основните истини и ценности на православната ни вяра.

И тази година в навечерието на светлия християнски празник Рождество Христово децата посетиха един от храмовете на Българската православна църква в града. Този път с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай доброволците бяха посрещнати от архиерейския наместник иконом Боян Кочев в храм „Св. арх. Михаил”. Учениците бяха съпроводени от областния координатор на проекта старши инспектор Мария Панайотова, инспектор Даниел Димитров - ръководител на ДПУ към РУ-Пазарджик и техния класен ръководител г-жа София Коларова, която е и ръководител на ДПУ от страна на училището.

Отец Боян припомни на малките християнчета случилото се преди 2023 години в градеца Витлеем, който в една от своите пещери подслони родилия се очакван от всички поколения хора Спасител – нашия Господ Иисус Христос. Децата се включваха в беседата, като сами разказваха част от чудните събития и задаваха своите въпроси.

Архиерейският наместник обърна внимание на това, как с добродетелите си можем сами да подражаваме на Богомладенеца и същевременно да Го зарадваме, поднасяйки Му добрите си дела като подарък за Неговото свято Рождество. Той поднесе кутия с листчета, приготвени като благопожеланията от празничната трапеза. От едната страна на всяко листче беше изписана добродетел, а от другата кратко обяснение с какви дела тя може да бъде постигната. Всички прочетоха какво им се е паднало и как може да се изпълни на дело и обещаха през настъпващата година да се стараят да напредват в посочената им от Бога добродетел. Отец Боян им пожела и занапред да бъдат усърдни и да продължат да бъдат пример за съучениците си в добротворството, извършвайки всеки ден поне по едно малко добро дело.

От името на свещенослужителите в храма енорийският свещеник отец Николай Ангелчов подари на класа икона на закрилника на българския народ свети Иван Рилски и едно детско Евангелие, като им пожела да подражават във вярата си на свети Ивана и да четат често Божието слово, за да укрепва сърцето им в доброто.

Накрая всички отидоха пред Коледното дръвче и всеки получи по едно шоколадово десертче за празника.

20
Декември
2023

Съборна света Литургия за Игнажден в град Пазарджик

„В оня час учениците се приближиха до Иисуса и рекоха: кой ли е по-голям в царството небесно? И като повика Иисус едно дете, изправи го посред тях и рече: истина ви казвам, ако се не обърнете и не станете като деца, няма да влезете в царството небесно; и тъй, който се смири като това дете, той е по-голям в царството небесно…“ (Мат. 18:1-4)

На 20 декември, когато Църквата отбелязва Предпразненството на светлото Рождество Христово, се почита и паметта на един велик светец на Православието – свети Игнатий Богоносец. Той бил това малко дете, прегърнато от Спасителя и посочено като пример на душевна чистота, за което се чете и в днешното литургийно свето евангелие.

По повод празника с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в параклис „Св. Николай“ при катедралата на Пазарджик беше отслужена съборна света Литургия. Тя беше възглавена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. В съслужение с него беше свещ. Максим Ничев от храмовото духовенство.

Много вярващи минаха да се поклонят пред образа на Антиохийския епископ, разкъсан от лъвове в Римския колизеум през 107 година заради вярата си в Бога и станал „Божия пшеница, смляна чрез зъбите на зверовете, за да стане чист хляб за нашия Спасител“.

След светата Литургия отец Боян честити празника на присъстващите и преподаде над тях архипастирския благослов на митрополит Николай. Наместникът разказа за подвига на свещеномъченика и обърна внимание на ревността по Бога, изпълвала като огън цялата душа на светеца и направила го Богоносец, носещ постоянно Бога в сърцето си. Отец Боян припомни, че днес се почита още един велик Божи угодник – свети Йоан Кронщадски, живял преди по-малко от век и половина и в чийто живот ние виждаме същата ревност по богоугаждане и проявление на Божията сила, която до последния ден ще съпътства и помага на християните в техните трудове и борби. Той посочи като пример за всички нас всепобеждаващата любов към Бога и ближния, изпълвала сърцето на светеца и спечелила хиляди души за вярата.

Накрая отец Боян напомни и едно велико събитие, случило се на този ден в Пазарджик преди 7 години, когато неизречената Божия милост се изля върху жителите на града. Тогава Светият Синод на родната ни Църква се събра в катедралата и беше извършена хиротонията в епископски сан на нинездравствующия Доростолски митрополит Яков, тогавашен архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия. Отец Боян благодари на Бога, че сме имали възможността да съпреживеем личната огнена Петдесетница на епископ на Православната църква, което не много хора са имали в живота си. От името на верния Божи народ той помоли Бога да дарува на митрополит Яков духовно и телесно здраве, дълголетно и спасително служение.

Духовното тържество завърши с многолетствие.

<<  13 14 15 16 17 [1819 20 21 22  >>