kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
21
Ноември
2023

Въведение Богородично в катедралата на Пазарджик

„Архангелските и ангелските ликове се стекоха от небесните висоти, за да видят Твоето преславно Въведение в храма Господен, о, Богомайко! И заедно със земния лик от чисти деви, невидимият лик на безплътните умове вървеше с веселие, придружавайки Тебе, Пречиста Дево, и обкръжавайки Те по Божие повеление като избран съсъд на Бога и служейки Ти като на своя Господарка. И макар и да не виждаха тайната на Твоята сила, виждаха Те неизказано изпълнена с небесна чистота. Гледайки всичко, което ставаше с Тебе, те се ужасяваха и със страх Ти пееха…” (из Акатист на Въведение на Пресвета Богородица в храма)

21 ноември е един от най-светлите дни в годината, когато сърцата на вярващите се изпълват с неизказана радост. В този ден човеци и ангели с едно сърце възпяват дивното и преславно Въведение в Старозаветния храм на одушевения Божий кивот, чистата Богоизбрана Отроковица – тригодишната Мариам. С решение на Св. Синод на Българската православна църква този ден се чества и като Ден на християнското семейство и на православната християнска младеж.

По повод светлоносния празник с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в катедрален храм „Успение Богородично“ в град Пазарджик беше отслужена съборна празнична света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия ик. Боян Кочев и служащите в храма свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Както всяка година на този ден храмът се изпълни с вярващи, чиито сърца ги доведоха да възблагодарят на нескверната Гълъбица, удивила и ангелите със своята чистота, чиято Майчина закрила всеки е усещал в живота си. Още по-голяма радост изпълни сърцата на всички, когато по традиция в дома Божий заприиждаха земните Господни ангели – деца от различни възрасти, доведени по традиция в този ден от своите родители и учители.

В края на светата Литургия отец Боян поздрави с празника и преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай на всички присъстващи. Той описа общото на всички вълнение от това да видят храма изпълнен с деца, какъвто трепет по думите му са изпитвали и сродниците на Отроковицата при нейното влизане в Йерусалимския храм. Той благодари на учителите и родителите, които както всяка година в този ден напътиха стъпките на чистите детски сърца в пътя на вярата и добродетелта.

Тържеството завърши с многолетствие.

И тази година в катедралата беше открита традиционната изложба с творби на участници от Пазарджишка духовна околия в десетия, юбилеен национален детски конкурс за рисунки и литературни творби "Въведение Богородично", организиран от Пловдивска света митрополия. Архиерейският наместник изказа своята духовна радост от големия брой участници – повече от 150 от 12 училища и школи в Пазарджишка духовна околия. По традиция той раздаде на участвалите в конкурса деца грамота за участие. Греещите с усмивки лица на малките творци още повече допринесоха небесната радост от великия празник да изпълни душите на вярващите. Изложбата ще остане в катедралата до Предпразненството на Рождество Христово – 20 декември.

19
Ноември
2023

†9 Неделя след Неделя подир Въздвижение. Съборна света Литургия в храм "Св. св. Константин и Елена" град Пазарджик.

В †9 Неделя след Неделя подир Въздвижение в обичания пазарджишки храм „Св. св. Константин и Елена“ с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай беше отслужена съборна възкресна света Литургия. Тя беше възглавена от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. Заедно с него в радостта на неделния ден съслужиха председателят на храма свещ. Спас Дичев, свещенослужителите от катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Максим Ничев, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев и свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство. Молитвено участие в службата взе другият енорийски свещеник отец Стоян Стоянов.

Камбанният звън от рано призова вярващите да се съберат в топлата прегръдка на храма. С радост те изпълниха Божия дом и с молитвите и песнопенията си станаха съпричастни на първата света Литургия на новия председател след неговото въдворяване.

В края на службата отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит Николай над присъстващите и им честити празника. Той произнесе слово за величието на християнската вяра, която като квас заквасва целия наш живот и се оделотворява в нашите добри дела. Той призова да се възползваме от благодатното време на поста, в което да се погрижим за своята безсмъртна душа, да напреднем в евангелските добродетели и бъдем достойни за това най-величествено име – християнин.

Празникът завърши с многолетствие.

18
Ноември
2023

Заупокойна молитва за воините от 27-и Чепински полк

На 18 ноември пред паметника на воините от 27 пехотен Чепински полк, намиращ се в района на бившите казарми в областния град, беше отслужена заупокойна молитва за загиналите по бойните полета български войници.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието беше отслужено от икон. Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджишка духовна околия и свещенослужителите от катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров.

Повод за молитвения спомен беше предстоящият празник на Сухопътните войски на Българската армия, който се чества на 19 ноември. Инициатори бяха бивши служители на 30 Отделен мотострелкови полк, обединени в инициативен комитет на капитаните от Полка.

След като духовниците се помолиха милостивият Бог да помене в Своето небесно Царство всички воини, паднали по бойните полета на Отечеството ни, подп. Димо Капитански представи своя книга за историята на Полка. Авторът лично подари един екземпляр на архиерейския наместник с благодарност за всегдашната съпричастност на духовенството към радостите и борбите на българските войници.

На мероприятието присъстваха бивши военнослужители на Полка, сред които и синът на неговия командир полк. Капитански – Васил.

16
Ноември
2023

Знеполският епископ Арсений отслужи молебен по повод встъпване в длъжност на кмета на Община Пазарджик

На 16 ноември в пленарната зала на Община Пазарджик се проведе тържествената церемония по встъпване в длъжност на новоизбрания кмет на общината г-н Петър Куленски, на общинските съветници и кметове на населени места от региона. На церемонията присъстваха областният управител на Пазарджик г-жа Валентина Кайтазова, председателят на на ОИК г-н Антони Върбев, общественият посредник г-н Георги Шопов, много общественици и гости.

След химна на Република България областният управител прочете своя заповед за провеждане на церемонията по тържествено полагане на клетва и покани най-възрастния от общинските съветници, г-н Хари Харалампиев, който беше и досегашният председател на Общинския съвет, да прочете текста. Новоизбраните кметове и съветници повториха думите на клетвеното обещание, поемайки върху себе си нелекото и високоотговорно задължение да служат на народа. Новият градоначалник прие от досегашния кмет г-н Тодор Попов символите на властта – огърлица и ключ.

След като всички подписаха своите клетвени декларации, по покана на г-н Куленски и с благословението на Пловдивския митрополит Николай, беше отслужен молебен за началото на новия мандат. Молитвеното последование беше възглавено от първия викарий на Пловдивския митрополит - Знеполският епископ Арсений. С владиката съслужиха архимандрит Максим, икон. Деян Стоенчев - духовен надзорник на Пловдивска епархия, архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев, свещ. Спас Дичев - председател на храм „Св. св. Константин и Елена” в града и митрополитският протодякон Илиян Александров. Песнопенията изпълни митрополитският хор "Св. ап. Ерм".

Епископ Арсений отправи своята гореща молитва към Всеподателя Бога да изпрати Своята небесна помощ над новите управници в предстоящото им нелеко дело и се обърна към тях с вдъхновено слово за отговорността, която стои пред тях и им благопожела Бог да ги дарува с духа на разума и премъдростта, та лесно и успешно да изпълняват своето народополезно дело за благопреуспяването на града и общината. Владиката благодари на кмета г-н Куленски за неговото християнско самосъзнание и за поканата на родната ни света Църква да призове на помощ Бога, без Когото нищо добро не можем да извършим. Преосвещеният епископ поднесе в дар на новия кмет г-н Куленски икона с образа на Господ Иисус Христос с благопожелание Той да го вдъхновява и да бъде всякога крепост и утвърждение, та да бъдат неговите дела народополезни и богоугодни. Архиереят изказа благодарност и към досегашния кмет г-н Тодор Попов, при управлението на когото двете институции – Църква и Община, си сътрудничеха в симбиоза с грижа за хората. Накрая епископ Арсений изказа и своята увереност, че това ще продължи и при новото ръководство, за да преуспява Божието дело за спасение на човешките души.

Тържеството завърши с многолетствие.

12
Ноември
2023

Въдворяване на нов свещеник и водосвет в храм "Св. св. Константин и Елена" гр. Пазарджик

Неделният ден на †8 Неделя след Неделя подир Въздвижение, предхождаща началото на Рождественския пост, беше изпълнена с особена радост и трепет за енориашите на храм „Св. св. Константин и Елена“ в град Пазарджик. В този ден в така обичаната от пазарджиклии църква, посветена на небесните закрилници на жителите на града, беше въдворен новоназначеният председател на църковното настоятелство – свещеник Спас Дичев.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай последованието на въдворяване и представянето на новия пастир на словесното Христово стадо беше отслужено от архиерейския наместник на Пазарджишка духовна околия икон. Боян Кочев. Заедно с него да подкрепят своя събрат дойдоха свещенослужителите от катедралата свещ. Максим Ничев и свещ. Любомир Чавдаров. След отслужената от свещ. Хрисант Хитов от храмовото духовенство света Литургия, отец Боян прикани насъбралото се множество вярващи да излязат на двора на храма. Там той прочете полагащите се молитви и предаде ключовете на църквата, а заедно с това и материалното и духовно ръководство над храма и енорията на новия председател.

Веднага след това свещенослужителите отслужиха водосвет. Към тях се присъедини и болящия в момента енорийски свещеник в храма отец Стоян Стоянов.

Накрая отец Боян благопожела на своя събрат великите равноапостолни царе Константин и Елена, чийто живот беше служение на Христовия Кръст, да бъдат негови всегдашни помощници. Наместникът честити на енориашите новия пастир и им отправи своите благопожелания с все същата любов и единомислие като в днешния ден да вървят рамо до рамо към Небесното Царство.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на митрополит Николай над председателя на храма и неговите енориаши.

От името на църковното настоятелство на новия председател беше поднесена специално приготвена за случая питка и цветя. Отец Спас преподаде над присъстващите своя пръв пастирски благослов, като ги поръси със светена вода и прие техните сърдечни поздрави.

След това всички се събраха около гроба на досегашния председател на храма икон. Петър Каръков, където отправиха своята изпълнена с любов и надежда молитва за неговото помилване и настаняване в лоното на Авраама.

<<  14 15 16 17 18 [1920 21 22 23  >>