kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
16
Април
2023

Възкресение Христово - Пасха в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

"Де ти е, смърте, жилото? Де ти е, аде, победата?" Възкръсна Христос и ти биде повален! Възкръсна Христос и паднаха демоните! Възкръсна Христос и се радват ангелите! Възкръсна Христос и живот се въдвори! Възкръсна Христос, и нито един мъртвец няма в гроба, защото Христос, Който възкръсна из мъртвите, "за умрелите стана начатък" (1 Кор. 15:20). Той пръв възкръсна като Глава, а подир Него в свое време ще възкръснем всички ние, Неговите членове! Нему слава и владичество во веки веков! Амин!“ (из Слово за Пасха на св. Йоан Златоуст)

В най-светлата нощ, когато наричащите себе си „мъдри“ витии на този свят стоят безмълвни пред празния гроб, Великият ден на победата на живота над смъртта, на истината над лъжата, на любовта над злобата, трепнещите с небесна радост сърца на православните християни ги довеждат на тържественото Пасхално богослужение, за да чуят и разнесат изпълващата с вяра, надежда и любов, донесена от небесата ангелска вест за светлото Христово Възкресение.

В този най-велик ден на радост с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Пасхалната света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше оглавена от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

Малко преди полунощ свещенослужителите изнесоха от светия Олтар запалени свещи и раздадоха за благословение и просвещение на людете от Благодатния огън, който бе донесен в храма по-рано вечерта.

С литийно шествие цялото църковно изпълнение се отправи към двора на църквата, където на нарочно поставен аналой пред иконата на Възкресение Христово, отец Боян изчете Патриаршеското и синодално Пасхално послание пред събралото се множество. Веднага след това наместникът прочете и първото Възкресно евангелско четиво и точно в полунощ, при празничен камбанен звън, възвести на присъстващите най-радостната от всички вест: „Христос воскресе!“. Изпълнените с радост и светлина гърди на християните откликнаха с мощно „Воистину воскресе!“.

При влизането обратно, изправен пред затворените порти на храма, отец Боян възгласи трикратно: "Издигнете, порти, горнището си, подигнете се, вечни порти, и ще влезе Царят на славата" (Пс. 23:7) и при думите "Господ на силите, Той е Цар на славата" (Пс. 23:10) блъсна и отвори портите, при което всички влязоха в кораба на спасението – светата Църква.

При пеене на стихирите на Пасха, свещениците изнесоха иконата на Христовото Възкресение, светото Евангелие и светият Кръст, а богомолците минаха и им се поклониха. Всички с трепет се поздравяваха с всепобедния поздрав "Христос Воскресе!".

Както всяка година в тази светла нощ на Възкресение, светата Литургия беше изпълнена с особената Пасхална радост. По време на причастния беше прочетен Синаксар на Възкресение Христово, а след призива "Със страх Божий, вяра и любов пристъпете" огромно множество благочестиви християни пристъпиха към светото Причастие, след като бяха преминали светата Четиридесетница в пост и молитва, с което да подготвят и очистят сърцата си за срещата с Царя на всичко и да вкусят "колко благ е Господ". В края на службата отец Боян прочете Похвалното слово на свети Йоан Златоуст.

Накрая наместникът преподаде архипастирския благослов на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай над всички боголюбиви християни. Тържеството на всички тържества завърши с многолетствие, изпято от всички присъстващи.

Отец Боян раздаде нафората, а отец Спас по едно червено яйце на останалите до края на светата Пасхална служба боголюбиви християни.

15
Април
2023

Посрещане на Благодатния Огън в гр. Пазарджик

В ранния следобед на Велика събота безбрежната любов на Всеподателя Бога към човеците отново се изяви с чудесното слизане на Благодатния огън в храм "Възкресение Хростово" на Гроба Господен в Йерусалим. Вечерта, броени часове преди настъпването на Празника на празниците – Възкресение Христово, по великата Божия милост Огънят бе посрещнат в пазарджишката катедрала "Успение Богородично".

С благословението на Пловдивския митрополит Николай той беше донесен от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев. Наместникът поздрави дошлите от цялата околия и близките населени места духовници и вярващи християни с пасхалния поздрав „Христос воскресе!“, след което всички запяха тропара на празника и влязоха в храма. Тук наместникът запали престолния седмокандилник и всички останали кандила и свещи, които преди това бяха загасени и раздаде от огъня на присъстващите.

14
Април
2023

Опело Христово в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„Тоз, Който земята държи във Свойта длан, умъртвен по плът се днес под земя държи, като избавя мъртвите от адска власт” (из Опело Христово).

Вечерните часове на Велики петък е най-тъжното време от цялата година. Тогава в православните храмове по цял свят се отслужва последованието на Опело Христово. След като са чули и видели с духовните си сетива предателството, безчестния съд, поруганието, побоя и кръстната смърт на невинно страдащия свой Спасител, съкрушените сърца на християните ги довеждат в дома Господен. Събрани тук около кувуклията, символизираща гроба Господен, виждайки положено мъртвото Христово тяло, изобразено на светата Плащаница, християните издигат умовете и сърцата си пред Божия небесен Престол и просят от Бога прошка.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието на Опело Христово в катедралата „Успение Богородично” беше възглавено от архиерейския наместник на Пазарджик ик. Боян Кочев. В съборната служба взеха участие и енорийските свещеници от катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев.

След изпяването на канона църковното изпълнение застана пред светата Плащаница, която отец Боян прекади с благовонен тамян. Голямо множество вярващи се включиха в отпяването на трите статии от Опело Христово, това затрогващо и умиляващо всяко човешко сърце последование, възпяващо Христовата Саможертва.

В края на Великото славословие, при траурен камбанен звън, около храма се отправи траурно шествие. При завръщането на погребалната процесия обратно в храма, със сведени глави богомолците се поклониха за последно на погребвания Цар на славата и Изкупител на човеците.

След службата отец Боян се обърна към народа със слово за тези прескръбни моменти от човешката история, които вярващите съпреживяха в последната седмица. Той припомни, че с кръщението си ние сме се облекли в Христа и обърна внимание колко ние човеците държим на облеклото си и как то е за нас повод за отличие от другите, за гордост и принадлежност. А и Витлеемската пещера, и яслите, и малкият градец Назарет, и дърводелската работилница, а най-много от всичко Господният гроб свидетелстват и доказват, че Христовото одеяние е смирението. Него призова наместникът да не събличаме никога от себе си, то да бъде нашето отличие, та всички да виждат, че ние сме Христови.

Накрая Отец Боян преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над присъстващите и техните семейства.

14
Април
2023

Велики петък - Царски часове, Вечерня с изнасянето на светата Плащаница в катедралата на Пазарджик "Успение Богородично"

Сутринта на Велики петък се отслужва особено богослужебно последование – Царски часове и Вечерня. В този ден, в който нашият Спасител и Господ Иисус Христос бе осъден и разпнат заради греховете на човеците, християните се събират в храма, за да се поклонят на величието на Голготската Саможертва.

С благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай утринната служба в храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик. С него съслужиха свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

В началото светото Евангелие беше поставено в центъра на храма пред Разпятието и от там свещениците поред прочетоха полагащите се по време на часовете евангелски четива, изобразяващи отново в сърцата ни последните минути от живота, безчестния съд и страданията на Спасителя.

По време на стиховните стихири на Вечернята беше изнесена и поставена на специално приготвената кувуклия светата Плащаница, символизираща мъртвото Христово тяло, поставено в нов гроб, над която по-късно да бъде извършено и опелото Христово.

От сутрин до вечер в този най-трагичен ден от световната история вярващите минават и се прекланят пред самопожертвалия се заради нас Спасител.

<<  13 14 15 16 17 [1819 20 21 22  >>