kantrium.com | MySuomi.com | vivaspb.com | finntalk.com
10
Април
2023

ПРЕДСТОЯЩО: Боядисване на Великденски яйца от деца в градинката на църква "Св. Богородица" гр. Пазарджик

http://arhiereiskopz.com/images/Zurkvi/Zurkva_sv.Bogorodica.jpgВ духа на християнската традиция всяка година на Велики четвъртък се боядисват червени яйца – символ на Христовото Възкресение.

По този повод и с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай Архиерейско наместничество град Пазарджик и Църковното настоятелство при катедрален храм „Света Богородица“ организират боядисване на Великденски яйца от  деца.

Събитието ще се състои на 13 април от 12:30 часа в градинката на църква „Света Богородица“ гр. Пазарджик.

Яйцата са дарени от боголюбиви християни. Те ще бъдат боядисани от децата и занесени за благословение на живеещите в Дом за стари хора „Гаврил Кръстевич“ гр. Пазарджик и Дом за стари хора с. Главиница.Velikdenski jaiza

Каним всички деца и техните родители да се включат в доброто начинание, за да зарадваме нашите баби и дядовци с вестта за настъпващото Христово Възкресение.

09
Април
2023

Последование на Жениха в храм "Св. Богородица" гр. Пазарджик

"Като виждам Твоя украсен чертог, Спасителю мой, и като нямам подобаваща одежда, за да вляза в него, към Тебе, Светодавче, викам: просвети одеянието на моята душа и ме спаси!“

Вечерта в неделния ден на празника Вход Господен в Йерусалим в катедралата на Пазарджик беше отслужено Последованието на Жениха. Това богослужение се полага единствено в навечерието на първите три дни от Страстната седмица и възпоменава последните дни от земния живот на нашия Спасител.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай службата в катедралата на Пазарджик беше възглавена от архиерейския наместник на града ик. Боян Кочев. В съслужение с него бяха свещенослужителите от катедралата свещ. Димитър Попов, свещ. Спас Дичев и свещ. Любомир Чавдаров и свещ. Димитър Пеев, председател на храм „Св. Троица“ с. Братаница.

При пеене на светилния „Чертог Твой вижду…“, духовниците изнесоха с лития иконата на Спасителя, дошъл да пострада за нас, за да ни изкупи от примката и властта на смъртта, и я поставиха в центъра на храма. Всички минаха и се поклониха на страдащия заради нашите грехове Изкупител.

В края на службата отец Боян прикани да следваме неотлъчно Спасителя, тръгнал днес по пътя на страданието, както Той влезе в Йерусалим тих, кротък и смирен, такива да бъдем и ние. Наместникът увери, че най-голямата пречка в следването на Бога е нашето самолюбие, нашето гордо „Аз“ и призова да го захвърлим като вехта дреха, за да се облечем в Христа. Той обърна внимание на думите на свети Паисий Светогорец, че нашето „Аз“ е най-големият ни враг и докато то царства в сърцето ни, там няма място за Бога, както и че за събличането на ветхия човек не е нужна някаква физическа сила, а единствено смирение. Смирението е и онзи плод, който ако ни липсва, ще се окажем като днешната смоковница - християни само по външност.

Накрая наместникът преподаде на присъстващите архипастирския благослов на митрополит Николай.

09
Април
2023

Празнична света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик за празника Вход Господен в Йерусалим /Цветница/.

„Избрани Царю на Горния Сион, кротък, спасяващ и праведен Избавителю наш, Тебе, носен във висините на Херувими и възпяван от Серафими, сега виждаме възседнал осле и отиващ на доброволно страдание в Йерусалим. Затова се покланяме на Твоето неизказано снизхождение, умилено Те посрещаме с палмови клонки и с еврейските деца Ти зовем: Благословен Идещият в име Господне! Осанна във висините!” /Акатист на празника, кондак 1/

Една седмица преди славното Си Възкресение Христос влиза в светия град Йерусалим, за да принесе Себе си Жертва за греховете на човеците. Жителите на града, чули вестта за Христовото пристигане, се стекли от всички краища, за да Го посрещнат, постилали пред нозете Му палмови клонки и своите дрехи и с радост възклицавали: „Осанна! Благословен Идещият в име Господне, Царят Израилев!“. И днес вярващите, по подобие на тогавашния народ, идват в храмовете с върбови клонки в ръка като знамение за Христовата победа над смъртта, за да посрещнат влизащия в светия град Йерусалим свой Господ Иисус Христос.

С благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай празничната света Литургия в катедралата на града „Успение Богородично“ беше отслужена от иконом Боян Кочев, архиерейски наместник на Пазарджик и служащия в храма свещ. Димитър Попов.

От ранно утро към храма се стекоха боголюбивите християни. С духовна радост и трепет те съучастваха в молитвите и песнопенията, въздигайки умовете и сърцата си към Спасителя на света, посетил и извършил избавление на Своя народ и дарил на Своите чеда спасение чрез Своята кръстна смърт.

Преди началото на Литургията духовниците отслужиха последованието на Петохлебието за духовно и телесно здраве и благоденствие на живеещите в Пазарджик и Пазарджишка духовна околия.

По време на причастния беше прочетен Синаксар на празника.

Много от вярващите се причастиха със светите Дарове, след като се бяха отблагодарили на Бога със своя подвиг на пост и покаяние.

В края на службата отец Боян припомни, че хората от днешния евангелски разказ, чули за възкресяването на Лазар, дойдоха да приветстват Чудотвореца и с възторжени викове посрещнаха Христа, но Самият Той тъжеше. Защото като Сърцеведец Господ виждаше техните прилепени към земята и очакващи земна слава сърца. Затова и същите тези усти, които днес зоват „Осанна!", само след броени дни ще крещят „Разпни Го!“. Наместникът увери, че и нашите сърца Бог вижда и не на думите гледа, а на сърдечното разположение и затова прикани да се очистим от всеки грях, та в душите си да посрещнем Спасителя и поканим там да се възцари. Накрая отец Боян припомни, че Христос влиза в Йерусалим, за да пострада доброволно заради нас и прикани да Го последваме в Неговия скръбен път, помнейки, че до Възкресението се стига през Голгота.

Наместникът преподаде архипастирския благослов на правоправещия архиерей на епархията митрополит Николай и от негово и свое име поздрави всички с настъпилия празник. Той честити имения ден на имениците, благопожелавайки душите им да се украсят с цветовете на добродетелите.

Тържеството завърши с многолетствие.

08
Април
2023

Лазарова събота – съборна света Литургия в катедрален храм "Успение Богородично" гр. Пазарджик

„За да увериш в общото Възкресение, преди Твоите страдания от мъртвите въздигна Лазаря, Христе Боже. Затова и ние, които носим като децата знамената на победата, на Тебе, Победителя на смъртта, викаме: Осанна във висините! Благословен е, Който иде в името Господне!” (Тропар на Лазарова събота)”.

В съботния ден на Шестата седмица от Великия пост, непосредствено преди големия християнски празник Вход Господен в Йерусалим, светата Църква възпоменава едно от най-великите чудеса, извършени от нашия Господ и Бог и Спасител Иисус Христос през време на Неговия земен живот - възкресяването на от четири дни положения в гроб Лазар. Така, както Сам Христос засвидетелствал при вестта за тежкото боледуване на Неговия скъп приятел, тази болест не била „за умиране, а за слава Божия, за да се прослави чрез нея Син Божий (Йоан 11:4)”. Днешната служба е единствената в годината, включваща в себе си възркесни песнопения, които се полагат за неделния ден, в знак на дивното събитие, станало предобраз на Христовото възкресение от мъртвите в Пасхалната нощ.

В този празничен ден с благословението на Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай в храм „Успение Богородично“ гр. Пазарджик беше отслужена съборна Златоустова света Литургия. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджишка духовна околия свещеноиконом Боян Кочев и служащият в храма свещ. Димитър Попов.

Верният Божи народ дойде и в днешния светъл ден в храма, за да съпреживее отново дивното чудо, просветило с истина и изпълнило с вяра хиляди сърца от тогавашния еврейски народ, станали свидетели на излезлия от гробната пещера, повит в погребални повивки Лазар.

През време на Причастния канон беше прочетен Синаксар на празника, описващ събитията в гробището на малкия градец Витания.

Принеслите усърден пост и покаяние пристъпиха със страх Божи, вяра и любов към светото Причастие.

В края на службата отец Боян припомни как Господ умишлено се забави и не отиде веднага в дома на Лазар при вестта за неговата болест, а стигна там чак четири дни след неговото погребение, за да не ги обвинят, че са измамили народа и че Лазар само привидно бил починал. Така евреите и техните първосвещеници се увериха, че младият мъж е грабнат от смъртта, откъдето няма връщане назад, докоснаха се до изстиналото тяло, усетиха и миризмата на тлението. Но Христос извика днес назад от смъртта душата на покойника и тя се подчини на този всемогъщ Божествен глас. Така Господ увери учениците Си в Своята Божествена природа, в предстоящето Свое тридневно възкресение и във всеобщото Възкресение на душите. Наместникът обърна внимание на това как Христос обнови разпадащата се плът и увери, че Той ще обнови и разтления от плътски похоти дух на онези, които са Негови приятели, припомняйки думите на Спасителя „Вие сте Ми приятели, ако вършите всичко онова, що ви Аз заповядвам”.

Накрая отец Боян преподаде архипастирския благослов на Пловдивския митрополит на енориашите на храма.

Празникът завърши с многолетствие.

07
Април
2023

Съборна Преждеосвещена света Литургия в катедралата на Пазарджик

На 7 април съгласно утвърдения от Пловдивския митрополит Николай график се състоя конференция на свещениците от Пазарджишка духовна околия.

Братското събрание започна с отслужването на Преждеосвещена света Литургия в катедралата „Успение Богородично“. В нея съслужиха архиерейският наместник на Пазарджик иконом Боян Кочев, прот. Станимир Минков, енорийски свещеник в храм „Успение Богородично” гр. Велинград, свещ. Ангел Тонов, председател на храм „Рождество Богородично” с. Калугерово и служащият в катедралата свещ. Любомир Чавдаров. Молитвено участие в богослужението взеха голяма част от свещениците на Околията.

В края на службата отец Любомир прочете проповед за живота и подвига на днес чествания свети Георги епископ Митилински.

След това свещенослужителите се събраха в салона на Архиерейското наместничество, където обсъдиха текущи въпроси.

<<  15 16 17 18 19 [2021 22 23 24  >>