kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
13
Април
2023

Последование на 12-те евангелия в катедрален храм "Успение Богородично" град Пазарджик

"Днес ви­си на дър­во То­зи, Кой­то над­ве­си зе­мя­та над во­ди­те; с ве­нец от тръ­ни се увен­ча­ва То­зи, Кой­то е цар на ан­ге­ли­те; в лъж­ли­ва баг­ре­ни­ца се об­ли­ча То­зи, Кой­то об­ли­ча не­бе­то с об­ла­ци, плес­ни­ца прие, То­зи, Кой­то в Йор­дан ос­во­бо­ди Адам; с гвоз­деи се при­ко­ва Мла­до­же­не­кът на Цър­к­ва­та; с ко­пие се про­бо­де Си­нът на Де­ва. Пок­ла­ня­ме се, Хрис­те, на Тво­и­те стра­да­ния. По­ка­жи ни и слав­но­то Твое въз­к­ре­се­ние" (из богослужението на 12-те евангелия).

На Велики четвъртък вечерта започват най-тъжните богослужебни последования на годината – възпоменанията на Господните страдания, които невинният Христос претърпя от любов към човеците, за да ни изкупи от властта на смъртта. Прочитат се 12 евангелски откъси, припомнящи последните часове от земния живот на Спасителя.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев възглави богослужението в катедралата на Пазарджик „Успение Богородично“. С него съслужиха свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев и свещ. Спас Дичев от храмовото духовенство.

Свещенослужителите поред изчитаха полагащите се евангелски текстове, изобразяващи пред духовните очи на вярващите най-трагичните моменти от историята на човешкия род – предателството на Юда, унижението, хулите, присмеха, побоя, отричането на св. ап. Петър, разпъването на Христа и Неговата смърт.

След петото поред евангелие, при пеене на 15-ия антифон "Днес висит на древе...", в центъра на храма беше изнесено Христовото Разпятие и иконите на изпълнените с тъга Божия Майка и любимия Христов ученик свети апостол Йоан Богослов. Всички паднаха на колене пред това траурно шествие с чувство за лична вина и съучастие в причиненото на безгрешния Божи Син страдание.

В края на службата отец Боян благодари на присъстващите за участието им в тези дълги и тъжни служби. Той обърна внимание на това, че единствено благоразумният разбойник днес защити Христос, като от своя кръст признаваше вината си и молеше Бога за милост, за което се удостои да бъде първият човек, влязъл в рая заедно със Спасителя. Наместникът призова и ние да носим достойно своя кръст, вървейки след Изкупителя, да осъзнаваме вината си и се разкайваме, за да наследим и ние вечен живот.

Накрая отец Боян преподаде благословението на Пловдивския митрополит Николай над всички.

13
Април
2023

Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

Всяка година на Велики четвъртък православните християни боядисват червени яйца, символ на Христовото Възкресение, които след това подаряват на близките си и се чукват с тях с Пасхалния поздрав "Христос воскресе! Воистину воскресе!". Тази благочестива традиция води началото си от светата мироносица Мария Магдалина, която по този начин възвестила на Римския император Тиберий I чудото на Христовото Възкресение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай и тази година Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Успение Богородично“ организираха традиционното боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на катедралата.

В инициативата се включиха много деца от енорията и гости на храма. Те бяха посрещнати от архиерейския наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев и свещеници от катедралата и града. Всички казаха Господнята молитва „Отче наш…“, с което изпросиха Божията помощ за предстоящата радостна, но и много отговорна задача.

На специално приготвени в градинката пред храма маси децата боядисаха повече от 250 червени яйца, дарени за повода от боголюбиви християни и предназначени да зарадват възрастните хора от Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик и Дом за стари хора село Главиница.

След като боядисаха яйцата, децата ги подредиха в кошници, а отец Боян дари всяко едно от малките християнчета с гривничка с кръстче, специално приготвени от Църковното настоятелство при храма. Изпълнени с радост и удовлетворение от доброто дело, всички се снимаха за спомен пред катедралния храм.

След това отец Боян, заедно с отец Спас, отец Любомир, отец Петко от храм „Св. Георги“ и отец Хрисант от храм „Св. св. Константин и Елена“, придружени от малки християнчета и вярващи от енорията, занесоха даровете за благословение на живеещите в домовете за стари хора. Там те зарадваха нашите баби и дядовци с изпълнение на няколко Великденски стихчета, а 11-годишната Теодора и 6-годишната Магдалена развълнуваха душите на възрастните хора с прекрасно изпълнение на няколко народни песни. Накрая свещениците изпълниха стихирите на Пасха и с това изпълниха сърцата на домуващите с неизмеримата Пасхална радост от настъпващите най-светли християнски празници.

Малките християнчета раздадоха лично на бабите и дядовците боядисаните от тях яйца, както и по една иконка на Божията Майка и получиха заслужените им прегръдки и целувки.

13
Април
2023

Божествена света Литургия за Велики четвъртък в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

На Велики четвъртък всяка година светата Църква съпреживява отново и отново няколко събития, станали в последните дни от земния живот на своя Господ и Бог Иисус Христос: Божественото умиване нозете на апостолите, което Христос извърши, за да ни даде пример не да търсим някой да ни слугува, а да бързаме сами да сме в услуга на ближния; Тайната вечеря и установяването на Светото тайнство Причастие, в което вярващите стават причастни Нему; усърдната молитва на Господа в Гетсиманската градина, показваща ни как неотстъпно да се молим и да не се отказваме от кръста си; и накрая - най-злочестивото дело в човешката история - предателството на Иуда.

По този повод с благословението на Високопреосвещения Пловдивски митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена Утреня и съборна света Василиева Литургия, свързана с Вечерня. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащите в катедралата свещ. Димитър Попов и свещ. Спас Дичев.

Много от енориашите на храма, по подобие на светите апостоли, които през тоя ден се причастили за пръв път от ръцете на Господа, пристъпиха към светите Дарове, като увенчаха с тях периода на своето говеене – пост, усърдна молитва и покаяние.

Веднага след светата Литургия беше отслужено и тайнството Елеосвещение /Маслосвет/. Свещениците помолиха Бога да прости знайните и незнайни грехове на пристъпващите към Неговата милост и им дарува телесно и душевно здраве и спасение. Те поред прочитаха полагащите се 7 евангелски четива, както и нарочните молитви, и помазваха вярващите с осветения елей. Накрая всички преклониха главите и коленете си пред всемощната Божия десница, съдържаща се в Евангелието, в знак на синовна покорност пред благата и съвършена Божия воля.

11
Април
2023

В катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено третото Последование на Жениха

На Велики вторник вечерта се отслужва последното от трите Последования на Жениха. Това са единствените дни през годината, в които християните се събират в храмовете за това умилително богослужение.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай службата в катедралата на Пазарджик беше възглавена от свещ. Димитър Попов, енорийски свещеник в храма. С него съслужиха архиерейският наместник иконом Боян Кочев, секретарят на Околията прот. Стефан Йорданов, председателят на храм „Св. Троица“ с. Братаница свещ. Димитър Пеев, както и свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров от храмовото духовенство.

Свещенослужителите поред отправяха отредените молитви и ектении, призовавайки Бога да погледне милостиво над вярващия народ и изпълни неговите просби за здраве и спасение. Отец Димитър прочете полагащото се евангелско четиво, спомнящо умиването на Христовите нозе с благоуханно миро и изтриването им с косите  от страна на една грешница, израз на нейното дълбоко съкрушение и разкаяние за сторените грехове, което Бог приема като съвършена жертва.

За последен път тази година покайно шествие изнесе изображението на страдащия невинно Спасител, пред Когото всички преклониха главите и коленете си.

В края на службата отец Димитър прочете Синаксара на Велика сряда и благослови вярващите, помазвайки ги с елей, донесен от благочестиви християни от Божи гроб.

10
Април
2023

В катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик беше отслужено второто Последование на Жениха

Вечерта срещу вторник през Страстната седмица се отслужва второто Последование на Жениха. В евангелското четиво, определено в богослужението, се представя пред нашия духовен взор беседата на Христос с фарисеите и книжниците и изобличението на тяхната мнима праведност.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай службата в катедралата на Пазарджик по традиция беше възглавена от секретаря на Пазарджишка духовна околия прот. Стефан Йорданов. С него съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик свещеноиконом Боян Кочев, свещенослужителите от катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Максим Ничев, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица” с. Братаница.

В отредения момент от службата, при пеене на светилния „Чертог Твой вижду…”, свещенослужителите отново изнесоха иконата на страдащия за греховете на човеците Спасител. Богомолният народ падна ничком пред това покайно шествие, прекланяйки главите и сърцата си пред жертващия се заради нас Изкупител.

В края на службата отец Стефан се обърна към вярващите със слово върху евангелското четиво. Той поощри трудещите се в подвига на духовното усъвършенстване, продължаващ не само през светата Четиридесетница, но през целия ни живот. Отец Стефан посочи като пръв помощник в това нелеко, но спасително дело слушането, осмислянето и прилагането на дело на светите Евангелски заповеди.

<<  14 15 16 17 18 [1920 21 22 23  >>